PoradyEgipskie gołąbki to nie to, co myślisz. Lepiej nie zamawiaj ich na wakacjach

Egipskie gołąbki to nie to, co myślisz. Lepiej nie zamawiaj ich na wakacjach

Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!
Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ahmed

11.06.2024 10:39, aktual.: 11.06.2024 10:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia egipska może być bardziej zaskakująca, niż ci się wydaje. I chociaż jest ona w dużej mierze smaczna i pożywna, istnieje pewne danie, na które powinieneś uważać. Zamawiając w Kairze "gołąbki" możesz wcale nie dostać ryżu i mięsa mielonego zawiniętego w liście kapusty...

Jak co roku w sezonie wakacyjnym Polacy tłumnie wyruszają do Egiptu. Kraj faraonów kusi swym gorącem, tajemniczością, pięknym hotelami i magią związaną z bezmiarem pustyni. Niektórzy turyści, zamiast spędzać cały urlop nad hotelowym basenem, chcą też poznać co nieco z egipskiej kultury kulinarnej, której prawdziwego oblicza — z oczywistych względów — nie doświadczymy w kurortach. I chociaż stołując się w egipskich restauracjach, możemy doświadczyć naprawdę wspaniałego pokazu kulinarnych umiejętności, to czasami możemy się natknąć na coś bardzo niespodziewanego. Na przykład na egipskie gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia potomków faraonów

Jaka jest kuchnia egipska? W dużej mierze powinna się nam spodobać. Jest bogata w ryby (również suszone), owoce morza, warzywa i świeże owoce. Egipcjanie ze względów religijnych nie spożywają wieprzowiny, ale lubują się w drobiu, baraninie i jagnięcinie. Znajdziemy tam dużo ciecierzycy i bobu, z którego to przygotowuje się nad Nilem pyszne kotleciki tamijja. Egipcjanom nie są też obce różnego rodzaju surówki i sałatki. Do najpopularniejszych produktów należą uwielbiane tam pomidory, a także bakłażany, cebula, marchew czy papryka.

Egipskimi potrawami wartymi zainteresowaniasą też: Molokhiya — zupa z liści malwy jutowej, Hawawshi — kanapka z pity z tuńczykiem (często prosto z Morza Czerwonego) lub kiełbasą, a także Koshary — wyjątkowa mieszanka soczewicy, ryżu, smażonej cebuli i ostrego sosu. Jest też Hamam Mahshi: egipskie gołąbki. I tu jest właśnie pies pogrzebany.

Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego
Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego© Canva | EgyptianStudio

Egipskie gołąbki — możesz się zdziwić

Gołąbki to potrawa, która w polskiej kuchni stanowi coś bardzo ważnego. Odpowiedników zawijanego w obgotowaną kapustę farszu jest na świecie dość dużo, na przykład w Grecji i Turcji możemy napotkać gołąbki z liści winogron. Również w Egipcie można natrafić na coś podobnego. Mahshi to faszerowana mięsem (często jagnięcym) i ryżem cukinia. Ale jest też Hamam Mahshi, a to już coś zupełnie innego.

Zamawiając egipskie gołąbki, moglibyśmy się bardzo zdziwić. Hamam Mahshi to bowiem... prawdziwe gołębie. Ptaki najpierw są gotowane, a w następnej kolejności faszerowane kaszą lub ryżem. Gołębie podaje się zwykle w sosie pomidorowym. Brzmi znajomo, prawda? A jednak raczej niewielu Polaków odważyłoby się na ten egipski przysmak!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także