Izabela Janachowska ostrzega Polaków. Niebezpieczny trend na weselach

Najsłynniejsza polska specjalistka od organizacji ślubu zdradziła, jakiej potrawy powinniśmy unikać na weselach. To zdradliwy trend, bo choć jedzenie to jest niezwykle modne i nowoczesne, to podawanie go gościom weselnym może się naprawdę źle skończyć. Izabela Janachowska jest tego pewna — i tłumaczy dlaczego. 

ObrazekIzabela Janachowska organizuje wesela, fot. YouTube/TVN Style

Chociaż Izabela Janachowska jest z wykształcenia specjalistką od turystyki, to raczej niewiele osób skojarzyłoby ją z biurem podróży. Gwiazda już od 2015 roku zajmuje się bowiem doradztwem ws. organizacji ślubu. O tym, że radzi sobie w tym doskonale niech świadczy fakt, że zaledwie pół roku po założeniu przez nią bloga "Wedding Dream by Izabela Janachowska", odezwała się do niej telewizja TVN. Chwilę później Janachowska prowadziła już program "I nie opuszczę cię aż do ślubu", gdzie dała się poznać telewidzom jako profesjonalna i charyzmatyczna konsultantka ślubna.

Obrazek
Izabela Janachowska zdradza, czego unikać na weselu - Pyszności; foto: Canva

Mimo że od początku emisji programu zawód doradcy ślubnego znacznie się upowszechnił, to Izabela Janachowska do dzisiaj pozostaje najsłynniejszą w Polsce przedstawicielką tej branży. Nic więc dziwnego, że jej porad słuchają tysiące przyszłych małżonek. Być może celebrytka odwiedzie ich od pewnego — jak się okazuje — niezbyt dobrego pomysłu na jedzenie na weselu. 

Izabela Janachowska ostrzega Polaków przed nowym trendem

W niedawnym wywiadzie, jaki Janachowska udzieliła "Faktowi", ekspertka przyznała, że najnowszy trend na podawanie na weselu sushi, może się okazać dużym błędem. Konsultantka ślubna przestrzega przed podążaniem tą modą. Ponieważ zna ona kulisy działania domów weselnych, to jasno uprzedza: jedzenie w formie bufetu lub zakąsek potrafi czekać na gości już od godziny 13. 

Obrazek
Izabela Janachowska odradza serwowanie sushi na weselu - Pyszności; foto: Canva

Weselni goście, którzy celebrować zawarcie ślubu przez ich bliskich zaczną najwcześniej o godzinie 18, natkną się już nie tylko na o wiele gorzej smakujące i wyglądające sushi, ale również takie, które jest potencjalnie niebezpiecznie dla ich żołądków. Ta sama zasada dotyczy tatara wołowego i surowego żółtka, które się z nim podaje.

"Surowe mięso lub ryby mogą stać się źródłem wielu niebezpiecznych bakterii, jak np. salmonelli. Sushi to także ryzyko spożycia pasożytów lub metali ciężkich. Niebezpieczne mogą być wszystkie dania z surowym jajem, które często są powodem ostrych zatruć pokarmowych. Zrezygnuj z takiego menu weselnego" - czytamy na weddingdream.com, serwisie Janachowskiej.

Wygląda na to, że to, co modne, nie zawsze oznacza sukces. Raczący się surową rybą goście mogą być z początku zachwyceni, ale refleksje najdą ich dopiero nazajutrz. To z kolei może zatrzeć wszystkie dobre wspomnienia z wesela — a tego nie chciałaby przecież żadna para młoda.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀