NewsyEkspertka szczerze o jedzeniu jajek. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Ekspertka szczerze o jedzeniu jajek. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Jajka. Fot. Pexels, YouTube
Jajka. Fot. Pexels, YouTube

09.06.2023 19:04, aktual.: 09.06.2023 19:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka znajdują się w każdej kuchni, a co więcej, w wielu domach jest tak, że nie może ich zabraknąć. Używane są do wielu dań i deserów, ale świetnie smakują też w formie jajecznicy, jajka na miękko bądź na twardo. Czy częste jedzenie jajek jest dla nas zdrowe? Które jajka wybierać, by były najlepsze? Ekspertka nie pozostawia złudzeń. 

Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że bezpieczna dawka to jedno bądź dwa jajka dziennie. Taka liczba może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Kupując je w sklepie, warto jednak bliżej im się przyjrzeć. Okazuje się bowiem, że to, jakie jajka kupimy, ma ogromne znaczenie.

Które jajka wybrać? W sklepie jest duży wybór

Wybierając się do sklepu po jajka, warto zwrócić uwagę m.in. na to, jakimi numerami są oznaczone. Numer 3 oznacza, że to jajka z chowu klatkowego. Kury żyją w ciasnych klatkach, nie wychodzą na świeże powietrze, a ich dzioby są przycinane. Stres i warunki przekładają się na długość ich życia.

- W chowie klatkowym kury nioski są zmuszone do bardzo wysokiej produktywności. Mogą złożyć nawet 300 jajek rocznie. Oczywiście ta produktywność nie trwa długo, bo te zwierzęta są tak wyeksploatowane po tym czasie, że już około po półtora roku trafiają na ubój - informuje na TikToku Marta Korzeniak, aktywistka z organizacji Otwarte Klatki.

Takie zwierzęta są gazowane, duszone lub po prostu mielone.

Najlepiej jest kupować jajka oznaczone numerem 1, które oznaczają, że zwierzęta żyją na wolnym wybiegu lub jajka z numerem 0, które wskazują na chów ekologiczny.

Czym zastąpić jajka? Pomysłów jest wiele

Warto również zaprzyjaźnić się z zamiennikami jajek. Jest ich naprawdę wiele. Najprostszym sposobem jest wymieszanie 1 łyżki mąki z 2-3 łyżkami wody, co odpowiada jednemu jajku. Można użyć również tofu, nasion chia, siemienia lnianego, mąki ziemniaczanej, jogurtu naturalnego, namoczonych płatków owsianych. Dla wielu zaskoczeniem będzie, że zamiast jajka można użyć również banana czy musów owocowych.

Jajka. Fot. Pexels, YouTube
Jajka. Fot. Pexels, YouTube
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.