Dodatki do smalcu inne niż cebulka. Nadaj tradycji zupełnie nowy smak

Nie raz zdarza nam się podać na przystawkę smalec z cebulką. Nic dziwnego, ta potrawa idealnie smakuje z kromką chleba. Jednak każdy z nas potrzebuję czasem nieco odmiany. Poznaj nieoczywiste dodatki do smalcu, które wzbogacą smak smalcu. Twoi goście będą zachwyceni!

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Smalec - tradycyjny dodatek do chleba

Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay

Smalec to wysokokaloryczny tłuszcz zwierzęcy. W związku z tym produkt ten często wykorzystywany jest do smażenia. Zdarza się, że smalec stosujemy również jako smaczne smarowidło na chleb. W Polsce najczęściej jemy go z dodatkiem cebulki, bądź skwarków. Okazuje się, że produkt ten możemy w łatwy sposób wzbogacić w składniki takie jak jabłko, czy rodzynki.

Nieoczywiste dodatki do smalcu

  • Jabłko
dodatki do smalcu

Jabłko rewelacyjnie wzbogaci smak smalcu. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż ją do garnka oraz podgrzewaj na wolnym ogniu. W międzyczasie posiekaj cebulę oraz jabłko. Wrzuć je do słoniny i całość gotuj jeszcze około 15 - 20 minut. Po tym czasie przełóż smalec do czystego naczynia - przypraw go solą, pieprzem oraz majerankiem.

  • Żurawina
Obrazek
pixabay.com

Żurawinę, tak jak jabłko i cebulę, dodajemy w trakcie topienia słoniny. Przed połączeniem żurawiny ze smalcem, pokrój ją na mniejsze kawałki. Taki smalec wspaniale smakuje z niewielkim dodatkiem czosnku.

  • Rodzynki
Obrazek
pixabay.com

Smalec z rodzynkami idealnie sprawdza się na kromce żytniego chleba na zakwasie. Przed połączeniem rodzynek ze smalcem, zalej je wodą i odstaw na parę godzin, aż zmiękną. Następnie zmieszaj je z uprzednio przygotowanym smalcem. Na końcu dopraw go solą i pieprzem. Polecamy również dodać szczyptę tymianku - wspaniale współgra z rodzynkami!

  • Czosnek
Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Smalec z cebulą często wzbogacamy czosnkiem. Wynika to z tego, że składnik ten nadaje smalcu wyrazistego, ostrego smaku. Wystarczy, że podczas dodawania cebuli do stopionej słoniny, wrzucisz również przeciśniety przez praskę czosnek.

  • Zioła prowansalskie
Obrazek
Oregano - Pyszności; Foto pixabay.com

Zioła prowansalskie to mieszanka wielu ziół, taki jak oregano, tymianek, czy rozmaryn. Ich dodatek wzbogaci smalec o niepowtarzalny aromat. Wystarczy, że dodasz około 1 łyżki ziół prowansalskich do gotowego smalcu powstałego z 0,5 kg słoniny.

Smalec już nigdy nie będzie taki sam. Już dzisiaj wypróbuj ten pyszny produkt z dodatkiem ziół, jabłka, czy rodzynek!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀