Dodaj do rosołu, a wydobędziesz głębię smaku z mięsa. Do tego będzie klarowny jak nigdy wcześniej

Wielu kucharzy stosuje ten trik, ale nie mówi o tym głośno. To niby nic wielkiego, ale ten dodatek sprawia, że bulion zyskuję większą głębię smaku i staje się bardziej klarowny. Wystarczy 1 łyżeczka na garnek rosołu.

Gorący i aromatyczny rosół sprawia, że robi się błogo w środkuGorący i aromatyczny rosół sprawia, że robi się błogo w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smak rosołu możesz podkręcić na wiele różnych sposobów. Dwa goździki od Magdy Gessler czy sos sojowy, zgodnie z zaleceniami Ewy Wachowicz, są skuteczne, ale prawda jest taka, że mniej lub bardziej znacznie zmieniają profil smakowy bulionu. Osoby, które wolą bardziej naturalne i subtelne nuty, nie będą zadowolone z tych dodatków. W takiej sytuacji o wiele lepiej sprawdzi się ocet jabłkowy lub winny – już niewielka ilość poprawi klarowność rosołu i pomoże wydobyć z mięsa oraz kości maksimum smaku.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Klarowny rosół o intensywnym, naturalnym smaku

Ocet należy dodać do rosołu już na początku gotowania. Wtedy kwaśny dodatek wpłynie na szybsze rozpuszczanie tkanek łącznych i chrzęstnych w mięsie. W efekcie esencjonalny bulion powstanie znacznie szybciej, co skróci czas gotowania. Ocet zadba także o większą klarowność zupy, ponieważ pomaga w ścięciu i oddzieleniu białek, które następnie łatwiej jej usunąć z powierzchni wywaru w postaci szumowin. Dzięki temu rosół staje się czystszy i bardziej przejrzysty, zachowując jednocześnie pełnię smaku.

Uważaj z ilością kwaśnego dodatku

Wystarczy dodać 1–2 łyżeczki octu na garnek rosołu, by uwolnić niespotykane wcześniej aromaty. Warto sięgnąć po ocet jabłkowy lub winny, które są delikatniejsze od spirytusowego. Jednocześnie trzeba uważać na to, aby nie przesadzić z jego ilością – nadmiar octu może spowodować, że bulion stanie się zbyt kwaśny, a warzywa i mięso nie będą chciały się dogotować.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć