Idź do lasu i zbierz cały koszyk. Sok z tych owoców działa jak lekarstwo

Dawniej cieszyła się ogromną popularnością, ale z biegiem czasu pokryła się nieco kurzem. Rośnie pospolicie, a już teraz znaleźć można pierwsze owoce. Warto wybrać się na spacer ze sporym koszykiem i pozbierać czerwone kulki. Podziękujesz sobie jesienią i zimą.

Dzika róża - PysznościDzika róża - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najlepszy czas na zbiór owoców dzikiej róży to jesień, kiedy są one dojrzałe i mają intensywny kolor. Pierwsze pojawiają się jednak już teraz, więc warto mieć się na baczności podczas spacerów. To prawdziwa skarbnica zdrowia, a jej owoce, bogate w witaminy i minerały, od wieków są cenione za swoje właściwości lecznicze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na kruche ciasto kładę tuńczyka. To tarta zdecydowanie warta grzechu

Czy dzika róża jest zdrowa?

Jesień i zima to czas, gdy nasza odporność nieco kuleje, więc warto zadbać o organizm na wszelkie możliwe sposoby. Świetnym rozwiązaniem jest włączenie do jadłospisu dzikiej róży w postaci syropów, herbat czy soków. Roślina ta stanowi jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Wystarczą maksymalnie trzy owoce, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Tym bardziej że przyswaja się lepiej niż syntentyczna.

Dzika róża
Dzika róża © Redakcja

Oprócz witaminy C, dzika róża zawiera witaminy A, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez i wapń. Zawarte w niej antyoksydanty neutralizują szkodliwe wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Można ją również stosować w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunka czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Zawarte w niej składniki mają działanie rozkurczające i żółciopędne.

Regularne spożywanie dzikiej róży może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Warto zawczasu zadbać o profilaktykę i zatroszczyć się o swoje zdrowie. Szczególnie wtedy gdy jest to tak proste.

Doda urody

Dziką różę nie bez przyczyny znaleźć można w mgiełkach, kremach, tonikach i maseczkach. Dzika róża przyczynia się do utrzymania pięknej i gładkiej skóry. W przypadku stanów zapalnych naskórka warto sięgać po olej z dzikiej róży, który regularnie stosowany zmiękcza i wygładza skórę oraz ogranicza jej suchość. Dzięki hydroksykwasom wykazuje działanie złuszczające, zapobiegając tworzeniu się zaskórników.

Dzika róża- Pyszności
Dzika róża- Pyszności © Licencjodawca

Jak jeść dziką różę?

Owoce te włączyć można na wiele różnych sposobów. Ważne jest, aby nie suszyć jej zbyt długo, ponieważ dochodzi wtedy do dużych strat witaminy C. Podobnie dzieje się w przypadku złego przechowywania.

dzika róża
dzika róża © Licencjodawca | Wirestock

Z suszonych owoców przygotować można zdrowy napar. Wystarczy zalać owoce dzikiej róży wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Z dzikiej róży zrobić można również konfiturę, która świetnie pasować będzie do naleśników, gofrów czy kanapek. Syrop to z kolei doskonały dodatek do herbaty lub napojów. Owoce dzikiej róży nadają się również do produkcji nalewek.

Przepis na syrop z dzikiej róży:

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży dokładnie umyj i osusz.
  2. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
  3. Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż syrop zgęstnieje.
  4. Gorący syrop przelej do wyparzonych i osuszonych butelek lub słoiczków i zakręć.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?