Jeśli wyrzucasz obierki z marchewek do śmietnika popełniasz koszmarny błąd. Są niezwykle cenne
Przygotowując warzywa do naszych potraw, dbamy o to, by były one umyte i starannie obrane. Okazuje się, że obierki marchewki i pozostałych warzyw w wielu przypadkach lądują w koszu. Okazuje się, że pozostałości po marchewce zdadzą egzamin w wielu przypadkach. Tu na pewno będziecie zaskoczeni!
08.10.2022 14:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obierki z marchewki - do czego możesz je wykorzystać?
Marchew jest jednym z ulubionych dań, które można znaleźć w naszej kuchni. Dodajemy ją do zup, koktajli, surówek, a zdarza się, że i do ciast. Jest bogata w wiele ważnych witamin i beta-karoten, a jej smak podkreśla wyjątkowość każdej potrawy. Jemy ją na surowo, ugotowaną lub podsmażoną i upieczoną. Niezależnie od tego, w jakiej formie znajdzie się w naszym daniu, warto zadbać o jej obranie.
Pozostałe obierki z marchewki najczęściej lądują w koszu. Okazuje się jednak, że mogą one nam się jeszcze przydać podczas gotowania. Pozbywanie się ich będzie rażącym błędem, w szczególności, że idealnie sprawdzą się jako składnik warzywnego bulionu. Każdy przygotowany w ten sposób wywar, stanie się unikalny i niezwykle smaczny.
Jak przygotować smaczny bulion z obierek z marchewki?
Przed wyrzuceniem niektórych składników i pozostałości, warto się zastanowić przynajmniej dwa razy. Marnowanie jedzenia jest błędem. Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę obierki z marchewki i innych warzyw. Mogą one przydać nam się do przygotowania warzywnego bulionu. I co ważne - jego smak naprawdę będzie wyjątkowy. Sprawdź przepis na perfekcyjny warzywny bulion z dodatkiem obierek.
Składniki:
- pozostałe obierki z marchewki, selera, pietruszki,
- liście pora (ciemnozielone)
- łuski czosnku i cebuli
- łupina dyni
- skórka imbiru
- trzonki pieczarek lub boczniaków
- podsuszone marchewki i przywiędnięte kawałki jarzyn
- resztki warzyw kapustnych
- okrawki papryki
- obierki z buraków (idealne, gdy będziemy chcieli przygotować wywar na barszcz czerwony)
- kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie bulionu jest niezwykle proste. Warto przez kilka dni gromadzić obierki z marchewki i innych warzyw, by móc następnie wykorzystać je do bulionu. Przed samym gotowaniem należy je dokładnie sprawdzić i wyrzucić np. te fragmenty, które zawierają pleśń. Wszystkie wymienione wyżej składniki przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, by przykryła wszystkie warzywa. Gotowany bulion doprowadzamy do wrzenia i dalej, na małym ogniu, gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 90 minut.
Im dłużej gotujemy nasz wywar, tym jego smak będzie bardziej esencjonalny. Po wskazanym czasie, należy odcedzić bulion z obierek. Najlepiej zrobić to przez sitko i przelać je do słoików lub innego garnka. Następnie je schładzamy i wstawiamy do lodówki. Czas przydatności tego typu bulionu jest naprawdę długa - nawet kilka tygodni. Można go użyć do przygotowania wielu zup i dań lub od razu zjeść. Idealnym rozwiązaniem będzie również jego zamrożenie.
Tego typu wywar wykorzystasz do ugotowania rozgrzewających zup. Koniecznie zobacz film na naszym kanale: