PoradyDodaj zamiast pieprzu. Pomoże zbić cukier i uspokoić ciśnienie

Dodaj zamiast pieprzu. Pomoże zbić cukier i uspokoić ciśnienie

Czarne, drobne ziarenka wyglądają niepozornie, można je nawet pomylić z kamyczkami. Warto jednak wrzucić czarnuszkę do wózka podczas zakupów. To skarbnica zdrowia i pomoc przy wielu dolegliwościach.

Postaw na czarnuszkę
Postaw na czarnuszkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czarnuszka pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, ale obecnie jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym również w Polsce. Na talerze trafiają zarówno nasiona, jak i olej. Nasiona czarnuszki są wykorzystywane jako przyprawa do pieczywa, serów, potraw mięsnych i warzywnych. Dodają potrawom korzennego smaku i aromatu. Olej z czarnuszki jest natomiast stosowany do sałatek, sosów i innych dań. To jednak nie tylko ciekawy dodatek diety, ale również zdrowe wsparcie dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka to roślina o niezwykłych właściwościach, które zawdzięcza bogatemu składowi swoich nasion. Te małe, czarne ziarenka kryją w sobie prawdziwą skarbnicę cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce
Nasiona czarnuszki na drewnianej łyżce© Adobe Stock

Jednym z najcenniejszych związków są olejki eteryczne, w szczególności tymochinon. Badania naukowe wykazały, że olejek ten ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dzięki temu czarnuszka staje się naturalnym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. W nasionach czarnuszki znajdziemy również selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi w obronie przed chorobami.

Dla zdrowia i urody

Nasiona czarnuszki mogą pomóc w zadbaniu o zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz pomóc w walce z trądzikiem. To zasługa zawartości cynku oraz witaminy F. Na dodatek w czarnuszce znaleźć można także witaminę E. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się organizmu.

Czarnuszka może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Ponadto, nasiona czarnuszki wspierają układ krwionośny, zmniejszając poziom LDL, cholesterolu i trójglicerydów, co chroni przed miażdżycą oraz mogą obniżać ciśnienie krwi. Włączenie czarnuszki do diety może być świetnym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego.

Jak włączyć czarnuszkę do diety?

Ziarna czarnuszki doskonale nadają się do pieczywa, sałatek, zup, twarożku oraz jogurtów. Można je również zmielić, by stały się przyprawą do mięsa i zup. Jej wyrazisty, lekko pikantny smak sptawia, że świetnie zastąpi pieprz. Alternatywą jest olej z czarnuszki, który świetnie komponuje się z sałatkami czy koktajlami.

Wybrane dla Ciebie