Ile jajek dać do pasztetu? Wtedy nie rozpadnie się i będzie miał gładką konsystencję
Smaku domowego pasztetu nawet nie da się porównać z wyrobami ze sklepu. Jednak ten mięsny rarytas wymaga sporo pracy. Trzeba też przestrzegać kilku zasad, by jego konsystencja była idealnie kremowa i dał się łatwo pokroić.
Przygotowanie domowego pasztetu nie należy do najprostszych, ale często przed świętami podejmujemy to wyzwanie. W jego przypadku kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich składników. Przede wszystkim warto postawić na różne gatunki mięsa, które trzeba odpowiednio doprawić. Ważne są także dodatki, dzięki którym ten mięsny rarytas będzie miał odpowiednią konsystencję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu
Jakie mięso wybrać na pasztet?
Z reguły domowe pasztety bazują na wieprzowinie. Najlepiej sprawdzi się łopatka, szynka lub karkówka. Jednak do pasztetu nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa i można tworzyć dowolne mieszanki. Jeśli chcesz dodać do niego wołowinę, wybierz pręgę lub łatę, które nadają całości lekko słodkawego posmaku.
Jeśli chodzi o drób, postaw na indyka, kurczaka, a nawet kaczkę. Sprawdzi się także cielęcina i dziczyzna. Za bardzo wykwinty i wyróżniający się delikatnym smakiem uchodzi pasztet z królika. Niezależnie, na jakie mięso się zdecydujesz, ważne w składzie pasztetu są również podroby. Najczęściej stosowana jest wątróbka, ale można sięgnąć też po płucka czy serca.
Ile jajek dodać do pasztetu?
Odpowiedni wybór mięsa ma wpływ na smak pasztetu. A co odpowiada za jego konsystencję? Oczywiście jajka, które sprawiają, że wszystkie składniki łączą się w gładką masę. Ile ich dodać, by pasztet nie rozpadał się i kroił idealnie? Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Wiele zależy od rodzajów użytego mięsa, tego jak są tłuste. Ogólna zasada mówi, żeby na ok. 2 kg mięsa dodać 3 jajka. Wtedy pasztet po upieczeniu powinien mieć idealną konsystencję.