PrzepisDania bezmięsneDawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Dawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Fuczki to regionalny przysmak Bieszczad. Te bardzo proste placuszki podbiły już serca wielu, a to ze względu na pewien mało oczywisty składnik. To idealna alternatywa dla placków ziemniaczanych oraz pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.09.2023 09:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fuczki to tradycyjny smak Bieszczad. W tamtejszej kuchni sporo jest wpływów Łemków i Bojków, czyli grup etnicznych, które zamieszkiwały niegdyś pogranicze Polski. Łemkowie jadali skromnie, a bazą ich potraw najczęściej były własnoręcznie hodowane plony. Typowym dla tejże kuchni daniem są fuczki, czyli placuszki, które smaży się jak placki ziemniaczane, a robi z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fuczki. Chrupiące placuszki z bieszczadzkiej kuchni

Najważniejszym składnikiem fuczków jest - rzecz jasna - kapusta. Powinna być naturalnie kiszona, a to, czy w przepisie wykorzystacie surową, czy gotowaną, zależy jedynie od waszych preferencji. Więcej smaku wydobędziecie, doprawiając masę na placuszki majerankiem, cząbrem i kminkiem.

Z czego przygotowuje się masę na fuczki? Opłukaną i posiekaną kapustę należy wymieszać z... ciastem naleśnikowym (zamiast mleka można użyć wody lub zsiadłego mleka). Do tego wystarczy dodać odrobinę przypraw i dobrze wysmażyć placuszki, by nabrały przyjemnej chrupkości. Tak przygotowane najczęściej podaje się ze śmietaną lub sosem czosnkowym, ale można je też serwować z sosem grzybowym czy mięsnym z dodatkiem surówek.

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą© Pixabay

Placki z kapusty kiszonej. Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 250 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • majeranek, kminek, cząber do smaku,
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli, łyżkę oleju i przesianą mąkę. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, ewentualnie przepłucz i posiekaj dokładnie. Kapustę można wcześniej obgotować, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekaną kapustę dodaj do naleśnikowego ciasta, dopraw solą, grubo mielonym pieprzem, a także cząbrem, kminkiem i majerankiem.
  4. Wymieszaj ciasto dokładnie. Następnie smaż placuszki tak, jak ziemniaczane, na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Gotowe fuczki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym lub innym.