Egipskie gołąbki to nie to, co myślisz. Lepiej nie zamawiaj ich na wakacjach

Kuchnia egipska może być bardziej zaskakująca, niż ci się wydaje. I chociaż jest ona w dużej mierze smaczna i pożywna, istnieje pewne danie, na które powinieneś uważać. Zamawiając w Kairze "gołąbki" możesz wcale nie dostać ryżu i mięsa mielonego zawiniętego w liście kapusty...

Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!Egipskie gołąbki. Można się zdziwić!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ahmed

Jak co roku w sezonie wakacyjnym Polacy tłumnie wyruszają do Egiptu. Kraj faraonów kusi swym gorącem, tajemniczością, pięknym hotelami i magią związaną z bezmiarem pustyni. Niektórzy turyści, zamiast spędzać cały urlop nad hotelowym basenem, chcą też poznać co nieco z egipskiej kultury kulinarnej, której prawdziwego oblicza — z oczywistych względów — nie doświadczymy w kurortach. I chociaż stołując się w egipskich restauracjach, możemy doświadczyć naprawdę wspaniałego pokazu kulinarnych umiejętności, to czasami możemy się natknąć na coś bardzo niespodziewanego. Na przykład na egipskie gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Kuchnia potomków faraonów

Jaka jest kuchnia egipska? W dużej mierze powinna się nam spodobać. Jest bogata w ryby (również suszone), owoce morza, warzywa i świeże owoce. Egipcjanie ze względów religijnych nie spożywają wieprzowiny, ale lubują się w drobiu, baraninie i jagnięcinie. Znajdziemy tam dużo ciecierzycy i bobu, z którego to przygotowuje się nad Nilem pyszne kotleciki tamijja. Egipcjanom nie są też obce różnego rodzaju surówki i sałatki. Do najpopularniejszych produktów należą uwielbiane tam pomidory, a także bakłażany, cebula, marchew czy papryka.

Egipskimi potrawami wartymi zainteresowaniasą też: Molokhiya — zupa z liści malwy jutowej, Hawawshi — kanapka z pity z tuńczykiem (często prosto z Morza Czerwonego) lub kiełbasą, a także Koshary — wyjątkowa mieszanka soczewicy, ryżu, smażonej cebuli i ostrego sosu. Jest też Hamam Mahshi: egipskie gołąbki. I tu jest właśnie pies pogrzebany.

Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego
Tak wyglądają mahshi, czyli nadziewane cukinie. Hamam mahshi to już coś zupełnie innego © Canva | EgyptianStudio

Egipskie gołąbki — możesz się zdziwić

Gołąbki to potrawa, która w polskiej kuchni stanowi coś bardzo ważnego. Odpowiedników zawijanego w obgotowaną kapustę farszu jest na świecie dość dużo, na przykład w Grecji i Turcji możemy napotkać gołąbki z liści winogron. Również w Egipcie można natrafić na coś podobnego. Mahshi to faszerowana mięsem (często jagnięcym) i ryżem cukinia. Ale jest też Hamam Mahshi, a to już coś zupełnie innego.

Zamawiając egipskie gołąbki, moglibyśmy się bardzo zdziwić. Hamam Mahshi to bowiem... prawdziwe gołębie. Ptaki najpierw są gotowane, a w następnej kolejności faszerowane kaszą lub ryżem. Gołębie podaje się zwykle w sosie pomidorowym. Brzmi znajomo, prawda? A jednak raczej niewielu Polaków odważyłoby się na ten egipski przysmak!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości