Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć

Jeśli brakuje ci letnich smaków na talerzu, ugotowany kalafior z bułką tartą będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie go jest proste, ale niestety, czasem podczas gotowania, warzywo traci na zapachu i kolorze. Na szczęście można temu łatwo zaradzić.

Dorzuć do gotującego się kalafiora, by zachował biały kolorDorzuć do gotującego się kalafiora, by zachował biały kolor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Seroma72

Kalafior to warzywo, które świetnie pasuje niemal do każdego obiadu. Niestety podczas gotowania często traci kolor i wydziela nieprzyjemny, intensywny zapach. Jeśli chcesz, tego uniknąć i zależy ci, aby warzywo wyglądało smakowicie na talerzu, dorzuć do garnka parę, popularnych produktów.

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Jak zachować biały kolor kalafiora?

Surowy kalafior posiada piękną, śnieżnobiałą barwę, którą ciężko jest utrzymać podczas obróbki cieplnej. Na szczęście wystarczą produkty, które niemal każdy ma w kuchni. Pierwszym z nich jest cukier, który świetnie sprawdzi się podczas gotowania kalafiora. Nie tylko doda warzywu delikatnej słodyczy, ale może też pomóc zachować jego jasny kolor

O wiele popularniejszym sposobem jest jednak dodanie soku z cytryny. Kilka kropel wystarczy, by kalafior po ugotowaniu wciąż wyglądał pięknie i świeżo – kwaśna woda delikatnie zakwasza warzywo, dzięki czemu nie szarzeje i utrzymuje apetyczny kolor.

Jak zadbać o zapach kalafiora?

Niestety, często podczas gotowania to warzywo traci na zapachu. Nawet jeśli jest świeże, czasem wydobywa się z niego nieprzyjemna woń, która nie dość, że przeszkadza podczas gotowania, to jeszcze odbiera przyjemność z jedzenia. W łatwy sposób można temu zaradzić, wrzucając do garnka z gotującym się kalafiorem kilka liści laurowych.

Zawierają one naturalne olejki eteryczne, takie jak eugenol i cineol, które pomagają zneutralizować siarkowe związki odpowiedzialne za intensywny zapach. Wystarczy dodać je na początku gotowania i pozostawić w wodzie do końca – w tym czasie stopniowo uwalniają aromat, który łagodzi woń kalafiora i nadaje mu delikatny, ziołowy posmak.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Mimo że wygląda niepozornie, kalafior to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i dostarcza cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, która wspomaga odporność, oraz witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi i mocnych kości. Nie można też zapominać o cholinie, która wspomaga pracę wątroby i pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Dzięki temu kalafior to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale też solidne wsparcie dla całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć