Dodaj szczyptę do herbaty. Poprawi trawienie i pomoże obniżyć cukier
Gdy za oknem robi się szaro i chłodno, a deszcz bębni o parapet, nic nie poprawia nastroju tak skutecznie, jak kubek gorącego, aromatycznego napoju. Wraz z początkiem chłodnych dni w ruch idą kubki z herbatą. Warto dorzucić do nich szczyptę aromatycznej przyprawy.
Herbata to doskonały sposób na rozgrzanie się i poprawę nastroju, szczególnie w chłodniejsze dni. Jeśli jeszcze dorzucimy do niej szczyptę cynamonu lub zaparzymy wraz z całą laską, zamieniamy zwykły napar w ucztę dla naszego ciała. Ta niepozorna przyprawa, o słodko-korzennym zapachu, to znacznie więcej niż tylko dodatek. To prosty sposób, aby nie tylko podkręcić smak, ale również dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Właściwości cynamonu
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak polifenole. Związki te pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie cynamonu może wspierać profilaktykę wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.
Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do tkanek. Dzięki temu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Cynamon ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu stanie się naturalnym sprzymierzeńcem walki z przeziębieniem, łagodząc ból gardła i wspomagając układ odpornościowy. Może pomóc w łagodzeniu niestrawności, wzdęć oraz skurczów, a także stymulować produkcję enzymów trawiennych.
Herbata z cynamonem
Przygotowanie aromatycznej herbaty z cynamonem jest bardzo proste. Można użyć zarówno sproszkowanego cynamonu, jak i laski cynamonu, która uwalnia aromat wolniej i delikatniej.
Wystarczy wrzucić laskę cynamonu do kubka lub dzbanka z herbatą i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach herbata nabierze głębokiego, korzennego smaku i zapachu. Do gotowej herbaty można dodać szczyptę sproszkowanego cynamonu i dobrze wymieszać. To szybsza metoda, dająca intensywniejszy smak.
Dla wzbogacenia napoju, możesz dodać także plasterek cytryny, miód, imbir, czy goździki. Taki napar nie tylko rozgrzewa, ale także stanowi prawdziwą bombę witaminową.