Czy wołowina jest zdrowsza od wieprzowiny? Dietetyczka tłumaczy

Spór na temat tego, które mięso jest zdrowsze – wołowina czy wieprzowina, jest trudny do rozstrzygnięcia. Tym bardziej, że w grę wchodzą także kwestie światopoglądowe i religijne. Z medycznego punktu widzenia zarówno wieprzowina, jak i wołowina, są rodzajem czerwonego mięsa, którego nie powinnyśmy spożywać w nadmiarze.

Wybór dobrego mięsa w sklepie nie jest łatwyWybór dobrego mięsa w sklepie nie jest łatwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Odpowiedzi na pytania o wartości odżywcze i ograniczenia w spożywaniu czerwonego udziela Isabel Martorell, dietetyczka i kierowniczka zespołu ds. żywienia i zdrowia w Nootric, platformie spersonalizowanego doradztwa żywieniowego (za: careforhomedeco.nl). Okazuje się, że kluczowe w rozstrzygnięciu tego sporu nie jest to, od jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, ale z jakiej partii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Mięso dostarcza dużej ilości wartościowych składników

Isabel Martorell nie krytykuje spożywania mięsa, ale zwraca uwagę na to, że wiele substancji odżywczych znajduje się także w innych produktach. W wypowiedzi dla serwisu 20minutos.es mówi o zawartości białka w wieprzowinie i wołowinie:

"Są bogate w białka o wysokiej wartości biologicznej, przydatne do utrzymania masy mięśniowej i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również żelazo hemowe, które jest łatwo wchłaniane przez organizm, chociaż wysokie spożycie nie jest niezbędne, aby zapobiegać anemii" – mówi Isabel Martorell (za: careforhomedeco.nl).

W odróżnieniu od żelaza niehemowego, które znajduje się w produktach roślinnych, żelazo hemowe jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Co więcej, jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do tkanek. Bierze również udział w tworzeniu mioglobiny, magazynującej tlen w mięśniach. Źródłem żelaza hemowego jest nie tylko czerwone mięso, ale także ryby, owoce może i żółtka jajek.

Ważna jest partia mięsa

Dietetyczka na pytanie o to, który rodzaj mięsa jest zdrowszy, odpowiada, że główny problem dotyczy czegoś innego. Spożycie czerwonego mięsa w wielu krajach jest o wiele wyższe niż potrzeby organizmu. Lekarze zalecają, by sięgać po nie maksymalnie 1-2 razy w tygodniu. Nawet 3 razy w tygodniu warto przygotować na obiad rybę, a w pozostałe dni podstawą diety powinny być warzywa, zawierające dużą ilość błonnika, w tym strączki – bogate w białko roślinne.

"Wieprzowina znacznie różni się w zależności od kawałka – partie, takie jak bekon są bogate w tłuszcze nasycone, z kolei schab lub polędwica zawierają mniej tłuszczu i o wiele lepsze proporcje jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wołowina również jest zróżnicowana – z chudymi kawałkami, takimi jak polędwica, i bardziej tłustymi partiami, jak antrykot" – wyjaśnia Isabel Martorell.

Takie mięso wybierz na obiad

Zgodnie z wypowiedzią ekspertki, nie jest ważne to, czy sięgasz po wołowinę, czy wieprzowinę. Liczy się konkretny kawałek mięsa, a dokładnie zawartość tłuszczu, który spożywany w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia.

Najlepsze partie to chudy schab, polędwica wieprzowa lub polędwica wołowa. Jednak nie warto kupować ich w ciemno. Ilość tłuszczu w poszczególnych partiach może się różnić nie tylko w zależności od rodzaju mięsa, ale także od sposobu hodowli zwierząt.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej