Gotowanie na indukcji czy na gazie. Które opłaca się bardziej?

W dobie inflacji i potwornych podwyżek opłat za media, regularne gotowanie stało się nie lada wydatkiem. W takiej sytuacji wiele osób może się zastanawiać, czy lepiej — pod względem finansowym — jest gotować na gazie czy na indukcji. Która opcja okazuje się bardziej oszczędna?

Gotowanie na indukcji czy na gazie? OdpowiadamyGotowanie na indukcji czy na gazie? Odpowiadamy
Źródło zdjęć: © Canva | Ivanna Pavliuk, Ralf Geithe

Bezwzględnie opróżniająca portfele Polaków inflacja stała się już zjawiskiem, do którego część z nas zdążyła się przyzwyczaić. To oczywiście nie znaczy, że utrata wartości pieniądza przestała nam przeszkadzać i utrudniać codziennie funkcjonowanie. Jak jednak pokazała historia, Polacy są narodem, który wyjątkowo umiejętnie przystosowuje się do długotrwałych okoliczności, które dla wielu innych wydawałyby się nie do pokonania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania wigilijne. Odpowiedzi mogą zadziwiać

Polscy ekonomiści po kolei odnotowywali kolejne mechanizmy stale powiązane z inflacją. Mieliśmy więc abstrakcyjny wręcz downsizing, czyli "niezauważalne" pomniejszanie gramatur znanych nam od lat produktów, a także "trading down", czyli rezygnowanie z ulubionych artykułów i wybieranie tańszych zamienników. Dzisiaj konsumenci nadal radzą sobie, jak mogą, szukając oszczędności na różnych płaszczyznach codziennego życia. Na przykład gotowania.

Gotowanie na indukcji czy na gazie?

W kwestiach radzenia sobie ze skutkami inflacji wielu Polaków zaczęło się zastanawiać, czy indukcja na pewno dalej jest tańszą opcją do gotowania, niż "starszy" sposób, czyli używanie palników gazowych. Różnice są wyraźne — od szybkości podgrzewania, aż do zróżnicowanych opłat za prąd i gaz. Które zużycie wygląda korzystniej?

Gotowanie na indukcji ma swoje wady i zalety
Gotowanie na indukcji ma swoje wady i zalety © Canva | aliaksandrbarysenka

Na pozór znacznie bardziej ekonomiczną opcją gotowania wydaje się kuchenka gazowa. Ten surowiec jest tańszy, a sama płyta gazowa, jak i dostosowane do niej przyrządy kuchenne, kosztują mniej, niż w przypadku indukcji. I kiedy wszystko wygląda na jasne, pojawia się tutaj tak zwana wydajność energetyczna. Jak się okazuje, nawet 50 proc. surowca podczas gotowania ulatnia się i marnuje. Płyta indukcyjna to natomiast szybkie podgrzewanie, natychmiastowe działanie i wydajność na poziomie nawet 95 proc.

Biorąc pod uwagę powyższe, oba sposoby gotowania zrównują się ze sobą i pomiędzy kosztem ich użytkowania nie widać aż tak wyraźnych różnic. Wszystko wskazuje więc na to, że poważnych oszczędności trzeba szukać dalej — tym razem gdzie indziej. Może masz swój pomysł na taką domową ekonomię? Podziel się nią z nami!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟