Dawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Fuczki to regionalny przysmak Bieszczad. Te bardzo proste placuszki podbiły już serca wielu, a to ze względu na pewien mało oczywisty składnik. To idealna alternatywa dla placków ziemniaczanych oraz pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiemBieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fuczki to tradycyjny smak Bieszczad. W tamtejszej kuchni sporo jest wpływów Łemków i Bojków, czyli grup etnicznych, które zamieszkiwały niegdyś pogranicze Polski. Łemkowie jadali skromnie, a bazą ich potraw najczęściej były własnoręcznie hodowane plony. Typowym dla tejże kuchni daniem są fuczki, czyli placuszki, które smaży się jak placki ziemniaczane, a robi z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Fuczki. Chrupiące placuszki z bieszczadzkiej kuchni

Najważniejszym składnikiem fuczków jest - rzecz jasna - kapusta. Powinna być naturalnie kiszona, a to, czy w przepisie wykorzystacie surową, czy gotowaną, zależy jedynie od waszych preferencji. Więcej smaku wydobędziecie, doprawiając masę na placuszki majerankiem, cząbrem i kminkiem.

Z czego przygotowuje się masę na fuczki? Opłukaną i posiekaną kapustę należy wymieszać z... ciastem naleśnikowym (zamiast mleka można użyć wody lub zsiadłego mleka). Do tego wystarczy dodać odrobinę przypraw i dobrze wysmażyć placuszki, by nabrały przyjemnej chrupkości. Tak przygotowane najczęściej podaje się ze śmietaną lub sosem czosnkowym, ale można je też serwować z sosem grzybowym czy mięsnym z dodatkiem surówek.

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą © Pixabay

Placki z kapusty kiszonej. Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 250 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • majeranek, kminek, cząber do smaku,
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli, łyżkę oleju i przesianą mąkę. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, ewentualnie przepłucz i posiekaj dokładnie. Kapustę można wcześniej obgotować, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekaną kapustę dodaj do naleśnikowego ciasta, dopraw solą, grubo mielonym pieprzem, a także cząbrem, kminkiem i majerankiem.
  4. Wymieszaj ciasto dokładnie. Następnie smaż placuszki tak, jak ziemniaczane, na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Gotowe fuczki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym lub innym.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy