Przekąski na grilla – 6 sposobów na zaskoczenie wszystkich gości

przekąski na grilla

Sezon na grilla trwa w najlepsze. Nic tak nie sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu jak piękna pogoda i pyszności przygotowywane na świeżym powietrzu. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na przekąski na grilla, które możesz zaserwować w czasie wspólnego biesiadowania.

Podczas grilla najczęściej sięgamy najczęściej po sprawdzone potrawy, które znamy i uwielbiamy od lat. Soczysta kiełbasa, aromatyczna karkówka, pieczona kaszanka- te przysmaki znają wszyscy. Zanim jednak pojawią się na stole potrafi minąć trochę czasu. Między kolejnymi porcjami klasyków z grilla warto zaserwować pyszne przekąski.

Przekąski na grilla w rożkach – składniki

  • 4 rożki cukrowe
  • 8 mini kabanosów
  • 4 korniszony
  • 4 plastry salami
  • 8 paluszków solonych
  • 100 g sera żółtego
  • 12 czarnych oliwek

Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste. Do rożków waflowych włóż ser w kawałku, zawinięte plastry salami, mini kabanosy, korniszony, paluszki i oliwki nadziane na wykałaczce. To świetna alternatywa dla koreczków!

Papryka faszerowana twarogiem – składniki

  • 2 szt. czerwone długie papryki
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 filety sardynek w oleju
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przepis na faszerowaną paprykę na zimno

Kolejną przekąską jest faszerowana papryka w odsłonie, jakiej jeszcze nie widziałeś. W robocie kuchennym umieść twaróg, śmietanę i filety z sardynek w oleju. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Całość dopraw pieprzem. Nie musisz dodawać soli, bo dzięki rybom masa będzie odpowiednio dosolona. Połącz całość na jednolitą masę.

Następnie przejdź do przygotowania papryki. Użyliśmy tutaj spiczastej, ale jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, to możesz kupić zwykłą czerwoną. Usuń z niej gniazdo nasienne, odcinając wcześniej wierzchołek. Włóż do papryki przygotowaną wcześniej masę twarogową i następnie pokrój paprykę na plasterki.

Pomidor Hasselback – składniki

  • 1 duży pomidor
  • 3 kulki mozzarelli w zalewie
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 garść liści świeżej bazylii

Przepis na pomidora hasselback

Jeśli znudziła Ci się klasyczna sałatka caprese i szukasz nowej formy podania- zdecydowanie ten przepis przypadnie Ci do gustu. Pomidora pokrój na pół. Połówkę ułóż na desce do krojenia płaską stroną do dołu. Delikatnie ponacinaj pomidora, nie do końca go przekrajając.

W powstałe nacięcia włóż plasterki mozzarelli i całość polej zielonym pesto. Udekoruj listkami świeżej bazylii i gotowe!

Gofry z łososiem i awokado – składniki

  • 2 gofry
  • 100 g pasty z awokado
  • 80 g wędzonego łososia

Przepis na gofry z awokado

Kolejna błyskawiczna inspiracja na przekąskę, do której możesz wykorzystać nawet gotowce ze sklepu. Gofry pokrój w paski i udekoruj przy pomocy szprycy pastą z awokado na przemian z kawałkami wędzonego łososia. Gofry możesz oczywiście zrobić samodzielnie. W roli pasty z awokado sprawdzi się rozgniecione awokado z solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub guacamole.

Biedronki z tortilli – składniki

  • 8 szt. krakersów lub krążków z tortilli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 60 g ziołowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przepis na biedronki z tortilli

Ta przekąska skradnie Twoje serce, bo prezentuje się niezwykle uroczo. Z tortilli wytnij krążki przy pomocy małej szklanki lub foremki. Możesz użyć też okrągłych krakersów. Posmaruj je ziołowym serkiem i połóż na nie nacięty pomidorek koktajlowy. Z oliwki stwórz głowę biedronki. Pomidora posmaruj olejem przy pomocy pędzelka i przyklej kawałki pieprzu w roli kropeczek. Gotowe!

 

Orzeźwiająca woda z ogórkiem – składniki

  • 1 ogórek zielony
  • 1 cytryna
  • 2 garście świeżych liści mięty
  • 1,5 litra wody

Jak zrobić orzeźwiający napój na grilla?

Poza przekąskami warto zadbać też o odpowiednie nawodnienie. Zamiast sięgać po niezdrowe napoje gazowane przygotuj pyszną orzeźwiającą wodę. Zielonego ogórka dokładnie umyj i pokrój w cienkie paski. Nadziej je na patyk do szaszłyków razem z plastrami cytryny i mięty. Włóż do dzbanka z wodą i schłódź w lodówce.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×