Dawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Fuczki to regionalny przysmak Bieszczad. Te bardzo proste placuszki podbiły już serca wielu, a to ze względu na pewien mało oczywisty składnik. To idealna alternatywa dla placków ziemniaczanych oraz pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiemBieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fuczki to tradycyjny smak Bieszczad. W tamtejszej kuchni sporo jest wpływów Łemków i Bojków, czyli grup etnicznych, które zamieszkiwały niegdyś pogranicze Polski. Łemkowie jadali skromnie, a bazą ich potraw najczęściej były własnoręcznie hodowane plony. Typowym dla tejże kuchni daniem są fuczki, czyli placuszki, które smaży się jak placki ziemniaczane, a robi z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Fuczki. Chrupiące placuszki z bieszczadzkiej kuchni

Najważniejszym składnikiem fuczków jest - rzecz jasna - kapusta. Powinna być naturalnie kiszona, a to, czy w przepisie wykorzystacie surową, czy gotowaną, zależy jedynie od waszych preferencji. Więcej smaku wydobędziecie, doprawiając masę na placuszki majerankiem, cząbrem i kminkiem.

Z czego przygotowuje się masę na fuczki? Opłukaną i posiekaną kapustę należy wymieszać z... ciastem naleśnikowym (zamiast mleka można użyć wody lub zsiadłego mleka). Do tego wystarczy dodać odrobinę przypraw i dobrze wysmażyć placuszki, by nabrały przyjemnej chrupkości. Tak przygotowane najczęściej podaje się ze śmietaną lub sosem czosnkowym, ale można je też serwować z sosem grzybowym czy mięsnym z dodatkiem surówek.

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą © Pixabay

Placki z kapusty kiszonej. Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 250 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • majeranek, kminek, cząber do smaku,
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli, łyżkę oleju i przesianą mąkę. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, ewentualnie przepłucz i posiekaj dokładnie. Kapustę można wcześniej obgotować, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekaną kapustę dodaj do naleśnikowego ciasta, dopraw solą, grubo mielonym pieprzem, a także cząbrem, kminkiem i majerankiem.
  4. Wymieszaj ciasto dokładnie. Następnie smaż placuszki tak, jak ziemniaczane, na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Gotowe fuczki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym lub innym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil