Francuzi uwielbiają. W Polsce mało znany, a jest pyszny i ma czosnkowy posmak

Podczas leśnych spacerów z koszykiem w ręku, warto wypatrywać wśród drzew nie tylko borowików, prawdziwków czy kurek. Twardzioszek leśny zdecydowanie zasługuje na uwagę i docenienie w Polsce, bo za granicą cieszy się sporym uznaniem.

Twardzioszek czosnkowyTwardzioszek czosnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Weinkötz
Ewa Malinowska

Wygląda niepozornie, ot mały kapelusz na długiej nóżce. Twardzioszka można wyczuć, bo wydziela charakterystyczny, czosnkowy zapach. Choć nie jest tak popularny jak borowiki czy podgrzybki, dla wielu miłośników grzybów jest prawdziwym odkryciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Gdzie znaleźć twardzioszka?

Twardzioszek czosnkowy najczęściej występuje w buczynach, czyli lasach liściastych, w których dominuje buk. Można go znaleźć rosnącego na martwym drewnie lub ściółce. Lubi miejsca wilgotne i zacienione. Sezon na twardzioszki przypada głównie na jesień, więc można już ruszyć na poszukiwania.

Twardzioszek czosnkowy
Twardzioszek czosnkowy © Adobe Stock | Jürgen Vogt

Grzyby te mają niewielkie, smukłe owocniki osadzone na kapeluszach o średnicy około 2-3 centymetrów. Ich cechą charakterystyczną jest gładki, twardy i sztywny trzonek. Ma chrząstkowatą konsystencję i jest tak elastyczny, że ciężko go złamać. Jada się tylko kapelusze.

Pamiętaj! Zbieranie grzybów wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony grzyb jest jadalny, zanieś go do pobliskiej stacji Sanepidu.

Jak wykorzystać twardzioszka w kuchni?

Jak sama nazwa wskazuje, twardzioszek czosnkowy ma bardzo intensywny zapach czosnku. Smak jest nieco łagodniejszy, ale nadal wyczuwalna jest czosnkowa nuta. Konsystencja grzybka jest dość twarda, zwłaszcza trzon.

Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła
Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła © Adobe Stock | LFRabanedo

Ze względu na swój intensywny zapach i smak, twardzioszek czosnkowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Francuzi upodobali go sobie przede wszystkim do przyprawiania mięs. Marynowane twardzioszki doskonale smakują jako przekąska lub dodatek do sałatek. Suszone grzybki można dodawać do zup, sosów, farszów, a także jako wspomnianą wcześniej przyprawę do potraw mięsnych.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki