Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza

Kiedyś cieszyło się dużą popularnością, zwłaszcza na szlacheckich stołach. Dziś mało osób może powiedzieć, że miało okazję spróbować tego mięsa. Jeśli trafisz na nie w restauracji lub w sklepie, zdecydowanie daj mu szansę.

Pieczony bażantPieczony bażant
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasach świetności polskiej szlachty bażant był prawdziwą ozdobą stołu podczas ważnych uroczystości. Jego delikatne, dzikie mięso oraz efektowny wygląd sprawiały, że pieczony z ziołami i owocami stawał się kulinarną atrakcją każdego przyjęcia. Chociaż aromat bażanta nie każdemu przypadnie do gustu od pierwszego kęsa, warto dać mu szansę i przekonać się o jego wyjątkowości.

Bażant, choć dziś rzadko spotykany na polskich stołach, naturalnie występuje w Europie. Pochodzi jednak z Chin, ale z czasem zadomowił się na naszym kontynencie i przez wieki uchodził za prawdziwy rarytas. Sezon polowań na bażanty przypada od października do lutego, ale mięso tego ptaka można znaleźć także w specjalistycznych sklepach oraz dzięki rodzimym hodowlom.

Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę

Jak smakuje bażant?

Smak bażanta wyraźnie różni się od smaku kurczaka czy indyka. Jego mięso jest ciemniejsze i ma lekko kwaskowaty posmak z subtelną nutą dziczyzny. Jest chudy, ale odpowiednio przygotowany nie będzie wysuszony i zapychający.

Mięso bażanta to nie tylko wyjątkowy smak, ale również bogactwo wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż drób hodowlany, a także cenne minerały, takie jak magnez, fosfor, selen oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki temu bażant jest świetną propozycją dla tych, którzy poszukują zdrowych i oryginalnych alternatyw w codziennym jadłospisie.

Bażant zaskoczy smakiem i nietypowym kolorem mięsa
Bażant zaskoczy smakiem i nietypowym kolorem mięsa © Adobe Stock | ALGUS

Jak przygotować bażanta?

Przygotowanie bażanta wymaga nieco zaangażowania, ale efekt jest zdecydowanie tego wart. Kluczem do sukcesu jest zachowanie soczystości mięsa, które ze względu na niską zawartość tłuszczu, łatwo wysycha. Przed pieczeniem najlepiej zamarynować go na kilka godzin, a nawet na całą noc. Marynata powinna zawierać oliwę, wino lub maślankę oraz zioła, takie jak tymianek, rozmaryn czy majeranek.

Aby upewnić się, że mięso będzie soczyste i kruche, warto owinąć całego ptaka plastrami słoniny lub wędzonego boczku. Dzięki temu wilgoć pozostanie wewnątrz, a tłuszcz z boczku delikatnie nawilży i nada aromat. Co pewien czas należy podlewać ptaka wytopionym sosem. Po upieczeniu bażant powinien odpocząć pod przykryciem przez około 15 minut. To pozwoli sokom rozejść się równomiernie po całym mięsie, co sprawi, że będzie jeszcze delikatniejsze. Doskonałym dodatkiem do bażanta są słodko-kwaśne sosy, na przykład żurawinowy, który idealnie przełamuje smak dziczyzny.

Wybrane dla Ciebie

Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole