Inni robią w nim frytki, ja gotuję jajka na miękko. Żółtko wychodzi idealnie kremowe

W tym prostym urządzeniu możesz przygotować wszystko – nie tylko frytki, warzywa, kurczaka i rybę. Mowa o airfryerze, który za chwilę będzie stałym elementem wyposażenia każdej polskiej kuchni. Okazuje się, że to sprytne urządzenie sprawdza się również do przygotowania jajek – na miękko lub na twardo. Białka wychodzą przyjemnie ścięte, a żółtka pozostają kremowe. Skorupki odchodzą same.

W airfryerze możesz zrobić jajka na miękko lub na twardoW airfryerze możesz zrobić jajka na miękko lub na twardo
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Trudno się dziwić rosnącej popularności airfryera. W porównaniu z dobrej jakości piekarnikiem kosztuje niewiele i zajmuje mało miejsca w kuchni. Może być świetną alternatywą dla piekarnika w kawalerkach i mieszkaniach z małym aneksem kuchennym. Co więcej, pozwala na przygotowanie chrupiących przekąsek w minimalnej ilości tłuszczu albo nawet bez, co przekonuje osoby dbające o zdrową dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem

Jajka z aifryera – i nie musisz patrzeć, kiedy pojawią się bąbelki

Temat gotowania idealnych jajek na miękko lub na twardo od dawna jest na topie. Nawet naukowcy z Neapola zajęli się tą sprawą, przeprowadzając liczne eksperymenty i zużywając setki jajek. Trzeba przyznać, że wyniki ich badań są zaskakujące. Jednak o wiele prostsze jest przygotowanie jajek w airfryerze. Zajmuje maksymalnie 15 minut w przypadku jajek ugotowanych na twardo, a żółtko wychodzi kremowe jakby było zrobione metodą sous vide.

Przepis na jajka z airfryera

Rozgrzej urządzenie do 130 stopni Celsjusza i ułóż jajka w koszyku. Optymalna ilość to 4 sztuki – w przypadku większego zagęszczenia gorące powietrze będzie miało problemy z krążeniem i równomiernym podgrzewaniem jajek.

Jajka z airfryera krok po kroku:

  1. Ustaw urządzenie na 5 minut pieczenia w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
  2. Następnie ułóż jajka w koszyku w odstępach pozwalających na swobodne krążenie powietrza. Kontynuuj pieczenie w 130 stopniach Celsjusza.
  3. Jeśli chcesz zrobić jajka na miękko, ustaw timer na 10 minut, półmiękkie wyjdą po 12 minutach, a jajka na twardo – po 15 minutach.
  4. Następnie ostrożnie przełóż jajka z koszyka do naczynia z zimną wodą.
  5. Gdy się ochłodzą, obierz je ze skorupek.
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania