Dlaczego mamy ochotę na słodycze po obiedzie? Organizm daje nam znaki
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie – pewnie brzmi znajomo? Chcesz ograniczyć spożywanie słodyczy, ale wizja życia bez ciastka po obiedzie wydaje Ci się niemożliwa? Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Kto z nas nie zjadł kiedyś po deser zaraz po obiedzie? Jestem pewna, że każdemu z nas się to przydarzyło, czemu tak się dzieje? Oto kilka możliwych przyczyn dlaczego mamy ochotę na słodycze po obiedzie?
29.06.2022 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Źle zbilansowany posiłek
Zaczyna się o tego, że nasz posiłek jest źle zbilansowany, co to oznacza? Po pierwsze musimy zadbać o odpowiednią podaż wszystkich składników pokarmowych: białka, tłuszczów i węglowodanów. Węglowodany powinny być pełnowartościowe i jak najmniej przetworzone, czyli wybieramy pełnoziarniste makarony, pieczywo, kasze, płatki owsiane itp., ale również warzywa, rośliny strączkowe.
Warto pamiętać, żeby tłuszcze były najlepiej pochodzenia roślinnego, a więc z olejów, oliwy z oliwek czy orzechów. Białko powinno pochodzić zaś z nabiału, chudych mięs i roślin strączkowych. Jeśli te trzy składniki nie znajdą się na naszym talerzu w odpowiednich proporcjach to ochota na słodycze po posiłku gwarantowana.
Jedz regularnie
Drugie najważniejsze zalecenie to należy zachować regularność posiłków. Zapobiega to spadkom poziomu cukru we krwi i co za tym idzie, zmniejsza ochotę na podjadanie. Zaplanuj swoje posiłki – postaraj się, aby między nimi nie upływało więcej niż 3-4 godziny, nie doprowadzaj się do głodu, wyznacz miejsca, w których siadasz i spokojnie jesz,
Sygnał alarmujący
Jeśli pomimo tego zawsze mamy ochotę na słodycze, czujemy senność po posiłku, częste uczucie głodu, przyrost masy ciała, szczególnie w obrębie brzucha (mimo normalnej diety), trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów warto wybrać się do dietetyka i sprawdzić swoją gospodarkę glokozowo-insulinową. Specjalista będzie wiedział jak pomóc.
Zasada 100 % albo nic
Nie chodzi o to, by robić 100% albo nic. Możemy jeść słodycze i nie musimy z nich rezygnować. Natomiast by ochota na nie była mniejsza, warto wprowadzić kilka zasad. Staraj się w pierwszej kolejności przed deserem zjeść zbilansowany posiłek, który Cię nasyci. Dzięki temu ochota na ciacho będzie mniejsza. Warto wprowadzić urozmaicenia i przygotować zdrowszą wersję wypieku lub zaproponować desery owocowe. Oto nasze sposoby na zdrowe zamienniki, wejdź na naszego YouTube i sprawdź.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zdrowe barony owsiane: