WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Dodaj do rosołu, a wydobędziesz głębię smaku z mięsa. Do tego będzie klarowny jak nigdy wcześniej

Wielu kucharzy stosuje ten trik, ale nie mówi o tym głośno. To niby nic wielkiego, ale ten dodatek sprawia, że bulion zyskuję większą głębię smaku i staje się bardziej klarowny. Wystarczy 1 łyżeczka na garnek rosołu.

Gorący i aromatyczny rosół sprawia, że robi się błogo w środkuGorący i aromatyczny rosół sprawia, że robi się błogo w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smak rosołu możesz podkręcić na wiele różnych sposobów. Dwa goździki od Magdy Gessler czy sos sojowy, zgodnie z zaleceniami Ewy Wachowicz, są skuteczne, ale prawda jest taka, że mniej lub bardziej znacznie zmieniają profil smakowy bulionu. Osoby, które wolą bardziej naturalne i subtelne nuty, nie będą zadowolone z tych dodatków. W takiej sytuacji o wiele lepiej sprawdzi się ocet jabłkowy lub winny – już niewielka ilość poprawi klarowność rosołu i pomoże wydobyć z mięsa oraz kości maksimum smaku.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Klarowny rosół o intensywnym, naturalnym smaku

Ocet należy dodać do rosołu już na początku gotowania. Wtedy kwaśny dodatek wpłynie na szybsze rozpuszczanie tkanek łącznych i chrzęstnych w mięsie. W efekcie esencjonalny bulion powstanie znacznie szybciej, co skróci czas gotowania. Ocet zadba także o większą klarowność zupy, ponieważ pomaga w ścięciu i oddzieleniu białek, które następnie łatwiej jej usunąć z powierzchni wywaru w postaci szumowin. Dzięki temu rosół staje się czystszy i bardziej przejrzysty, zachowując jednocześnie pełnię smaku.

Uważaj z ilością kwaśnego dodatku

Wystarczy dodać 1–2 łyżeczki octu na garnek rosołu, by uwolnić niespotykane wcześniej aromaty. Warto sięgnąć po ocet jabłkowy lub winny, które są delikatniejsze od spirytusowego. Jednocześnie trzeba uważać na to, aby nie przesadzić z jego ilością – nadmiar octu może spowodować, że bulion stanie się zbyt kwaśny, a warzywa i mięso nie będą chciały się dogotować.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥