Zapomnisz o tej czynności i ogórki kiszone spleśnieją. Bardzo łatwo o poważny błąd

Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. Niestety nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Okazuje się, że niekiedy podczas robienia tych popularnych przetworów, popełniamy błędy. W konsekwencji nasze ogórki pleśnieją. Jak w takim razie tego uniknąć?

ObrazekNajwiększy błąd podczas robienia ogórków kiszonych, dlatego pleśnieją - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Spleśniałe ogórki kiszone

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Na początku warto wiedzieć, jak rozpoznać spleśniałe ogórki kiszone. Pleśń zazwyczaj pojawia się na przetworach punktowo. Poza tym odznacza się często również szarym, niebieskim bądź zielonym przebarwieniem.

Zepsute przetwory charakteryzują się także intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. W takiej sytuacji zalewa często się pieni, a ogórki są wyjątkowo miękkie. Niekiedy nawet rozpadają się w dłoniach. Takich przetworów nie powinniśmy jeść. W przeciwnym wypadku narażamy swoje zdrowie.

Jaki błąd popełniamy podczas robienia ogórków?

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Okazuje się, że pleśń często wynika z nieodpowiedniego przygotowania przetworów. Najczęstszym błędem podczas robienia ogórków kiszonych jest niedokładne przykrycie ich zalewą. Chroni ona warzywa przed dostępem tlenu. W związku z tym warzywa powinny być całkowicie zanurzone w płynie. Poza tym, bardzo ważne jest również to, aby ogórki były ciasno ułożone w słoiku. Dzięki temu nie wypłyną na powierzchnię zalewy. W konsekwencji będą odpowiednio zakonserwowane i warzywa nie spleśnieją.

Jak wygląda kożuch fermentacyjny?

Niektórym zdarza się pomylić kożuch fermentacyjny z pleśnią. W związku z tym, warto wiedzieć czym różnią się one od siebie. Kożuch fermentacyjny występuje w postaci białego nalotu. Często pojawia się na powierzchni przetworów, takich jak ogórki kiszone, czy kapusta kiszona. Powstaje on w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego i nie jest szkodliwy dla zdrowia.

W przeciwieństwie do pleśni kożuch fermentacyjny odznacza się cienką warstwą. Jego kolor jest jednolity, biały. Pleśń natomiast często odznacza się szarym, zielonym, czy niebieskim przebarwieniem. Z reguły warstwa pleśni jest grubsza od kożucha fermentacyjnego. Przetwory z kożuchem fermentacyjnym możemy spokojnie jeść.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ciasto Milky Way krok po kroku. Deser możesz wykonać z dodakiem herbatników lub bez. Nie musisz go piec!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo