Tak naprawdę wygląda produkcja kotletów w McDonald's. Lepiej, żebyście to wiedzieli

Tak wygląda produkcja kotletów w znanej sieci. Proces robi kolosalne wrażenie - zobacz jak powstają hamburgery z McDonalds.

ObrazekHamburgery w McDonalds- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Proste hamburgery to jedne z najpopularniejszych kanapek w McDonalds. Fast-foodowy gigant sprzedaje 75 sztuk na sekundę, co oznacza, że w 33 tys. restauracjach, w 119 krajach, spożywa się dziennie 6,5 mln tego typy kanapek. Imponujący wynik sprawia, że zastanawiamy się, jak wygląda produkcja hamburgerów. Zerknij razem z nami za kulisy i przyjrzyj się uważnie.

Jakość jedzenie

Ze względu na szybkość produkcji i realizacji zamówień oraz atrakcyjne ceny, jakość jedzenia w sieciówkach cały czas jest podawana w wątpliwość. Wiele osób obawia się słabej jakości, a o samym procesie przygotowania jedzenia krążą już legendy. Rośnie również świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia - czytamy składy, ograniczamy sól i cukier oraz unikamy konserwantów.

Duże poruszenie wywołał filmik opublikowany w 2013 roku, na którym zaprezentowano, jak wygląda hamburger z McDonalds po 14 latach przechowywania w szafce. Jego wygląd niewiele się zmienił i na próżno szukać było tam pleśni. Rozgrzała się dyskusja, w której głównym tematem (i jednocześnie zarzutem) było to, że mięso naszpikowane jest konserwantami.

Fakty są takie, że hamburgery, frytki czy kurczaki z McDonald’s są takimi samymi produktami spożywczymi jak każde inne pożywienie i ulegają psuciu, jeśli znajdą się w odpowiednich warunkach. Zasadniczo mikroby, które odpowiadają za proces gnicia żywności, są takimi samymi stworzeniami jak ludzie: aby urosnąć, potrzebują wody, składników odżywczych, ciepła i czasu. Jeśli usuniemy któryś z tych elementów, to mikroustroje nie będą w stanie się rozwinąć i doprowadzić do zepsucia się pożywienia

- wyjaśnia Keith Warriner, dyrektor programowy na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Guelph

McDonalds wycofuje kanapki- Pyszności/ źródło: Canva
McDonalds - Pyszności/ źródło: Canva

Hamburgery z McDonalds

Dziennikarka Business Insider odwiedziła niemiecki zakład przetwórstwa mięsa, który produkuje burgery dla sieci McDonalds. Około 90% całej produkcji przeznaczona jest na potrzeby sieci pod złotymi łukami.

W zakładzie planują spore restrykcje - jeśli którykolwiek z pracowników skarży się na problemy żołądkowe, musi być zdiagnozowany przez lekarza, zanim wróci do pracy. Dzięki temu chroni się mięso przed kontaktem z wirusami i bakteriami. Jest to szczególnie ważne, ponieważ w produkcji nie wykorzystuje się konserwantów. Przed wejściem do pracy należy zdjąć całą biżuterię i ozdoby oraz zostawić w szatni plastikowe długopisy. Stawia się na metalowe akcesoria, których obecność w mięsie łatwo wychwycić.

Hamburger w McDonalds- Pyszności
Hamburger w McDonalds- Pyszności

Do firmy trafiają duże kawałki mięsa z rzeźni, które następnie przechodzą wewnętrzną kontrolę. Maszyna podczas mielenia dokładnie sprawdza, czy w mięsie nie zostały kości. Jednocześnie przerabia się 500 kilogramów mięsa. Następnie z mielonego mięsa (świeżego oraz mrożonego) formuje się kotlety. Połączenie dwóch temperatur mięsa sprawia, że szybciej zamarzają i łatwiej się formują. Dzięki temu nie trzeba dodawać żadnych substancji wiążących.

Wszędzie panuje chłód

Temperatura w pomieszczeniu, w którym znajdują się urządzenia do przeróbki mięsa, wynosi -12 stopni Celsjusza. Firma zatrudnia około 200 osób, a liczebność jednej zmiany to od 45 do 60 pracowników. Podczas jednego tygodnia w fabryce powstaje 30 milionów sztuk hamburgerów. Na sam koniec kotlety przechodzą dodatkową kontrolę - nie mogą zawierać więcej niż 20% tłuszczu. Mięso przechodzi też kontrolę smaku, a następnie partia zostaje zapakowana i wysłana do restauracji.

Przepis na domowego cheeseburgera jak z McDonalds znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem