Zerwij w ogrodzie i zrób herbatę. Sprawdzi się nawet przy zakażeniu układu moczowego

Sezon ogrodowy trwa w najlepsze. Na twojej działce lub w przydomowym ogrodzie rosną warzywa i piękne kwiaty. Wśród nich, z pewnością znajduje się również aksamitka. Są to najpopularniejsze kwiaty z ogródka, które oprócz tego, że cieszą oczy, to również świetnie smakują. Jak to możliwe? Dobrym rozwiązaniem na wszelkie dolegliwości będzie herbata z aksamitki. Jak ją zrobić i jakie właściwości ma taki napój?

ObrazekHerbata z aksamitki, fot. Canva
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sięganie po to, co naturalne, coraz bardziej wpisuje się w trend odżywiania i jednocześnie odchudzania. Zdrowe produkty pomagają zrzucić zbędne kilogramy i jednocześnie korzystnie wpływają na cały organizm. Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast tradycyjnej czarnej, zaparzyć taką, do której wykorzystasz aksamitki, które potocznie określa się śmierdziuchami. Jak przygotować taką herbatę i jaki ma wpływ na organizm?

Aksamitki - co to za kwiaty?

Zanim poznasz przepis na herbatę z aksamitki, dobrze jest nieco lepiej przyjrzeć się aksamitkom, które stanowią jedne z najpopularniejszych kwiatów w ogrodzie. Znane są pod nazwą śmierdziuchy lub bździuchy, ze względu na swój charakterystyczny zapach. Docenia się je, nie tylko ze względu na wygląd, ale również na fakt, że ta roślina odstrasza szkodniki i jednocześnie niszczy chwasty. Okazuje się jednak, że atuty tej rośliny na tym się nie kończą. Najlepiej świadczy o tym herbata z aksamitki, która jest skutecznym lekarstwem na skołatane nerwy i nie tylko.

Obrazek
Aksamitki - Pyszności; Foto Canva.com

Herbata z aksamitki - właściwości. Dlaczego warto ją pić?

Biorąc pod uwagę właściwości aksamitki i przygotowanego z niej naparu, trzeba podkreślić, że ten kwiatek ma wiele dobroczynnych działań. Herbata z aksamitki wspiera zdrowie, urodę, a także dobre samopoczucie. Lista zalet jest naprawdę długa. Dlatego, jeśli masz taką możliwość, to sięgnij po nią, bo naprawdę warto.

Najważniejsze atuty, które wynikają z picia herbaty z aksamitki to m.in.:

  • to naturalny przeciwutleniacz
  • działanie przeciwpasożytnicze i bakteriobójcze
  • poprawa nastroju
  • wzmocnienie odporności
  • działanie przeciwzapalne
  • pomoc przy problemach z zasypianiem
  • działanie wykrztuśne
  • chroni wątrobę
  • wspomaganie metabolizmu
  • oczyszczenie organizmu
  • działanie rozkurczowe
  • pomoc przy zakażeniach układu moczowego
  • poprawa elastyczności skóry
  • spowolnienie procesu starzenia.

Herbata z aksamitki przepis - jak przygotować ten zdrowy napar?

Przepis na herbatę z aksamitki jest banalnie prosty. Jak parzyć aksamitkę? Aby przygotować napar z aksamitek, wystarczy zalać 1 łyżkę suszonych kwiatów szklanką wrzącej wody, a następnie przykryć i odstawić na 15 minut. Gotowy napar z aksamitek można spożywać 1-2 razy dziennie, po 100 ml. Okazuje się, że aksamitki można spożywać nie tylko w formie herbaty z aksamitki. Zastosowanie tej rośliny w innych przypadkach, na pewno wywoła zaskoczenie.

Obrazek
Napar z aksamitki - Pyszności; Foto Canva.com

Jak wykorzystać aksamitki w kuchni?

Jest wiele sposobów wykorzystania tego uroczego kwiatka, nie tylko jako susz do zaparzania, ale także jako składnik sałatek lub do dekoracji dań. Zarówno płatki, jak i liście aksamitki są jadalne, dlatego warto wykorzystywać je w całości. Co interesujące, aksamitka może być również doskonałym zamiennikiem estragonu ze względu na swój korzenny zapach i lekko gorzkawy smak. Warto jednak pamiętać, że choć aksamitki posiadają wiele korzystnych właściwości, nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej