Dodaj zamiast pieprzu. Pomoże zbić cukier i uspokoić ciśnienie

Czarne, drobne ziarenka wyglądają niepozornie, można je nawet pomylić z kamyczkami. Warto jednak wrzucić czarnuszkę do wózka podczas zakupów. To skarbnica zdrowia i pomoc przy wielu dolegliwościach.

Postaw na czarnuszkęPostaw na czarnuszkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czarnuszka pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, ale obecnie jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym również w Polsce. Na talerze trafiają zarówno nasiona, jak i olej. Nasiona czarnuszki są wykorzystywane jako przyprawa do pieczywa, serów, potraw mięsnych i warzywnych. Dodają potrawom korzennego smaku i aromatu. Olej z czarnuszki jest natomiast stosowany do sałatek, sosów i innych dań. To jednak nie tylko ciekawy dodatek diety, ale również zdrowe wsparcie dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka to roślina o niezwykłych właściwościach, które zawdzięcza bogatemu składowi swoich nasion. Te małe, czarne ziarenka kryją w sobie prawdziwą skarbnicę cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce
Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce © Adobe Stock

Jednym z najcenniejszych związków są olejki eteryczne, w szczególności tymochinon. Badania naukowe wykazały, że olejek ten ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dzięki temu czarnuszka staje się naturalnym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. W nasionach czarnuszki znajdziemy również selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi w obronie przed chorobami.

Dla zdrowia i urody

Nasiona czarnuszki mogą pomóc w zadbaniu o zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz pomóc w walce z trądzikiem. To zasługa zawartości cynku oraz witaminy F. Na dodatek w czarnuszce znaleźć można także witaminę E. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się organizmu.

Czarnuszka może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Ponadto, nasiona czarnuszki wspierają układ krwionośny, zmniejszając poziom LDL, cholesterolu i trójglicerydów, co chroni przed miażdżycą oraz mogą obniżać ciśnienie krwi. Włączenie czarnuszki do diety może być świetnym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego.

Jak włączyć czarnuszkę do diety?

Ziarna czarnuszki doskonale nadają się do pieczywa, sałatek, zup, twarożku oraz jogurtów. Można je również zmielić, by stały się przyprawą do mięsa i zup. Jej wyrazisty, lekko pikantny smak sptawia, że świetnie zastąpi pieprz. Alternatywą jest olej z czarnuszki, który świetnie komponuje się z sałatkami czy koktajlami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej