Gospodyni z baru mlecznego zdradziła mi sprytny sposób. Już nie płaczę przy krojeniu cebuli

Płaczesz przy krojeniu cebuli, bo oczy cię szczypią? Czas to skończyć. Znam banalnie prosty trik, który zdradziła mi gospodyni z baru mlecznego. Dosłownie działa jak zaklęcie. Potrzebujesz tylko dwóch tipów. Nie będzie już żadnych łez.

Jak kroić cebulę, aby nie płakać?Jak kroić cebulę, aby nie płakać?
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Cebula to królowa aromatu, najczęściej wykorzystywane warzywo i... główny winowajca kulinarnych łez. Choć to fundament wielu dań, jej krojenie często sprawia, że gotowanie jest mało komfortowe. Łzawienie, pieczenie, przekleństwa pod nosem, znasz to, prawda? Na szczęście nie musisz już cierpieć. Sprawdzony sposób z kuchni doświadczonej gospodyni pozwala raz na zawsze pozbyć się problemu. Nie musisz się gimnastykować, wystarczą dosłownie dwie rzeczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Dlaczego cebula doprowadza nas do łez?

Wszystkiemu winna jest chemia. Gdy kroisz cebulę, uszkadzasz jej komórki, uwalniając enzymy. Te wchodzą w reakcję ze związkami siarki i tworzą lotny gaz, który zmierza prosto do twoich oczu. Tam łączy się z filmem łzowym i tworzy... miniaturowy kwas siarkowy. To właśnie on wywołuje pieczenie i łzy.


Internet roi się od porad: wietrz kuchnię, użyj zapałki, obieraj cebulę pod wodą, używaj świecy zapachowej przy krojeniu, ale większość z nich działa tak sobie lub w ogóle, bo są po prostu wyssane z palca. Czas na coś, co naprawdę robi robotę. Do tego wszystko, co jest potrzebne, na pewno masz w domu. Co więc zrobić, gdy cebula doprowadza cię do łez? Zastosuj dwa proste triki.

Posmaruj nóż oliwą


Przed krojeniem cebuli nałóż odrobinę oliwy na ostrze noża. Tłuszcz tworzy warstwę ochronną, która zatrzymuje część gazów siarkowych. Mniej oparów trafia do powietrza, mniej do twoich oczu. Efekt? Cebula pokrojona, a twoje oczy nie będą napełniać się łzami.

Schłodź cebulę


Włóż cebulę do lodówki na 30 minut przed krojeniem. Niska temperatura spowalnia reakcje enzymatyczne, przez co drażniących substancji powstaje dużo mniej. To szybki i skuteczny sposób, który nie wymaga żadnego wysiłku. Po prostu zimna cebula – i święty spokój.

Rodzaj cebuli też ma znaczenie

Dzięki tym dwóm prostym trikom cebula przestaje być wrogiem numer jeden w kuchni. Możesz ją kroić bez łez, przekleństw i bez bólu. Możesz też połączyć obie metody - lekko schłodzona cebula i tłusty nóż to duet idealny, który rozprawi się z kuchenną tragedią w ekspresowym tempie. Warto wspomnieć, że odmiana cebuli też ma znaczenie. Cebula czerwona i dymka są nieco łagodniejsze niż klasyczna biała, mają one mniej siarki. Czasem warto też sięgnąć po szalotkę, jest ona delikatniejsza w smaku i można ją ładnie pokroić bez płaczu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej