Ile jajek dać do pasztetu? Wtedy nie rozpadnie się i będzie miał gładką konsystencję

Smaku domowego pasztetu nawet nie da się porównać z wyrobami ze sklepu. Jednak ten mięsny rarytas wymaga sporo pracy. Trzeba też przestrzegać kilku zasad, by jego konsystencja była idealnie kremowa i dał się łatwo pokroić.

Domowy pasztet to prawdziwy rarytasDomowy pasztet to prawdziwy rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przygotowanie domowego pasztetu nie należy do najprostszych, ale często przed świętami podejmujemy to wyzwanie. W jego przypadku kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich składników. Przede wszystkim warto postawić na różne gatunki mięsa, które trzeba odpowiednio doprawić. Ważne są także dodatki, dzięki którym ten mięsny rarytas będzie miał odpowiednią konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Jakie mięso wybrać na pasztet?

Z reguły domowe pasztety bazują na wieprzowinie. Najlepiej sprawdzi się łopatka, szynka lub karkówka. Jednak do pasztetu nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa i można tworzyć dowolne mieszanki. Jeśli chcesz dodać do niego wołowinę, wybierz pręgę lub łatę, które nadają całości lekko słodkawego posmaku.

Jeśli chodzi o drób, postaw na indyka, kurczaka, a nawet kaczkę. Sprawdzi się także cielęcina i dziczyzna. Za bardzo wykwinty i wyróżniający się delikatnym smakiem uchodzi pasztet z królika. Niezależnie, na jakie mięso się zdecydujesz, ważne w składzie pasztetu są również podroby. Najczęściej stosowana jest wątróbka, ale można sięgnąć też po płucka czy serca.

Ile jajek dodać do pasztetu?

Odpowiedni wybór mięsa ma wpływ na smak pasztetu. A co odpowiada za jego konsystencję? Oczywiście jajka, które sprawiają, że wszystkie składniki łączą się w gładką masę. Ile ich dodać, by pasztet nie rozpadał się i kroił idealnie? Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Wiele zależy od rodzajów użytego mięsa, tego jak są tłuste. Ogólna zasada mówi, żeby na ok. 2 kg mięsa dodać 3 jajka. Wtedy pasztet po upieczeniu powinien mieć idealną konsystencję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej