Dodaj szczyptę do herbaty. Poprawi trawienie i pomoże obniżyć cukier

Gdy za oknem robi się szaro i chłodno, a deszcz bębni o parapet, nic nie poprawia nastroju tak skutecznie, jak kubek gorącego, aromatycznego napoju. Wraz z początkiem chłodnych dni w ruch idą kubki z herbatą. Warto dorzucić do nich szczyptę aromatycznej przyprawy.

Herbata z dodatkiem cynamonuHerbata z dodatkiem cynamonu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Herbata to doskonały sposób na rozgrzanie się i poprawę nastroju, szczególnie w chłodniejsze dni. Jeśli jeszcze dorzucimy do niej szczyptę cynamonu lub zaparzymy wraz z całą laską, zamieniamy zwykły napar w ucztę dla naszego ciała. Ta niepozorna przyprawa, o słodko-korzennym zapachu, to znacznie więcej niż tylko dodatek. To prosty sposób, aby nie tylko podkręcić smak, ale również dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Właściwości cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak polifenole. Związki te pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie cynamonu może wspierać profilaktykę wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

cynamon
cynamon © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do tkanek. Dzięki temu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Cynamon ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu stanie się naturalnym sprzymierzeńcem walki z przeziębieniem, łagodząc ból gardła i wspomagając układ odpornościowy. Może pomóc w łagodzeniu niestrawności, wzdęć oraz skurczów, a także stymulować produkcję enzymów trawiennych.

Herbata z cynamonem

Przygotowanie aromatycznej herbaty z cynamonem jest bardzo proste. Można użyć zarówno sproszkowanego cynamonu, jak i laski cynamonu, która uwalnia aromat wolniej i delikatniej.

Torebka herbaty - Pyszności
Torebka herbaty - Pyszności © Canva | Greentellect_Studio

Wystarczy wrzucić laskę cynamonu do kubka lub dzbanka z herbatą i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach herbata nabierze głębokiego, korzennego smaku i zapachu. Do gotowej herbaty można dodać szczyptę sproszkowanego cynamonu i dobrze wymieszać. To szybsza metoda, dająca intensywniejszy smak.

Dla wzbogacenia napoju, możesz dodać także plasterek cytryny, miód, imbir, czy goździki. Taki napar nie tylko rozgrzewa, ale także stanowi prawdziwą bombę witaminową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa