Do tej pory trzymałam mleko na drzwiach lodówki. Ekspert powiedział mi, dlaczego to błąd

Miejsca mleka jest na drzwiach lodówki? Na pewno to najwygodniejsze rozwiązanie. Półki tam umieszczone zdają się stworzone dla przechowywania tego typu produktów. Niestety, okazuje się, że trzymanie mleka i innych produktów nabiałowych na drzwiach urządzenia to błąd. Dlaczego?

Dlaczego nie powinno się przechowywać mleka na drzwiach lodówki?Dlaczego nie powinno się przechowywać mleka na drzwiach lodówki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Internetowy ekspert kryjący się pod znanym tiktokowym profilem "Cost of Living Crisis Tips" instruuje miliony użytkowników mediów społecznościowych, jak oszczędzać, prowadząc gospodarstwo domowe. Doradza, jakie produkty w sklepie wybierać, czego wystrzegać się podczas zakupów, czy jak redukować rachunki za media prostymi sposobami. Jeden z filmików dotyczy trzymania mleka na drzwiach lodówki. Dlaczego powinno się wystrzegać takiej praktyki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Dlaczego nie powinno się trzymać mleka na drzwiach lodówki?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Kartonu czy butelki z mlekiem nie powinno się trzymać na drzwiach lodówki ze względu na to, że jest to miejsce, w którym panują częste zmiany temperatury. Otwierając i zamykając drzwi lodówki, wystawiamy trzymane na nich produkty na działanie raz niższej, a raz wyższej temperatury. W takich warunkach mleko po prostu zepsuje się szybciej. Zamknięte kartony czy butelki mleka przechowuj więc wewnątrz lodówki, gdzie jest stała temperatura.

Nie trzymaj mleka na drzwiach lodówki w ten sposób. Po otwarciu drzwi lodówki "odsuwają się" od chłodnego powietrza (...) Zamiast tego umieść mleko z tyłu lodówki, aby posłużyło na dłużej - instruuje ekspert na filmiku udostępnionym na Tik Toku.

Odradza się przechowywania mleka na drzwiach lodówki. Dlaczego?
Odradza się przechowywania mleka na drzwiach lodówki. Dlaczego? © TikTok | Cost Of Living Crisis Tips (screenshot)

Przechowywanie jedzenia w lodówce. Jakich jeszcze błędów powinniśmy się wystrzegać?

Należy pamiętać, że na dnie lodówki panuje najniższa temperatura, dlatego miejsce to jest najlepsze na surowe mięso i ryby. Produkty, które psują się najszybciej, tj. wędliny, sery, potrawy przetworzone powinno się przechowywać na półce środkowej. Natomiast góra część lodówki przeznaczona jest dla produktów mlecznych: jogurtu, mleka, kefiru.

Warto pamiętać też, by przechować żywności w zamkniętych opakowaniach. Niedostateczne zamknięcie opakowania może prowadzić do szybszego psucia się jedzenia oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia zatruć pokarmowych. Warto zwracać również uwagę na terminy przydatności do spożycia. Jakość i wartość odżywcza produktów zaczynają się pogarszać już po pewnym czasie, jeszcze przed wskazaną na opakowaniu datą.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯