Dodaj tę sól do mizerii, a będzie lepiej smakować. To trik, jaki stosuje sama Magda Gessler

Czy jeden szczegół może sprawić, że mizeria będzie lepsza lub gorsza? Według Magdy Gessler — tak. Słynna restauratorka jest zdania, że tylko jeden rodzaj soli sprawi, że ta popularna surówka wyjdzie po prostu doskonała. 

ObrazekMagda Gessler jest zdania, że mizeria będzie dobra tylko z jednym rodzajem soli - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że w kuchni — bardziej niż w innych miejscach — diabeł tkwi w szczegółach. Gotowanie przypomina pod tym względem eksperymenty chemiczne. Wystarczy jeden, niewielki błąd, by cały proces przygotowawczy poszedł na marne. W przypadku laboratorium może się to zakończyć wybuchem, a w kuchni — popsutym obiadem.

Przedstawicielką poglądu, że każdy szczegół w przyrządzaniu potraw ma znaczenie, jest Magda Gessler. Najsłynniejsza polska restauratorka zdradziła ostatnio, jakim rodzajem soli należy doprawiać mizerię, by wyszła idealnie smaczna. Według niej nie można dokonywać tego wyboru na zasadzie przypadku, lecz dokładnych przemyśleń. To dlatego Gessler stawia na sól kłodawską. 

Obrazek
Mizeria tylko z tą solą? - Pyszności; foto: Canva

Rodzaj soli ma znaczenie?

Z pozoru może się wydawać, że sól, to sól — i jak by nie była nazwana, nadal pozostaje składnikiem negatywnie wpływającym na kondycję ludzkiego organizmu. Podczas gdy druga część tego zdania jest z grubsza prawdziwa, tak trzeba zauważyć, że poszczególne rodzaje tego produktu znacznie się od siebie różnią.

Podczas przygotowania soli do spożycia czasem stosuje się obróbkę termiczną w celu jej oczyszczenia. Tak powstaje na przykład sól bambusowa — jedna z najdroższych na świecie. Sól kłodawska, czyli kamienna sól niejodowana, nie jest poddawana czyszczeniu, ale to ma za to wpływać na jej właściwości odżywcze. Według Magdy Gessler to najlepszy wybór podczas przygotowania mizerii.

Mizeria według restauratorki

Doprawienie mizerii solą kłodawską to nie jedyna wskazówka, którą w kwestii przygotowania mizerii podzieliła się Magda Gessler. Restauratorka jest zdania, że cała surówka powinna powstawać przy użyciu polskich produktów, których wysoka jakość nie pozostawia żadnych wątpliwości. To dlatego kucharka poleca sięgać po polskie, nieazotowe ogórki gruntowe, które można rozpoznać po charakterystycznych "kolcach".

Obrazek
Mizeria według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Dodatkowo Magda Gessler zaleca doprawienie ogórków pieprzem i cukrem, a następnie odstawienie ich na 30 minut i przecedzenie z nadmiaru wydzielonej wody. Później pozostaje już tylko zmieszanie ich ze śmietaną lub jogurtem greckim i dodanie posiekanego koperku. Niektórzy nie wyobrażają sobie mizerii bez cebuli, ale to już kwestia wyjątkowo "wrażliwa". Jak wygląda u ciebie?

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem