Dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą tak soczyste jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jeden dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Chrupiące i soczyste kotlety mieloneChrupiące i soczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Kotlety mielone to naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy szybko połączyć składniki w misce, uformować kule i usmażyć. Są jednak proste sposoby, dzięki którym kultowe danie polskiej kuchni smakować będzie jeszcze lepiej bez praktycznie żadnego dodatkowego wysiłku. Staną się soczyste, mięciutkie i tak smaczne, że prośby o dokładkę nie będą niczym zaskakującym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Najlepsze kotlety mielone

Jak zrobić kotlety mielone jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku? Sekret tkwi w prostym składniku, który zazwyczaj kojarzymy ze śniadaniem. Mowa o płatkach owsianych. To właśnie one dodają nie tylko objętości i puszystości, ale sprawiają również, że mielone są bardziej soczyste.

Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach.
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach. © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Płatki owsiane wchłaniają wilgoć, dzięki czemu kotlety pozostają soczyste nawet po usmażeniu. Na dodatek sprawiają, że danie jest lżejsze i mniej tłuste, bo dodają objętości i przy okazji dostarczają dodatkowo błonnik, ważny podczas trawienia. To smaczne i zdrowe urozmaicenie klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej płatki owsiane wrzątkiem, tak aby były przykryte około centymetra warstwą wody. Odstaw, aż napęcznieją i wystygną.
  2. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, musztardę oraz odciśnięte płatki owsiane.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Uformuj z mięsa okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi doskonale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je również podać w bułce jak nasze polskie, swojskie burgery. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀