Zrób napar z tej biblijnej rośliny i pij regularnie. Nerwobóle, reumatyzm oraz grzybica odejdą w zapomnienie

Hyzop lekarski nie jest zbyt popularnym ziołem. Fani literatury od razu zauważą jednak, że była o nim mowa w Biblii. "Pokrop mnie hyzopem, a stanę się czysty" - brzmi fragment psalmu 51. Zastanówmy się, jakie właściwości ma zioło i dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić.

ObrazekHyzop lekarski (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Józefek (bo taką ma też nazwę) jest niewielkim krzewem z niebiesko-fioletowymi, białymi lub różowymi kwiatami. Przed laty występował tylko w Afryce Północnej, na terenie basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej. Nazwa oznacza hyzop oznacza "święte ziele" i pochodzi z języka hebrajskiego lub arabskiego.

Hyzop lekarski - jakie ma właściwości?

Można wykorzystać wszystkie części rośliny. Najczęściej występuje w postaci suszonej, z której parzymy różne napary. Ziele suszy się w  temperaturze 30 stopni Celsjusza w przewiewnym, ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać je w lnianej torbie.

Ziele jest bogate w antyoksydanty, sole mineralne, garbniki i olejki eteryczne. Starożytni Grecy wierzyli, że józefek ma właściwości oczyszczające. Dlatego też skraplali nim nowe świątynie. Podobnie myśleli wyznawcy judaizmu. Tam pokropienie hyzopem oznaczało więc oczyszczenie z grzechów. Z biegiem czasu hyzop powędrował w dalsze rejony, a w Polsce znalazł się w XVI wieku dzięki zakonnikom.

Obrazek
Hyzop lekarski ma wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości

Jak przygotować napar z hyzopu? Może on mieć różne zastosowania

Do wykonania napoju potrzebujesz dwóch łyżeczek suszu oraz gorącej wody. Szklankę z naparem przykryj i odstaw na 15 minut. Pij po pół szklanki trzy razy dziennie po posiłku. Możesz używać go także do płukania zębów i dziąseł. Hyzop lekarski jest dobry na:

  • kaszel - ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne; pomaga pozbyć się wydzieliny z oskrzeli i płuc,
  • trawienie - pomaga utrzymać uczucie sytości, poprawia ruchy perystaltyczne jelit oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną,
  • uspokojenie i odprężenie,
  • bóle menstruacyjne,
  • reumatyzm - łagodzi ból i inne dolegliwości,
  • grzybicę stóp,
  • cukrzycę - zmniejsza wchłanianie węglowodanów,
  • ugryzienia owadów,
  • układ moczowy - działają moczopędnie.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody