Przestaliśmy się nimi zachwycać i niszczeją na krzaczkach. Mają zbawienny wpływ na serce i mnóstwo witaminy C 

Wyglądają całkiem niepozornie, ale w tych drobnych owocach skrywa się cała moc witamin i składników odżywczych. Dawniej ze zbiorów wracały rodziny z wiaderkami pełnych owoców. Dziś krzewy świecą pustami bynajmniej z powodu dużego zainteresowania.

Aronia - PysznoścAronia - Pysznośc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W babcinych spiżarniach nie mogło zabraknąć soku z aronii, który często stawał się domowym remedium na jesienne przeziębienia i osłabienia odporności. Aronia, choć smaczna i zdrowa, straciła nieco na popularności. Znacznie chętniej sięgamy po borówki czy jeżyny ze względu na ich przystępniejszy smak. Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, ale po ususzeniu czy przerobieniu na soki i konfitury szybko zjednują serca. Jej smak i właściwości zdrowotne nie ustępują innym owocom leśnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Standardowo sezon na aronię zaczyna się dopiero teraz, ale w tym roku wystartował wcześniej. Nie oznacza to jednak, że wychodzić będziemy z pełnymi koszykami.

Czy aronia jest zdrowa?

Aronia to skarbnica witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Zawiera również witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Ponadto aronia dostarcza witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry, oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Aronia - Pyszności
Aronia - Pyszności © Canva

Aronia pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, co może być pomocne przy wielu schorzeniach, od chorób stawów po choroby skóry. Zawarte w niej antocyjany mogą pozytywnie wpływać na pamięć i koncentrację.

Powinny ją spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem, ponieważ działa korzystnie na układ krążenia i może obniżać ciśnienie krwi. Jest także wartościowym dodatkiem do diety osób dbających o zdrowie serca, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Problem z aronią

Tegoroczne zbiory aronii zaskoczyły rolników swoją wczesnością. Już w połowie sierpnia można było zbierać owoce, co jest efektem coraz cieplejszych wiosen i zmian w cyklu wegetacyjnym roślin.

Sok z aronii na zimę
Sok z aronii na zimę © Adobe Stock | Ban Oršolić

Przymrozki majowe poważnie uszkodziły tegoroczne uprawy aronii w Polsce. Rolnicy, jak np. w Ostrowie Północnym, stracili nawet połowę plonów.

Rolnicy stoją przed trudnym wyborem: zbierać aronię i sprzedać ją po zaniżonej cenie, czy też pozostawić owoce na krzakach, ponosząc straty. Niestety, dla wielu pierwsza opcja jest obecnie nieopłacalna. Jeśli nie zmienimy tej sytuacji, możemy pożegnać się z polską aronią.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości