Groźna bakteria może rozwinąć się w lodówce. Zwłaszcza gdy przechowujesz w niej jeden produkt

Jersinioza to choroba odzwierzęca, na którą narażeni jesteśmy, przygotowując nawet najprostsze potrawy. Wystarczy chwila nieuwagi, by doszło do zakażenia. Na co zwracać szczególną uwagę i jak się uchronić przed przykrymi objawami? 

ObrazekJersinioza to choroba odzwierzęca. Warto zachować środki ostrożności, by uniknąć zakażenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ostra, wodnista biegunka utrzymująca się nawet dwa tygodnie jest pierwszym charakterystycznym objawem zakażenia. Zdarza się, że u młodzieży i dorosłych objawy mylone są z tymi związanymi z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Jersinoza w Polsce występuje rzadko, ale nie oznacza to, że możemy czuć się bezpieczni. Wystarczy niewiele, by doszło do zakażenia.

Co to jest jersinioza? Jak uniknąć zachorowania?

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna powodowana przez bakterie z rodzaju Yersinia. Głównym rezerwuarem zwierzęcym tych bakterii są świnie, ale nosicielami mogą być także inne zwierzęta, zarówno domowe, jak i dzikie, np.: koty, króliki, konie, bydło, gryzonie i ptaki. Jersinioza należy do chorób rzadkich. Według danych Państwowego Zakładu Higieny w Polsce występuje około 20–30 przypadków zakażeń w ciągu roku.

Jak przekazuje serwis medycynapraktyczna.pl, do zakażenia dochodzi najczęściej drogą pokarmową, czyli po spożyciu skażonej żywności. Mowa tu głównie o surowej lub półsurowej wieprzowinie, a także podrobach wieprzowych. Do zakażenia może dojść również poprzez picie niepasteryzowanego mleka lub zanieczyszczonej wody.

Obrazek
Jersinioza - jak uniknąć zachorowania? Przede wszystkim należy pamiętać podstawowych zasadach higieny - Pyszności; Fot. Pixabay

Co więcej, drobnoustroje te posiadają zdolność do namnażania się nawet w niskich temperaturach, np. w lodówce, co zwiększa ryzyko zakażenia. By ograniczyć je do minimum, należy unikać konsumpcji surowego lub półsurowego mięsa wieprzowego, spożywać wyłącznie pasteryzowane mleko i produkty mleczne oraz myć ręce mydłem i wodą przed jedzeniem i przygotowaniem posiłków, a także po kontakcie ze zwierzętami, surowym mięsem i podrobami.

Jak przebiega zakażenie? Czym się objawia?

Najczęściej zakażenie przebiega pod postacią ostrego zapalenia jelit, ostrego zapalenia jelitowych węzłów chłonnych lub jako zespół objawów sugerujących ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. W bardzo rzadkich przypadkach jersiniozy dochodzi do rozwoju posocznicy. Leczenie zakażenia skupia się przede wszystkim na łagodzeniu objawów choroby. W większości przypadków stan chorego nie wymaga włączenia antybiotyku, a u większości objawy znikają całkowicie. 

Źródło: diag.pl, medycynaprkatyczna.pl

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje