Magda Gessler zdradziła sekret idealnego burgera. Żaden inny nie może się z nim równać

Burger według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: www.facebook.com/magdagessler.official, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ulhRORJpuBM

Era hamburgerów jako dania przypisanego jedynie do fastfoodu jest już u swego schyłku. Po Kuchennych Rewolucjach restauracje nauczyły się serwować tę potrawę z należytym szacunkiem. Dowiedzieliśmy się, jak powinien wyglądać i smakować idealny burger według Magdy Gessler. 

Hamburger to składowa trzech elementów. Bułki, mięsa i dodatków. Żeby smakował perfekcyjnie, żadne z tych ogniw nie może być przygotowane bez należytej staranności. W swoim programie Magda Gessler udowodniła wszystkim, że przy zachowaniu odpowiedniej precyzji, burger może być kulinarnym dziełem sztuki, a nie tylko szybką i niezdrową przekąską z restauracji typu fastfood.

Idealny burger – Pyszności; Foto: Pexels

Przepis na idealnego burgera Magdy Gessler

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego – polędwicy lub rostbefu
  • cztery plastry sera cheddar
  • 1 cebula
  • 4 bułki
  • prażona cebulka
  • sałata
  • pomidor
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • dwie łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu chilli
  • pieprz
  • gorczyca
  • kolendra w ziarnach
  • suszony imbir
  • ketchup
  • majonez

Sposób przygotowania:

Pieprz, gorczycę i kolendrę rozbij na miazgę w moździerzu. Dodaj szczyptę suszonego imbiru, ketchup, majonez i musztardę dijon. Uważaj z tą ostatnią – nie jest może tak ostra, jak rosyjska, ale i tak doda burgerowi pikanterii.

Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do mieszanki. Teraz czas na sosy – chilli i Worcester. Ten angielski wyrób zapewni korzenną nutę twojemu daniu. Połącz składniki ze zmieloną wołowiną i dokładnie wymieszaj. Następnie dosyp prażonej cebulki i wlej odrobinę zimnej wody. Kolejne mieszanie i nasza masa na idealnego burgera według Magdy Gessler jest gotowa.

Idealny burger – Pyszności; Foto: Pexels

Uformuj cztery burgery i ułóż jej na rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Nie dodawaj tłuszczu – jest go wystarczająco w wołowinie. Smaż 4-5 minut na stronę. Na koniec smażenia ułóż plastry sera na kotletach.

Bułki podgrzej przez 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Rozsmaruj na nich majonez i ketchup. Teraz ułóż kotlety z serem, a na nich warzywa – sałatę, pomidora i cebulę. Górę bułki również posmaruj majonezem. Et voila! Burger według Magdy Gessler jest już gotowy!

A może macie inną wizję idealnego burgera? Tu możecie sprawdzić jedną z naszych burgerowych wariacji, którą zamieściliśmy na naszym kanale na YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×