Inni robią w nim frytki, ja gotuję jajka na miękko. Żółtko wychodzi idealnie kremowe
W tym prostym urządzeniu możesz przygotować wszystko – nie tylko frytki, warzywa, kurczaka i rybę. Mowa o airfryerze, który za chwilę będzie stałym elementem wyposażenia każdej polskiej kuchni. Okazuje się, że to sprytne urządzenie sprawdza się również do przygotowania jajek – na miękko lub na twardo. Białka wychodzą przyjemnie ścięte, a żółtka pozostają kremowe. Skorupki odchodzą same.
Trudno się dziwić rosnącej popularności airfryera. W porównaniu z dobrej jakości piekarnikiem kosztuje niewiele i zajmuje mało miejsca w kuchni. Może być świetną alternatywą dla piekarnika w kawalerkach i mieszkaniach z małym aneksem kuchennym. Co więcej, pozwala na przygotowanie chrupiących przekąsek w minimalnej ilości tłuszczu albo nawet bez, co przekonuje osoby dbające o zdrową dietę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem
Jajka z aifryera – i nie musisz patrzeć, kiedy pojawią się bąbelki
Temat gotowania idealnych jajek na miękko lub na twardo od dawna jest na topie. Nawet naukowcy z Neapola zajęli się tą sprawą, przeprowadzając liczne eksperymenty i zużywając setki jajek. Trzeba przyznać, że wyniki ich badań są zaskakujące. Jednak o wiele prostsze jest przygotowanie jajek w airfryerze. Zajmuje maksymalnie 15 minut w przypadku jajek ugotowanych na twardo, a żółtko wychodzi kremowe jakby było zrobione metodą sous vide.
Przepis na jajka z airfryera
Rozgrzej urządzenie do 130 stopni Celsjusza i ułóż jajka w koszyku. Optymalna ilość to 4 sztuki – w przypadku większego zagęszczenia gorące powietrze będzie miało problemy z krążeniem i równomiernym podgrzewaniem jajek.
Jajka z airfryera krok po kroku:
- Ustaw urządzenie na 5 minut pieczenia w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
- Następnie ułóż jajka w koszyku w odstępach pozwalających na swobodne krążenie powietrza. Kontynuuj pieczenie w 130 stopniach Celsjusza.
- Jeśli chcesz zrobić jajka na miękko, ustaw timer na 10 minut, półmiękkie wyjdą po 12 minutach, a jajka na twardo – po 15 minutach.
- Następnie ostrożnie przełóż jajka z koszyka do naczynia z zimną wodą.
- Gdy się ochłodzą, obierz je ze skorupek.