Czy do ogórków kiszonych dodajemy cukier? Nawet eksperci mogą się zdziwić

Ogórki kiszone nie mają sobie równych. Te fantastyczne produkty królują wśród domowych przetworów. Latem bardzo często zabieramy się za ich przygotowanie. To właśnie wtedy szukam najlepszego przepisu na te przetwory. Nikt nie ma wątpliwości, że w skład ogórków kiszonych wchodzi sól. Jednak czy dodaje się do nich również cukier? 

ObrazekCzy do ogórków kiszonych dodajemy cukier? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Co wchodzi w skład ogórków kiszonych?

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone powstają na skutek kiszenia, które związane jest z procesem fermentacji mlekowej. Oprócz ogórków, w skład przetworów wchodzą takie składniki jak sól, woda, chrzan, koper i czosnek. Niekiedy dodajemy również przyprawy takie jak liść laurowy, gorczyca, czy pieprz. W niektórych przepisach obecny jest również cukier. Dlaczego się go dodaje? Czy ma on jakieś znaczenie?

Ogórki kiszone, a cukier

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że niektórzy dodają do zalewy cukier. Zazwyczaj jego ilość nie przekracza 2 łyżeczek na 1 litr wody. Składnik ten pozytywnie wpływa na zachodzący w przetworach proces fermentacji. W konsekwencji ogórki mają wyjątkowo wyrazisty smak i aromat. 

Funkcje pozostałych składników przetworów

Każdy składnik wchodzący w skład przetworu pełni określoną funkcję. Chrzan oprócz swoich antyseptycznych właściwości, wyróżnia się również intensywnym aromatem i smakiem. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na konsystencję ogórków. Chrzan niekiedy zastępujemy ziarnkami gorczycy lub liściem laurowym.

Jeśli chodzi o czosnek, to podobnie jak chrzan, odznacza się silnym działaniem przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym. Nic więc dziwnego, że jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Poza tym nadaje warzywom również wyjątkowego aromatu i smaku. 

Jeśli chcemy zachować te wyjątkowe właściwości chrzanu i czosnku, warto zalewać ogórki lekko ciepłą wodą. Oznacza to, że temperatura płynu nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza.

W ten sposób stworzymy również idealne warunki do rozwoju bakterii kwasu mlekowego. To właśnie one odpowiedzialne są za zachodzący w przetworach proces fermentacji. Do ogórków kiszonych polecamy dodać bogatą w minerały sól kamienną.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu