Czy końcówka banana jest trująca? Sprawdź, zanim zaczniesz jeść

Końcówka banana to niemal synonim spożywczego zła wszelakiego, coś, co na zasadzie naszego naturalnego odruchu zawsze powinno wylądować w koszu. Tak robiło się zawsze i ta tradycja przechodzi na kolejne pokolenia. Czy słusznie? W tym artykule opowiadamy o tym, co o końcówce banana się mówi oraz o tym, jak prezentuje się prawda.

Obrazekkońcówka banana - Pyszności; foto: Canva oraz archiwum autora

Ile razy widziałeś matkę, która, zanim da dziecku banana, odgryza końcówkę tego zdrowego owocu? A może sam jesteś rodzicem, który to robi? Zupełnie, by nas to nie dziwiło. Można powiedzieć, że ta czynność weszła nam w krew, nie mniej niż obranie banana ze skórki czy wypluwanie pestek arbuza. W dobie internetu i nieograniczonego dostępu do informacji wiemy już, że wiele takich praktyk opiera się na zwykłych mitach. Czarna końcówka banana nie jest trująca, ze skórek banana robi się wegański bekon, a pestki arbuza praży i zjada garściami.

Obrazek
Końcówka banana nie ma zbyt dobrej opinii - Pyszności; foto: Canva

Końcówka banana — co do tej pory o niej pory myśleliśmy?

Narodziny mitu o trującej końcówce banana miały miejsce w Stanach Zjednoczonych. To tam, w pierwszej połowie XX wieku, mówiło się, że końcówki żółtego owocu przenoszą wirusa polio. Naukowcy nie wiedzieli wtedy jeszcze za dużo o chorobie Heinego-Medina, więc społeczeństwo co nieco sobie o tej przypadłości dopowiedziało. Kozłem ofiarnym stał się właśnie banan, wtedy jeszcze mniej powszechny i "bardziej egzotyczny" owoc.

Wynalezienie szczepionki na polio nie oznaczało końca problemów banana. Kolejnymi mitami dotyczącymi jego podejrzanych, czarnych końcówek, były między innymi rzekome występowanie tam jaj pająków, jadu węży, cyst i pasożytów Giardia lambia. Rozprawmy się więc z tymi oskarżeniami raz na zawsze.

Końcówka banana — fakty kontra mity

Obrazek
końcówka banana nie jest taka zła - Pyszności; foto: Canva

Różnego rodzaju pajęczaki rzeczywiście polubiły otoczenie bananów, o czym zresztą przekonał się ostatnio pewien Brytyjczyk, który wraz z kiścią kupił w Tesco ogromnego huntsmana, jadowitego pająka z rodziny spachaczowatych. Czy to jednak znaczy, że końcówka banana może zawierać jaja tych stawonogów? Nie. Żaden znany gatunek pająka tego tam ich nie składa. Podobnie jak żaden wąż nie wstrzykuje swojego jadu w skórkę banana. Bo po co?

Nie istnieją również badania, które potwierdzałyby to, że ewentualne egzotyczne pasożyty upodobały sobie końcówki banana bardziej niż inne części tego, czy jakiegokolwiek innego owocu. Tym, którzy wymyślili ten mit, z całą pewnością przeszkadzała czarna barwa występująca w końcówkach bananów. Czym jest? Naturalną pozostałością po kwiecie bananowca — i niczym innym.

Wypróbuj przepis na pieczarki z grilla w sosie:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu