Czy końcówka banana jest trująca? Sprawdź, zanim zaczniesz jeść

Końcówka banana to niemal synonim spożywczego zła wszelakiego, coś, co na zasadzie naszego naturalnego odruchu zawsze powinno wylądować w koszu. Tak robiło się zawsze i ta tradycja przechodzi na kolejne pokolenia. Czy słusznie? W tym artykule opowiadamy o tym, co o końcówce banana się mówi oraz o tym, jak prezentuje się prawda.

Obrazekkońcówka banana - Pyszności; foto: Canva oraz archiwum autora

Ile razy widziałeś matkę, która, zanim da dziecku banana, odgryza końcówkę tego zdrowego owocu? A może sam jesteś rodzicem, który to robi? Zupełnie, by nas to nie dziwiło. Można powiedzieć, że ta czynność weszła nam w krew, nie mniej niż obranie banana ze skórki czy wypluwanie pestek arbuza. W dobie internetu i nieograniczonego dostępu do informacji wiemy już, że wiele takich praktyk opiera się na zwykłych mitach. Czarna końcówka banana nie jest trująca, ze skórek banana robi się wegański bekon, a pestki arbuza praży i zjada garściami.

Obrazek
Końcówka banana nie ma zbyt dobrej opinii - Pyszności; foto: Canva

Końcówka banana — co do tej pory o niej pory myśleliśmy?

Narodziny mitu o trującej końcówce banana miały miejsce w Stanach Zjednoczonych. To tam, w pierwszej połowie XX wieku, mówiło się, że końcówki żółtego owocu przenoszą wirusa polio. Naukowcy nie wiedzieli wtedy jeszcze za dużo o chorobie Heinego-Medina, więc społeczeństwo co nieco sobie o tej przypadłości dopowiedziało. Kozłem ofiarnym stał się właśnie banan, wtedy jeszcze mniej powszechny i "bardziej egzotyczny" owoc.

Wynalezienie szczepionki na polio nie oznaczało końca problemów banana. Kolejnymi mitami dotyczącymi jego podejrzanych, czarnych końcówek, były między innymi rzekome występowanie tam jaj pająków, jadu węży, cyst i pasożytów Giardia lambia. Rozprawmy się więc z tymi oskarżeniami raz na zawsze.

Końcówka banana — fakty kontra mity

Obrazek
końcówka banana nie jest taka zła - Pyszności; foto: Canva

Różnego rodzaju pajęczaki rzeczywiście polubiły otoczenie bananów, o czym zresztą przekonał się ostatnio pewien Brytyjczyk, który wraz z kiścią kupił w Tesco ogromnego huntsmana, jadowitego pająka z rodziny spachaczowatych. Czy to jednak znaczy, że końcówka banana może zawierać jaja tych stawonogów? Nie. Żaden znany gatunek pająka tego tam ich nie składa. Podobnie jak żaden wąż nie wstrzykuje swojego jadu w skórkę banana. Bo po co?

Nie istnieją również badania, które potwierdzałyby to, że ewentualne egzotyczne pasożyty upodobały sobie końcówki banana bardziej niż inne części tego, czy jakiegokolwiek innego owocu. Tym, którzy wymyślili ten mit, z całą pewnością przeszkadzała czarna barwa występująca w końcówkach bananów. Czym jest? Naturalną pozostałością po kwiecie bananowca — i niczym innym.

Wypróbuj przepis na pieczarki z grilla w sosie:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser