PrzepisObiadDodaj do kotletów mielonych. Wyjdą tak soczyste jak nigdy wcześniej

Dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą tak soczyste jak nigdy wcześniej

Chrupiące i soczyste kotlety mielone
Chrupiące i soczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay

15.10.2024 09:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jeden dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Kotlety mielone to naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy szybko połączyć składniki w misce, uformować kule i usmażyć. Są jednak proste sposoby, dzięki którym kultowe danie polskiej kuchni smakować będzie jeszcze lepiej bez praktycznie żadnego dodatkowego wysiłku. Staną się soczyste, mięciutkie i tak smaczne, że prośby o dokładkę nie będą niczym zaskakującym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety mielone

Jak zrobić kotlety mielone jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku? Sekret tkwi w prostym składniku, który zazwyczaj kojarzymy ze śniadaniem. Mowa o płatkach owsianych. To właśnie one dodają nie tylko objętości i puszystości, ale sprawiają również, że mielone są bardziej soczyste.

Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach.
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach.© Adobe Stock | Pawel Kacperek

Płatki owsiane wchłaniają wilgoć, dzięki czemu kotlety pozostają soczyste nawet po usmażeniu. Na dodatek sprawiają, że danie jest lżejsze i mniej tłuste, bo dodają objętości i przy okazji dostarczają dodatkowo błonnik, ważny podczas trawienia. To smaczne i zdrowe urozmaicenie klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej płatki owsiane wrzątkiem, tak aby były przykryte około centymetra warstwą wody. Odstaw, aż napęcznieją i wystygną.
  2. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, musztardę oraz odciśnięte płatki owsiane.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Uformuj z mięsa okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je również podać w bułce jak nasze polskie, swojskie burgery. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykotlety mielone