Ekspertka szczerze o jedzeniu jajek. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Jajka znajdują się w każdej kuchni, a co więcej, w wielu domach jest tak, że nie może ich zabraknąć. Używane są do wielu dań i deserów, ale świetnie smakują też w formie jajecznicy, jajka na miękko bądź na twardo. Czy częste jedzenie jajek jest dla nas zdrowe? Które jajka wybierać, by były najlepsze? Ekspertka nie pozostawia złudzeń. 

Jajka. Fot. Pexels, YouTubeJajka. Fot. Pexels, YouTube

Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że bezpieczna dawka to jedno bądź dwa jajka dziennie. Taka liczba może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Kupując je w sklepie, warto jednak bliżej im się przyjrzeć. Okazuje się bowiem, że to, jakie jajka kupimy, ma ogromne znaczenie.

Które jajka wybrać? W sklepie jest duży wybór

Wybierając się do sklepu po jajka, warto zwrócić uwagę m.in. na to, jakimi numerami są oznaczone. Numer 3 oznacza, że to jajka z chowu klatkowego. Kury żyją w ciasnych klatkach, nie wychodzą na świeże powietrze, a ich dzioby są przycinane. Stres i warunki przekładają się na długość ich życia.

- W chowie klatkowym kury nioski są zmuszone do bardzo wysokiej produktywności. Mogą złożyć nawet 300 jajek rocznie. Oczywiście ta produktywność nie trwa długo, bo te zwierzęta są tak wyeksploatowane po tym czasie, że już około po półtora roku trafiają na ubój - informuje na TikToku Marta Korzeniak, aktywistka z organizacji Otwarte Klatki.

Takie zwierzęta są gazowane, duszone lub po prostu mielone.

Najlepiej jest kupować jajka oznaczone numerem 1, które oznaczają, że zwierzęta żyją na wolnym wybiegu lub jajka z numerem 0, które wskazują na chów ekologiczny.

Czym zastąpić jajka? Pomysłów jest wiele

Warto również zaprzyjaźnić się z zamiennikami jajek. Jest ich naprawdę wiele. Najprostszym sposobem jest wymieszanie 1 łyżki mąki z 2-3 łyżkami wody, co odpowiada jednemu jajku. Można użyć również tofu, nasion chia, siemienia lnianego, mąki ziemniaczanej, jogurtu naturalnego, namoczonych płatków owsianych. Dla wielu zaskoczeniem będzie, że zamiast jajka można użyć również banana czy musów owocowych.

Jajka. Fot. Pexels, YouTube
Jajka. Fot. Pexels, YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz