Zamiast smażyć w tłuszczu, robię kotlety inaczej. Moja wątroba mi za to dziękuje

Kotlety mielone to tradycyjne danie polskiej kuchni, które każde z nas co jakiś czas przygotowuje we własnym domu. Pytanie brzmi: czy do ich przyrządzenia naprawdę trzeba używać tłuszczu i patelni? Otóż nie. Ja mam na to zupełnie inny sposób!

Kotlety z piekarnika. Są zdrowsze i smaczniejsze niż tradycyjneKotlety z piekarnika. Są zdrowsze i smaczniejsze niż tradycyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Smażenie potraw na tłuszczu to temat, który rozgrzewa debatę wśród osób ceniących sobie zdrowe odżywianie do czerwoności. O co tak naprawdę w tym wszystkim chodzi? Poza tym, że taki zabieg dodaje daniom kaloryczności, cały szkopuł tkwi w utlenianiu tłuszczów nienasyconych i powstawaniu niezdrowych, a nawet rakotwórczych związków. Oczywiście sedno sprawy sięga znacznie głębiej i można o nim debatować bez końca, bo niektóre rodzaje olejów lepiej znoszą podnoszenie ich temperatury, inne – gorzej. A ja na to wszystko mówię: nie ze mną te numery.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Zamiast poświęcać długie godziny na taką lekturę, przygotowuję swoje kotlety z piekarnika i jestem spokojny o stan mojego zdrowia. Przyrządzony w ten sposób obiad jest mniej ciężkostrawny, a przy okazji bardzo smaczny i schludny. Po całej pracy pozostaje po nim mniejszy bałagan. A przy okazji wątroba zdaje się wręcz dziękować za mniejszą dawkę tłuszczu. Same pozytywy – gwarantuję!

Kotlety z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie z łopatki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka (+ mleko do namoczenia),
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę namaczam w mleku, następnie odciskam i rwę na kawałki.
  2. Cebulę obieram i drobno siekam, ząbki czosnku przeciskam przez praskę. Łączę te składniki z mięsem mielonym.
  3. Wbijam jajko i doprawiam całość solą i pieprzem.
  4. Następnie formuję z przygotowanej masy kotlety i panieruję je w bułce tartej.
  5. Układam je w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym. Na koniec dodaję odrobinę masła na wierzch każdego kotleta.
  6. Wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez 40 minut. Teraz moje kotlety z piekarnika są już gotowe.

Podaję je z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z groszku i marchewki.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia