Dodaj szczyptę do herbaty. Poprawi trawienie i pomoże obniżyć cukier

Gdy za oknem robi się szaro i chłodno, a deszcz bębni o parapet, nic nie poprawia nastroju tak skutecznie, jak kubek gorącego, aromatycznego napoju. Wraz z początkiem chłodnych dni w ruch idą kubki z herbatą. Warto dorzucić do nich szczyptę aromatycznej przyprawy.

Herbata z dodatkiem cynamonuHerbata z dodatkiem cynamonu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Herbata to doskonały sposób na rozgrzanie się i poprawę nastroju, szczególnie w chłodniejsze dni. Jeśli jeszcze dorzucimy do niej szczyptę cynamonu lub zaparzymy wraz z całą laską, zamieniamy zwykły napar w ucztę dla naszego ciała. Ta niepozorna przyprawa, o słodko-korzennym zapachu, to znacznie więcej niż tylko dodatek. To prosty sposób, aby nie tylko podkręcić smak, ale również dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Właściwości cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak polifenole. Związki te pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie cynamonu może wspierać profilaktykę wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

cynamon
cynamon © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do tkanek. Dzięki temu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Cynamon ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu stanie się naturalnym sprzymierzeńcem walki z przeziębieniem, łagodząc ból gardła i wspomagając układ odpornościowy. Może pomóc w łagodzeniu niestrawności, wzdęć oraz skurczów, a także stymulować produkcję enzymów trawiennych.

Herbata z cynamonem

Przygotowanie aromatycznej herbaty z cynamonem jest bardzo proste. Można użyć zarówno sproszkowanego cynamonu, jak i laski cynamonu, która uwalnia aromat wolniej i delikatniej.

Torebka herbaty - Pyszności
Torebka herbaty - Pyszności © Canva | Greentellect_Studio

Wystarczy wrzucić laskę cynamonu do kubka lub dzbanka z herbatą i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach herbata nabierze głębokiego, korzennego smaku i zapachu. Do gotowej herbaty można dodać szczyptę sproszkowanego cynamonu i dobrze wymieszać. To szybsza metoda, dająca intensywniejszy smak.

Dla wzbogacenia napoju, możesz dodać także plasterek cytryny, miód, imbir, czy goździki. Taki napar nie tylko rozgrzewa, ale także stanowi prawdziwą bombę witaminową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥