Egipskie gołąbki to nie to, co myślisz. Lepiej nie zamawiaj ich na wakacjach

Kuchnia egipska może być bardziej zaskakująca, niż ci się wydaje. I chociaż jest ona w dużej mierze smaczna i pożywna, istnieje pewne danie, na które powinieneś uważać. Zamawiając w Kairze "gołąbki" możesz wcale nie dostać ryżu i mięsa mielonego zawiniętego w liście kapusty...

Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ahmed

Jak co roku w sezonie wakacyjnym Polacy tłumnie wyruszają do Egiptu. Kraj faraonów kusi swym gorącem, tajemniczością, pięknym hotelami i magią związaną z bezmiarem pustyni. Niektórzy turyści, zamiast spędzać cały urlop nad hotelowym basenem, chcą też poznać co nieco z egipskiej kultury kulinarnej, której prawdziwego oblicza — z oczywistych względów — nie doświadczymy w kurortach. I chociaż stołując się w egipskich restauracjach, możemy doświadczyć naprawdę wspaniałego pokazu kulinarnych umiejętności, to czasami możemy się natknąć na coś bardzo niespodziewanego. Na przykład na egipskie gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Kuchnia potomków faraonów

Jaka jest kuchnia egipska? W dużej mierze powinna się nam spodobać. Jest bogata w ryby (również suszone), owoce morza, warzywa i świeże owoce. Egipcjanie ze względów religijnych nie spożywają wieprzowiny, ale lubują się w drobiu, baraninie i jagnięcinie. Znajdziemy tam dużo ciecierzycy i bobu, z którego to przygotowuje się nad Nilem pyszne kotleciki tamijja. Egipcjanom nie są też obce różnego rodzaju surówki i sałatki. Do najpopularniejszych produktów należą uwielbiane tam pomidory, a także bakłażany, cebula, marchew czy papryka.

Egipskimi potrawami wartymi zainteresowaniasą też: Molokhiya — zupa z liści malwy jutowej, Hawawshi — kanapka z pity z tuńczykiem (często prosto z Morza Czerwonego) lub kiełbasą, a także Koshary — wyjątkowa mieszanka soczewicy, ryżu, smażonej cebuli i ostrego sosu. Jest też Hamam Mahshi: egipskie gołąbki. I tu jest właśnie pies pogrzebany.

Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego
Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego © Canva | EgyptianStudio

Egipskie gołąbki — możesz się zdziwić

Gołąbki to potrawa, która w polskiej kuchni stanowi coś bardzo ważnego. Odpowiedników zawijanego w obgotowaną kapustę farszu jest na świecie dość dużo, na przykład w Grecji i Turcji możemy napotkać gołąbki z liści winogron. Również w Egipcie można natrafić na coś podobnego. Mahshi to faszerowana mięsem (często jagnięcym) i ryżem cukinia. Ale jest też Hamam Mahshi, a to już coś zupełnie innego.

Zamawiając egipskie gołąbki, moglibyśmy się bardzo zdziwić. Hamam Mahshi to bowiem... prawdziwe gołębie. Ptaki najpierw są gotowane, a w następnej kolejności faszerowane kaszą lub ryżem. Gołębie podaje się zwykle w sosie pomidorowym. Brzmi znajomo, prawda? A jednak raczej niewielu Polaków odważyłoby się na ten egipski przysmak!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟