PrzepisDania bezmięsneDawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Dawniej były daniem ubogich, dziś królują w restauracjach. Smakują lepiej niż placki z ziemniaków

Fuczki to regionalny przysmak Bieszczad. Te bardzo proste placuszki podbiły już serca wielu, a to ze względu na pewien mało oczywisty składnik. To idealna alternatywa dla placków ziemniaczanych oraz pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Bieszczadzki fuczki zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.09.2023 09:02

Fuczki to tradycyjny smak Bieszczad. W tamtejszej kuchni sporo jest wpływów Łemków i Bojków, czyli grup etnicznych, które zamieszkiwały niegdyś pogranicze Polski. Łemkowie jadali skromnie, a bazą ich potraw najczęściej były własnoręcznie hodowane plony. Typowym dla tejże kuchni daniem są fuczki, czyli placuszki, które smaży się jak placki ziemniaczane, a robi z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fuczki. Chrupiące placuszki z bieszczadzkiej kuchni

Najważniejszym składnikiem fuczków jest - rzecz jasna - kapusta. Powinna być naturalnie kiszona, a to, czy w przepisie wykorzystacie surową, czy gotowaną, zależy jedynie od waszych preferencji. Więcej smaku wydobędziecie, doprawiając masę na placuszki majerankiem, cząbrem i kminkiem.

Z czego przygotowuje się masę na fuczki? Opłukaną i posiekaną kapustę należy wymieszać z... ciastem naleśnikowym (zamiast mleka można użyć wody lub zsiadłego mleka). Do tego wystarczy dodać odrobinę przypraw i dobrze wysmażyć placuszki, by nabrały przyjemnej chrupkości. Tak przygotowane najczęściej podaje się ze śmietaną lub sosem czosnkowym, ale można je też serwować z sosem grzybowym czy mięsnym z dodatkiem surówek.

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą© Pixabay

Placki z kapusty kiszonej. Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 250 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • majeranek, kminek, cząber do smaku,
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli, łyżkę oleju i przesianą mąkę. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
  2. W międzyczasie kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, ewentualnie przepłucz i posiekaj dokładnie. Kapustę można wcześniej obgotować, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekaną kapustę dodaj do naleśnikowego ciasta, dopraw solą, grubo mielonym pieprzem, a także cząbrem, kminkiem i majerankiem.
  4. Wymieszaj ciasto dokładnie. Następnie smaż placuszki tak, jak ziemniaczane, na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Gotowe fuczki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym lub innym.
Wybrane dla Ciebie