Dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą tak soczyste jak nigdy wcześniej
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jeden dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
15.10.2024 09:51
Kotlety mielone to naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy szybko połączyć składniki w misce, uformować kule i usmażyć. Są jednak proste sposoby, dzięki którym kultowe danie polskiej kuchni smakować będzie jeszcze lepiej bez praktycznie żadnego dodatkowego wysiłku. Staną się soczyste, mięciutkie i tak smaczne, że prośby o dokładkę nie będą niczym zaskakującym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety mielone
Jak zrobić kotlety mielone jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku? Sekret tkwi w prostym składniku, który zazwyczaj kojarzymy ze śniadaniem. Mowa o płatkach owsianych. To właśnie one dodają nie tylko objętości i puszystości, ale sprawiają również, że mielone są bardziej soczyste.
Płatki owsiane wchłaniają wilgoć, dzięki czemu kotlety pozostają soczyste nawet po usmażeniu. Na dodatek sprawiają, że danie jest lżejsze i mniej tłuste, bo dodają objętości i przy okazji dostarczają dodatkowo błonnik, ważny podczas trawienia. To smaczne i zdrowe urozmaicenie klasycznego przepisu.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 50 g płatków owsianych,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zalej płatki owsiane wrzątkiem, tak aby były przykryte około centymetra warstwą wody. Odstaw, aż napęcznieją i wystygną.
- Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, musztardę oraz odciśnięte płatki owsiane.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Uformuj z mięsa okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety mielone z płatkami owsianymi doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je również podać w bułce jak nasze polskie, swojskie burgery. Smacznego!