Czy końcówka banana jest trująca? Sprawdź, zanim zaczniesz jeść

Końcówka banana to niemal synonim spożywczego zła wszelakiego, coś, co na zasadzie naszego naturalnego odruchu zawsze powinno wylądować w koszu. Tak robiło się zawsze i ta tradycja przechodzi na kolejne pokolenia. Czy słusznie? W tym artykule opowiadamy o tym, co o końcówce banana się mówi oraz o tym, jak prezentuje się prawda.

Obrazekkońcówka banana - Pyszności; foto: Canva oraz archiwum autora

Ile razy widziałeś matkę, która, zanim da dziecku banana, odgryza końcówkę tego zdrowego owocu? A może sam jesteś rodzicem, który to robi? Zupełnie, by nas to nie dziwiło. Można powiedzieć, że ta czynność weszła nam w krew, nie mniej niż obranie banana ze skórki czy wypluwanie pestek arbuza. W dobie internetu i nieograniczonego dostępu do informacji wiemy już, że wiele takich praktyk opiera się na zwykłych mitach. Czarna końcówka banana nie jest trująca, ze skórek banana robi się wegański bekon, a pestki arbuza praży i zjada garściami.

Obrazek
Końcówka banana nie ma zbyt dobrej opinii - Pyszności; foto: Canva

Końcówka banana — co do tej pory o niej pory myśleliśmy?

Narodziny mitu o trującej końcówce banana miały miejsce w Stanach Zjednoczonych. To tam, w pierwszej połowie XX wieku, mówiło się, że końcówki żółtego owocu przenoszą wirusa polio. Naukowcy nie wiedzieli wtedy jeszcze za dużo o chorobie Heinego-Medina, więc społeczeństwo co nieco sobie o tej przypadłości dopowiedziało. Kozłem ofiarnym stał się właśnie banan, wtedy jeszcze mniej powszechny i "bardziej egzotyczny" owoc.

Wynalezienie szczepionki na polio nie oznaczało końca problemów banana. Kolejnymi mitami dotyczącymi jego podejrzanych, czarnych końcówek, były między innymi rzekome występowanie tam jaj pająków, jadu węży, cyst i pasożytów Giardia lambia. Rozprawmy się więc z tymi oskarżeniami raz na zawsze.

Końcówka banana — fakty kontra mity

Obrazek
końcówka banana nie jest taka zła - Pyszności; foto: Canva

Różnego rodzaju pajęczaki rzeczywiście polubiły otoczenie bananów, o czym zresztą przekonał się ostatnio pewien Brytyjczyk, który wraz z kiścią kupił w Tesco ogromnego huntsmana, jadowitego pająka z rodziny spachaczowatych. Czy to jednak znaczy, że końcówka banana może zawierać jaja tych stawonogów? Nie. Żaden znany gatunek pająka tego tam ich nie składa. Podobnie jak żaden wąż nie wstrzykuje swojego jadu w skórkę banana. Bo po co?

Nie istnieją również badania, które potwierdzałyby to, że ewentualne egzotyczne pasożyty upodobały sobie końcówki banana bardziej niż inne części tego, czy jakiegokolwiek innego owocu. Tym, którzy wymyślili ten mit, z całą pewnością przeszkadzała czarna barwa występująca w końcówkach bananów. Czym jest? Naturalną pozostałością po kwiecie bananowca — i niczym innym.

Wypróbuj przepis na pieczarki z grilla w sosie:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby