Ile jajek dać do pasztetu? Wtedy nie rozpadnie się i będzie miał gładką konsystencję

Smaku domowego pasztetu nawet nie da się porównać z wyrobami ze sklepu. Jednak ten mięsny rarytas wymaga sporo pracy. Trzeba też przestrzegać kilku zasad, by jego konsystencja była idealnie kremowa i dał się łatwo pokroić.

Domowy pasztet to prawdziwy rarytasDomowy pasztet to prawdziwy rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przygotowanie domowego pasztetu nie należy do najprostszych, ale często przed świętami podejmujemy to wyzwanie. W jego przypadku kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich składników. Przede wszystkim warto postawić na różne gatunki mięsa, które trzeba odpowiednio doprawić. Ważne są także dodatki, dzięki którym ten mięsny rarytas będzie miał odpowiednią konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Jakie mięso wybrać na pasztet?

Z reguły domowe pasztety bazują na wieprzowinie. Najlepiej sprawdzi się łopatka, szynka lub karkówka. Jednak do pasztetu nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa i można tworzyć dowolne mieszanki. Jeśli chcesz dodać do niego wołowinę, wybierz pręgę lub łatę, które nadają całości lekko słodkawego posmaku.

Jeśli chodzi o drób, postaw na indyka, kurczaka, a nawet kaczkę. Sprawdzi się także cielęcina i dziczyzna. Za bardzo wykwinty i wyróżniający się delikatnym smakiem uchodzi pasztet z królika. Niezależnie, na jakie mięso się zdecydujesz, ważne w składzie pasztetu są również podroby. Najczęściej stosowana jest wątróbka, ale można sięgnąć też po płucka czy serca.

Ile jajek dodać do pasztetu?

Odpowiedni wybór mięsa ma wpływ na smak pasztetu. A co odpowiada za jego konsystencję? Oczywiście jajka, które sprawiają, że wszystkie składniki łączą się w gładką masę. Ile ich dodać, by pasztet nie rozpadał się i kroił idealnie? Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Wiele zależy od rodzajów użytego mięsa, tego jak są tłuste. Ogólna zasada mówi, żeby na ok. 2 kg mięsa dodać 3 jajka. Wtedy pasztet po upieczeniu powinien mieć idealną konsystencję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇