Zapomnisz o tej czynności i ogórki kiszone spleśnieją. Bardzo łatwo o poważny błąd

Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. Niestety nie zawsze wychodzą tak, jak powinny. Okazuje się, że niekiedy podczas robienia tych popularnych przetworów, popełniamy błędy. W konsekwencji nasze ogórki pleśnieją. Jak w takim razie tego uniknąć?

ObrazekNajwiększy błąd podczas robienia ogórków kiszonych, dlatego pleśnieją - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Spleśniałe ogórki kiszone

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Na początku warto wiedzieć, jak rozpoznać spleśniałe ogórki kiszone. Pleśń zazwyczaj pojawia się na przetworach punktowo. Poza tym odznacza się często również szarym, niebieskim bądź zielonym przebarwieniem.

Zepsute przetwory charakteryzują się także intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. W takiej sytuacji zalewa często się pieni, a ogórki są wyjątkowo miękkie. Niekiedy nawet rozpadają się w dłoniach. Takich przetworów nie powinniśmy jeść. W przeciwnym wypadku narażamy swoje zdrowie.

Jaki błąd popełniamy podczas robienia ogórków?

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Okazuje się, że pleśń często wynika z nieodpowiedniego przygotowania przetworów. Najczęstszym błędem podczas robienia ogórków kiszonych jest niedokładne przykrycie ich zalewą. Chroni ona warzywa przed dostępem tlenu. W związku z tym warzywa powinny być całkowicie zanurzone w płynie. Poza tym, bardzo ważne jest również to, aby ogórki były ciasno ułożone w słoiku. Dzięki temu nie wypłyną na powierzchnię zalewy. W konsekwencji będą odpowiednio zakonserwowane i warzywa nie spleśnieją.

Jak wygląda kożuch fermentacyjny?

Niektórym zdarza się pomylić kożuch fermentacyjny z pleśnią. W związku z tym, warto wiedzieć czym różnią się one od siebie. Kożuch fermentacyjny występuje w postaci białego nalotu. Często pojawia się na powierzchni przetworów, takich jak ogórki kiszone, czy kapusta kiszona. Powstaje on w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego i nie jest szkodliwy dla zdrowia.

W przeciwieństwie do pleśni kożuch fermentacyjny odznacza się cienką warstwą. Jego kolor jest jednolity, biały. Pleśń natomiast często odznacza się szarym, zielonym, czy niebieskim przebarwieniem. Z reguły warstwa pleśni jest grubsza od kożucha fermentacyjnego. Przetwory z kożuchem fermentacyjnym możemy spokojnie jeść.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ciasto Milky Way krok po kroku. Deser możesz wykonać z dodakiem herbatników lub bez. Nie musisz go piec!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇