Dzięki tym poradom za każdym razem upieczesz idealną bezę. Przyda się mąką ziemniaczana i ocet
Uwielbiam bezy i jakoś nie potrafię wyobrazić sobie, że musiałabym z nich zrezygnować. Jednocześnie wiem, że wiele osób boi się piec tego typu wypieki. A wcale nie musi tak być.
30.01.2019 10:23
Można przygotować perfekcyjną bezę w zaciszu własnego domu! Szczegóły znajdziesz poniżej.
#1 Wszystko o białkach
Jeśli chodzi o białka, zawsze powinnaś starać się używać świeżych jajek, najlepiej w pokojowej temperaturze. Dzięki czemu uzyskamy największą objętość piany i cukier rozpuści się w nich szybko oraz sprawnie.
#2 Cukier
Do przygotowania perfekcyjnej bezy używaj zawsze białego i drobnego cukru. Przygotowanie bezy z pewnością okaże się prostsze, a jednocześnie efekty końcowe na pewno Cię zadowolą.
Pamiętaj, aby składnik ten dodawać małymi partiami, bez pośpiechu.
#3 Ani kropla żółtka
Pod żadnym pozorem nie w ubijanych białkach nie powinno znaleźć się żółtko, nawet w maleńkiej postaci. W przeciwnym wypadku, beza może się po prostu nie udać.
#4 Naczynie i mieszadła
Podczas ubijania białek bardzo ważnym czynnikiem jest również stan naczynia, w którym przygotowujemy bezę. Miska powinna być całkowicie czysta i sucha. To samo tyczy się mieszadełek, których używamy.
Warto również podkreślić, że bezę najlepiej ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu.
#4 Mąka ziemniaczana
Jeśli chcesz, aby beza miała twardą i grubą warstwę zewnętrzną, dodaj do białek odrobinę mąki ziemniaczanej. Sztuczka ta przyda się zwłaszcza przy okazjach, kiedy będziesz łączyć gotową bezę z ciężkimi kremami lub owocami.
#5 Ocet
Znajdzie się również trik, który pomoże Ci ustabilizować strukturę bezy. Odrobina octu, dodana po ubiciu białek, sprawi, że powstała masa nie rozpadnie się. Co więcej, ocet wyparuje podczas pieczenia i nie wpłynie na smak naszego wypieku.