WAŻNE
TERAZ

Potrącił czterech nastolatków. Poważny wypadek na Pomorzu

Jak długo można mrozić masło? Te zalecenia mogą niektórych bardzo zaskoczyć

Masło jest jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni, a jego mrożenie może okazać się doskonałym sposobem na zachowanie świeżości i oszczędność. Jednak wiele osób zastanawia się, jak długo można przechowywać je w zamrażarce, aby nie straciło swoich właściwości. Znamy odpowiedź.

Jak długo można mrozić masło?Jak długo można mrozić masło?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Mrożenie masła nie jest powszechną praktyką, choć bywa bardzo przydatne – zwłaszcza jeśli chcemy zrobić zapasy lub skorzystać z promocji. Przechowywane w zamrażarce, masło może zachować świeżość nawet przez kilka miesięcy, ale czas przechowywania zależy od kilku czynników, takich jak zawartość soli i sposób zapakowania. Sprawdź, na co zwrócić uwagę i jak długo można bezpiecznie przechowywać masło w zamrażarce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: sposoby na przechowywanie masła

Jak długo można mrozić masło?

Mrożenie masła to prosty i wygodny sposób na wydłużenie jego trwałości i zachowanie świeżości na dłużej. Masło solone może być przechowywane w zamrażarce nawet przez rok, podczas gdy niesolone – do pół roku.

  • Masło niesolone: można przechowywać w zamrażarce przez około 6 miesięcy. Ze względu na brak soli, która działa jako naturalny konserwant, jego trwałość jest nieco krótsza niż w przypadku wersji solonej. Jeśli planujesz mrozić niesolone masło na dłużej, warto dobrze je zapakować – najlepiej w oryginalnym opakowaniu, dodatkowo owinięte folią aluminiową lub szczelnie zamknięte w woreczku strunowym.
  • Masło solone: dzięki zawartości soli, masło solone może być przechowywane w zamrażarce nieco dłużej, nawet do 12 miesięcy. Sól pomaga w utrzymaniu smaku i świeżości, dlatego ta wersja masła sprawdzi się idealnie do długoterminowego mrożenia.

Jak prawidłowo mrozić masło?

Aby masło zachowało smak i świeżość, warto zadbać o odpowiednie pakowanie. Najlepiej przechowywać je w oryginalnym opakowaniu, dodatkowo zabezpieczonym przed dostępem powietrza. Możesz owijać kostki masła folią aluminiową lub umieszczać w szczelnych pojemnikach, które zapobiegną przenikaniu zapachów z zamrażarki. Jeśli później będziemy używać tylko część kostki, warto wcześniej masło poporcjować.

Masło najlepiej zamrozić z papierem do pieczenia
Masło najlepiej zamrozić z papierem do pieczenia © Pyszności

Jak rozmrozić masło?

Masło najlepiej rozmrażać w lodówce, aby stopniowo odzyskało konsystencję i świeżość. Zazwyczaj potrzebuje około 12–24 godzin na całkowite rozmrożenie w niskiej temperaturze. Unikaj rozmrażania masła w temperaturze pokojowej, ponieważ może to wpłynąć na jego strukturę i smak.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca