PoradyJak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń? O wiele częściej niż myślisz

Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń? O wiele częściej niż myślisz

Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń? - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

26.06.2022 09:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia to miejsce, w którym powinniśmy zachować wyjątkową czystość. To właśnie tam najłatwiej z braku higieny możemy się zatruć. Niestety zapominamy o tym i miesiącami myjemy naczynia tą samą, brudną gąbką. Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń? Okazuje się kilka razy częściej niż mogłoby się nam wydawać.

Dlaczego czystość w kuchni jest ważna?

Kuchnia - Pyszności; Foto: Canva.com
Kuchnia - Pyszności; Foto: Canva.com

Kuchnia to miejsce, w którym przygotowujemy i trzymamy żywność. W związku z tym powinniśmy o nią wyjątkowo dbać. W przeciwnym razie łatwo możemy paść ofiarą zatrucia pokarmowego.

Oprócz generalnych porządków warto zwrócić uwagę m.in. na wymianę gąbki do mycia naczyń. Okazuje się, że wielu z nas nie jest świadomych tego, po jakim czasie należy użyć nowego zmywaka.

Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń?

Gąbka do mycia naczyń stanowi wyjątkowe siedlisko bakterii. Okazuje się, że mogą ją zamieszkiwać również szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje. Przykładem jest gronkowiec złocisty.

W związku z tym warto wymieniać gąbkę nawet co 5 - 7 dni. Dzięki temu uniemożliwimy rozprzestrzenianie się groźnych dla nas bakterii. W ten sposób ochronimy zdrowie swoje i naszych bliskich.

Czysta kuchnia

Zmywanie naczyń - Pyszności; Foto: Canva.com
Zmywanie naczyń - Pyszności; Foto: Canva.com

Wymiana gąbek to nie wszystko. Warto wiedzieć jak utrzymać czystość w kuchni.  W związku z tym powinniśmy pamiętać o następujących czynnościach:

  • Mycie blatów

Na blatach kuchennych stawiamy wiele rzeczy. Nie zawsze są to produkty żywnościowe. Często kładziemy na nich komórkę, czy portfel. Blaty należy myć ciepłą wodą z dodatkiem detergentu.

  • Czyszczenie deski do krojenia

Deski do krojenia to siedlisko wielu bakterii kałowych takich jak E.coli. Okazuje się, że jest ich około 200 razy więcej niż na desce klozetowej. W związku z tym powinniśmy ją czyścić po każdym użyciu. Najlepiej zastosować do tego gorącą wodę z detergentem bądź octem.

  • Mycie brudnych naczyń

Pamiętaj, aby po każdym posiłku, umyć naczynia. Często zdarza się jednak, że zostawiamy brudne talerze w zlewie. Nie mamy ochoty ich myć i robimy to dopiero po paru godzinach. Jest to bardzo zły zwyczaj, który stwarza idealne warunki dla rozwoju bakterii.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować warkocz z karkówki krok po kroku.

kuchniaporadyczyszczenie