Przestaliśmy się nimi zachwycać i niszczeją na krzaczkach. Mają zbawienny wpływ na serce i mnóstwo witaminy C 

Wyglądają całkiem niepozornie, ale w tych drobnych owocach skrywa się cała moc witamin i składników odżywczych. Dawniej ze zbiorów wracały rodziny z wiaderkami pełnych owoców. Dziś krzewy świecą pustami bynajmniej z powodu dużego zainteresowania.

Aronia - PysznoścAronia - Pysznośc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W babcinych spiżarniach nie mogło zabraknąć soku z aronii, który często stawał się domowym remedium na jesienne przeziębienia i osłabienia odporności. Aronia, choć smaczna i zdrowa, straciła nieco na popularności. Znacznie chętniej sięgamy po borówki czy jeżyny ze względu na ich przystępniejszy smak. Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, ale po ususzeniu czy przerobieniu na soki i konfitury szybko zjednują serca. Jej smak i właściwości zdrowotne nie ustępują innym owocom leśnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Standardowo sezon na aronię zaczyna się dopiero teraz, ale w tym roku wystartował wcześniej. Nie oznacza to jednak, że wychodzić będziemy z pełnymi koszykami.

Czy aronia jest zdrowa?

Aronia to skarbnica witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Zawiera również witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Ponadto aronia dostarcza witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry, oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Aronia - Pyszności
Aronia - Pyszności © Canva

Aronia pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, co może być pomocne przy wielu schorzeniach, od chorób stawów po choroby skóry. Zawarte w niej antocyjany mogą pozytywnie wpływać na pamięć i koncentrację.

Powinny ją spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem, ponieważ działa korzystnie na układ krążenia i może obniżać ciśnienie krwi. Jest także wartościowym dodatkiem do diety osób dbających o zdrowie serca, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Problem z aronią

Tegoroczne zbiory aronii zaskoczyły rolników swoją wczesnością. Już w połowie sierpnia można było zbierać owoce, co jest efektem coraz cieplejszych wiosen i zmian w cyklu wegetacyjnym roślin.

Sok z aronii na zimę
Sok z aronii na zimę © Adobe Stock | Ban Oršolić

Przymrozki majowe poważnie uszkodziły tegoroczne uprawy aronii w Polsce. Rolnicy, jak np. w Ostrowie Północnym, stracili nawet połowę plonów.

Rolnicy stoją przed trudnym wyborem: zbierać aronię i sprzedać ją po zaniżonej cenie, czy też pozostawić owoce na krzakach, ponosząc straty. Niestety, dla wielu pierwsza opcja jest obecnie nieopłacalna. Jeśli nie zmienimy tej sytuacji, możemy pożegnać się z polską aronią.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo