Jaki grill wybrać, by grillowanie było zdrowe i w pełni udane? Zwróć na to uwagę

Majówka w pełni. Jest to czas, kiedy na wielu działkach i w ogródkach zostanie rozpalony grill, a przy stole zgromadzą się znajomi i rodzina. To jednocześnie oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Chcesz dołączyć do miłośników tego spędzania wolnego czasu i nie wiesz, jaki grill wybrać? Dzięki naszym podpowiedziom będziesz wiedział, jakiego wyboru dokonać.

ObrazekGrill - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wielkie grillowanie już trwa. Jego pierwsze oznaki widać już w wielu sklepach spożywczych i budowlanych. W tych pierwszych możesz już kupić gotowe dania na grilla, najlepszą kiełbasę na grilla, czy węgiel drzewny. Wybierając się do tej drugiej kategorii sklepu, możesz zakupić grill, który umożliwi ci to najlepsze grillowanie. Jaki grill wybrać? Jak dobrze wiesz, na rynku jest dostępna wersja gazowa, węglowa i elektryczna. Który będzie tym najlepszym rozwiązaniem?

Czym kierować się przy zakupie grilla?

Zastanawiając się nad tym, jaki grill wybrać, najczęściej pod uwagę bierze się rozmaite kryteria. Liczy się nie tylko cena, ale również jego zastosowanie, uniwersalność czy rozmiar. Największą popularnością cieszą się oczywiście grille węglowe. Są najtańsze i łatwo dostępne. Ich największym minusem jest fakt, że można je stosować głównie podczas majówki i wakacji. Po zakończeniu sezonu oczekują na powrót kolejnych ciepłych dni. Jaki grill będzie najlepszy w takiej sytuacji?

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli zależy ci na tym, by grillowanie było możliwe przez cały rok, to warto jwziąć pod uwagę te bardziej uniwersalne możliwości. A jest to grill gazowy i elektryczny. Ten drugi świetnie sprawdzi się również w zimie, bo najlepsze dania z grilla będziesz mógł przygotować w swoim domu. Każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety. Zakup grilla powinien być dobrze przemyślany. Ważne, by sprzęt służył ci możliwie jak najdłużej, a dania z grilla smakowały wyjątkowo.

Ile kosztuje grill węglowy, a ile elektryczny i gazowy?

Odpowiedź na pytanie, ile kosztuje grill, nie jest jednoznaczna. Wybierając się do marketu, możesz wybierać spośród wielu, tego typu urządzeń. Ich koszt jest w dużej mierze uzależniony od rodzaju, wielkości, dodatkowych funkcji, obecności półek, producenta, czy materiału, z którego został wykonany. Grill elektryczny jest najczęściej nieco tańszy od tego gazowego. Te najprostsze modele możesz kupić za kilkadziesiąt złotych, a te bardziej zaawansowane - za kilkaset. Grille gazowe to już koszt od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych.

A ile kosztuje grill węglowy? Jest to na pewno najtańsza opcja, bo cena grilla węglowego rozpoczyna się od około 50 złotych i dochodzi do nawet kilkuset złotych. Wszystko jest oczywiście uzależnione od wspomnianych wcześniej czynników. Jeśli ma to być sprzęt, który posłuży ci na kilka sezonów, to dobrze jest wybrać ten sprzęt z wyższej półki cenowej. Dzięki temu rozpalanie grilla będzie dużo szybsze, grillowanie przyjemniejsze, a potrawy smaczniejsze.

Który grill jest najzdrowszy?

Odpowiadając na pytanie, który grill jest najzdrowszy, z pewnością pierwszą myślą jest to, że na pewno nie węglowy. I tak faktycznie jest, bo substancje zawarte w dymie mają działanie rakotwórcze. Dlatego w takiej sytuacji, dobrze zdecydować się na zakup grilla elektrycznego lub gazowego. Wszystko jest też w dużej mierze uzależnione od samego przygotowania potraw z grilla.

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pamiętaj, że warto:

  • wybrać stosunkowo chude mięso - zbyt duża ilość tłuszczu niekorzystnie wpływa na zdrowie;
  • unikać nadmiernego przypalania - nadmiernie przypalone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych;
  • zdecydować się na warzywa - papryka, cukinia czy bakłażan są bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie mają niską zawartość kalorii.

Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia oraz umiaru w konsumowaniu grillowanych potraw to klucz do zdrowych i smacznych posiłków.

Który grill jest najłatwiejszy w obsłudze i utrzymaniu?

W związku z tym, że grille to pełna różnorodność urządzeń, to warto zastanowić się nad tym, który z nich będzie najłatwiejszy w obsłudze i utrzymaniu. Najłatwiejszy w obsłudze grill to ten w wersji gazowej lub elektrycznej. Rozpala i rozgrzewa się je w parę chwil. Można w bardzo prosty sposób kontrolować temperaturę grillowania, dzięki czemu unikniesz przypalenia potraw. Grille gazowe i elektryczne zazwyczaj posiadają ruszty oraz inne elementy wykonane z porcelanowego żeliwa lub stali nierdzewnej, które są łatwe do czyszczenia.

Obrazek
Elektryczne grillowanie - Pyszności; Foto Canva.com

Wiele modeli ma również wbudowany system czyszczenia, co ułatwia utrzymanie czystości. Grillowanie na gazie i elektryczne jest również bezpieczniejsze niż grillowanie na węglu, ponieważ nie ma ryzyka przesunięcia lub wypadnięcia węgla czy podpałki, które mogą spowodować pożar.

A może burger z grilla? Na naszym kanale znajdziesz przepis na to danie:

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku