Odkroić kawałek czy wyrzucić całość? Czy można jeść spleśniałe jedzenie? Dietetyk mówi wprost

Spleśniałe jedzenie i styczność z nim wywołuje u wielu osób ciarki i mdłości, inni po prostu usuwają zepsuty fragment, by uratować resztę produktu. Czy faktycznie trzeba wyrzucać całość, czy wystarczy pozbyć się nadpsutego kawałka? Znany dietetyk tłumaczy, jak postępować z pleśnią, która pojawia się na żywności. 

ObrazekZjeść czy wyrzucić spleśniałe jedzenie? - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Instagram - Michał Wrzosek (screenshot)

Odkroić fragment czy wyrzucić? Czy można jeść spleśniałe jedzenie?

Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny i trener sportowy znany szerszej publiczności z działalności w mediach społecznościowych, opublikował wideo, w którym dosadnie tłumaczy, dlaczegopowinno się wyrzucać spleśniałe jedzenie.

Pleśń jest rodzajem grzyba, który rośnie na jedzeniu pod wpływem wilgoci. Taka zwykła pleśń, która pojawi się na kawałku pieczywa, może zawierać bardzo szkodliwe mykotoksyny. Więc jeśli masz jedzenie z pleśnią, nie wąchaj go, bo to może powodować problemy z oddychaniem. Nie usuwaj spleśniałego kawałka, tylko żeby dbać o swoje zdrowie, wyrzuć cały produkt

- tłumaczy dietetyk.

Wspomniane przez niego toksyczne mikotoksyny (mykotoksyny) znajdują się nie tylko w tej widocznej gołym okiem pleśni. Warto wiedzieć, że strzępki grzybni przerastają produkty naprawdę głęboko. Dlatego też, mimo usunięcia spleśniałego fragmentu jedzenia, w produkcie pozostają grzybnia wgłębna oraz jej metabolity, czyli mikotoksyny. Co więcej, mitem jest, że obróbka termiczna może "zabić" pleśń. Gotowanie, smażenie czy pieczenie nie sprawi, że produkt nada się do spożycia - pleśń nie ulega zniszczeniu w wyższych temperaturach.

Obrazek
Odkrojenie spleśniałego fragmentu nic nie da w walce z pleśnią - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co zrobić po zjedzeniu spleśniałego chleba? Objawy zatrucia pleśnią

Mykotoksyny, inaczej mikotoksyny to toksyny grzybów pleśniowych. Obecne w żywności i dostarczane do organizmu mogą powodować wiele szkód, m.in.:

  • wpływają na uszkodzenia wątroby,
  • wpływają na powstawanie obrzęków płuc,
  • uszkadzają skórę i błony śluzowe,
  • stanowią czynnik ryzyka rozwoju chorób nowotworowych (m.in. nowotwory wątroby czy przełyku).

Co się stanie po zjedzeniu spleśniałego jedzenia? Jeśli nie zdarza się to często, a spożyta ilość zepsutego jedzenia nie jest duża, to w najlepszym przypadku nie będzie to miało większego wpływu na organizm, ale może spowodować nieprzyjemne dolegliwości pochodzące z układu pokarmowego, jak: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki. Natomiast najgorszy scenariusz przewiduje, że przez spożycie pleśni razem z jedzeniem nabawić się można mikotoksykozy, czyli ostrego lub przewlekłego zatrucia, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Dlaczego ser pleśniowy nie jest szkodliwy dla zdrowia?

Ser pleśniowy nie szkodzi, ale spleśniały już tak? Rzecz tkwi w rodzaju pleśni - nie wszystkie są szkodliwe. Do produkcji serów (czy np. win) wykorzystywana jest pleśń szlachetna. Ta w połączeniu z podpuszczką sprawia, że ser jest smaczny i nie zagraża zdrowiu.

Wypróbuj nasz przepis na chleb z patelni bez jajek i żmudnego wyrabiania ciasta. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki