Zrób napar z tej biblijnej rośliny i pij regularnie. Nerwobóle, reumatyzm oraz grzybica odejdą w zapomnienie

Hyzop lekarski nie jest zbyt popularnym ziołem. Fani literatury od razu zauważą jednak, że była o nim mowa w Biblii. "Pokrop mnie hyzopem, a stanę się czysty" - brzmi fragment psalmu 51. Zastanówmy się, jakie właściwości ma zioło i dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić.

ObrazekHyzop lekarski (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Józefek (bo taką ma też nazwę) jest niewielkim krzewem z niebiesko-fioletowymi, białymi lub różowymi kwiatami. Przed laty występował tylko w Afryce Północnej, na terenie basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej. Nazwa oznacza hyzop oznacza "święte ziele" i pochodzi z języka hebrajskiego lub arabskiego.

Hyzop lekarski - jakie ma właściwości?

Można wykorzystać wszystkie części rośliny. Najczęściej występuje w postaci suszonej, z której parzymy różne napary. Ziele suszy się w  temperaturze 30 stopni Celsjusza w przewiewnym, ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać je w lnianej torbie.

Ziele jest bogate w antyoksydanty, sole mineralne, garbniki i olejki eteryczne. Starożytni Grecy wierzyli, że józefek ma właściwości oczyszczające. Dlatego też skraplali nim nowe świątynie. Podobnie myśleli wyznawcy judaizmu. Tam pokropienie hyzopem oznaczało więc oczyszczenie z grzechów. Z biegiem czasu hyzop powędrował w dalsze rejony, a w Polsce znalazł się w XVI wieku dzięki zakonnikom.

Obrazek
Hyzop lekarski ma wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości

Jak przygotować napar z hyzopu? Może on mieć różne zastosowania

Do wykonania napoju potrzebujesz dwóch łyżeczek suszu oraz gorącej wody. Szklankę z naparem przykryj i odstaw na 15 minut. Pij po pół szklanki trzy razy dziennie po posiłku. Możesz używać go także do płukania zębów i dziąseł. Hyzop lekarski jest dobry na:

  • kaszel - ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne; pomaga pozbyć się wydzieliny z oskrzeli i płuc,
  • trawienie - pomaga utrzymać uczucie sytości, poprawia ruchy perystaltyczne jelit oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną,
  • uspokojenie i odprężenie,
  • bóle menstruacyjne,
  • reumatyzm - łagodzi ból i inne dolegliwości,
  • grzybicę stóp,
  • cukrzycę - zmniejsza wchłanianie węglowodanów,
  • ugryzienia owadów,
  • układ moczowy - działają moczopędnie.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇