PoradyFrancuzi uwielbiają. W Polsce mało znany, a jest pyszny i ma czosnkowy posmak

Francuzi uwielbiają. W Polsce mało znany, a jest pyszny i ma czosnkowy posmak

Twardzioszek czosnkowy
Twardzioszek czosnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Weinkötz

06.10.2024 14:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podczas leśnych spacerów z koszykiem w ręku, warto wypatrywać wśród drzew nie tylko borowików, prawdziwków czy kurek. Twardzioszek leśny zdecydowanie zasługuje na uwagę i docenienie w Polsce, bo za granicą cieszy się sporym uznaniem.

Wygląda niepozornie, ot mały kapelusz na długiej nóżce. Twardzioszka można wyczuć, bo wydziela charakterystyczny, czosnkowy zapach. Choć nie jest tak popularny jak borowiki czy podgrzybki, dla wielu miłośników grzybów jest prawdziwym odkryciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie znaleźć twardzioszka?

Twardzioszek czosnkowy najczęściej występuje w buczynach, czyli lasach liściastych, w których dominuje buk. Można go znaleźć rosnącego na martwym drewnie lub ściółce. Lubi miejsca wilgotne i zacienione. Sezon na twardzioszki przypada głównie na jesień, więc można już ruszyć na poszukiwania.

Twardzioszek czosnkowy
Twardzioszek czosnkowy© Adobe Stock | Jürgen Vogt

Grzyby te mają niewielkie, smukłe owocniki osadzone na kapeluszach o średnicy około 2-3 centymetrów. Ich cechą charakterystyczną jest gładki, twardy i sztywny trzonek. Ma chrząstkowatą konsystencję i jest tak elastyczny, że ciężko go złamać. Jada się tylko kapelusze.

Pamiętaj! Zbieranie grzybów wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony grzyb jest jadalny, zanieś go do pobliskiej stacji Sanepidu.

Jak wykorzystać twardzioszka w kuchni?

Jak sama nazwa wskazuje, twardzioszek czosnkowy ma bardzo intensywny zapach czosnku. Smak jest nieco łagodniejszy, ale nadal wyczuwalna jest czosnkowa nuta. Konsystencja grzybka jest dość twarda, zwłaszcza trzon.

Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła
Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła© Adobe Stock | LFRabanedo

Ze względu na swój intensywny zapach i smak, twardzioszek czosnkowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Francuzi upodobali go sobie przede wszystkim do przyprawiania mięs. Marynowane twardzioszki doskonale smakują jako przekąska lub dodatek do sałatek. Suszone grzybki można dodawać do zup, sosów, farszów, a także jako wspomnianą wcześniej przyprawę do potraw mięsnych.