Dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą tak soczyste jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jeden dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Chrupiące i soczyste kotlety mieloneChrupiące i soczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Kotlety mielone to naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy szybko połączyć składniki w misce, uformować kule i usmażyć. Są jednak proste sposoby, dzięki którym kultowe danie polskiej kuchni smakować będzie jeszcze lepiej bez praktycznie żadnego dodatkowego wysiłku. Staną się soczyste, mięciutkie i tak smaczne, że prośby o dokładkę nie będą niczym zaskakującym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Najlepsze kotlety mielone

Jak zrobić kotlety mielone jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku? Sekret tkwi w prostym składniku, który zazwyczaj kojarzymy ze śniadaniem. Mowa o płatkach owsianych. To właśnie one dodają nie tylko objętości i puszystości, ale sprawiają również, że mielone są bardziej soczyste.

Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach.
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach. © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Płatki owsiane wchłaniają wilgoć, dzięki czemu kotlety pozostają soczyste nawet po usmażeniu. Na dodatek sprawiają, że danie jest lżejsze i mniej tłuste, bo dodają objętości i przy okazji dostarczają dodatkowo błonnik, ważny podczas trawienia. To smaczne i zdrowe urozmaicenie klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej płatki owsiane wrzątkiem, tak aby były przykryte około centymetra warstwą wody. Odstaw, aż napęcznieją i wystygną.
  2. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, musztardę oraz odciśnięte płatki owsiane.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Uformuj z mięsa okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je również podać w bułce jak nasze polskie, swojskie burgery. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem