Dla wielu to smak dzieciństwa. Dziś mało kto pamięta przepis na zarzutkę

Jesienią szukam przepisów na rozgrzewające zupy. Takie, które nie tylko wypełniają brzuchy mojej rodziny, ale także dostarczają wartościowych składników odżywczych. Kiedy pogoda za oknem staje się coraz bardziej paskudna, sięgam też po kiszonki. Zatem zupa z kiszoną kapustą to dla mnie strzał w dziesiątkę!

Zarzutka to sycąca, mięsna zupa z dodatkiem kapusty kiszonejZarzutka to sycąca, mięsna zupa z dodatkiem kapusty kiszonej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Anna Galuhn

Tajemniczo brzmiąca zarzutka, albo inaczej zarzucajka, to danie, którym zajadały się nasze babcie. Pełna dodatków, sycąca i przede wszystkim zdrowa – zupa na wywarze z żeberek z ziemniakami i kapustą kiszoną dodaje energii i wspiera odporność organizmu. Warto odtworzyć sięgnąć po ten zapomniany przepis.

Zarzutka – co oznacza nazwa zupy?

Danie pochodzi z terenów Mazowsza i Podkarpacia. Jego podstawą jest tradycyjna kartoflanka, czyli zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami, marchewką i cebulą. Taką zupę "zarzucano" kiszoną kapustą i zasmażką. Wyglądem i smakiem zarzutka przypomina popularny w Polsce kapuśniak. Jednak jest bardziej treściwa ze względu na konsystencję, którą budują kapusta przesmażana z kiełbasą i zasmażka.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Kiszona kapusta – probiotyk bogaty w witaminę C

Szklanka kapusty kiszonej zawiera od 23 do 28 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a także witaminy z B, witaminę K i cenne pierwiastki, takie jak potas, żelazo i wapń. W wyniku procesu fermentacji powstają bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Kiszona kapusta zawiera także przeciwutleniacze – jest więc pomocna w zwalczaniu wolnych rodników i leczeniu chorób autoimmunologicznych.

Jak zrobić zupę zarzutkę?

Aby ugotować zarzucajkę na żeberka wieprzowych, potrzebujesz: 500 g żeberek, 5 ziemniaków, 1 marchew, 1 cebulę, 500 ml soku z kiszonej kapusty, 300 g kiszonej kapusty, 250 g kiełbasy, 1 łyżkę smalcu, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz do smaku.

  1. Gotujesz wywar na żeberkach wieprzowych. Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujesz je z wody i oddzielasz od kości.
  2. Mięso rozdrabniasz i wkładasz z powrotem do garnka. Dodajesz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotujesz do miękkości.
  3. Na patelni roztapiasz smalec i podsmażasz na nim posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i kapustę kiszoną.
  4. Kiedy cebula zmięknie i kiełbasa się zarumieni przekładasz "zarzutkę" do zupy. Wlewasz też sok z kiszonej kapusty. Na czystej patelni roztapiasz masło i mieszasz je z mąką aż do uzyskania spójnej, gęstej konsystencji.
  5. Do zasmażki dodajesz 2 łyżki bulionu z zupy, mieszasz i po chwili przelewasz całość do garnka. Zupę doprawiasz solą i pieprzem, zgodnie z własnym gustem.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki