Jak długo można przechowywać ogórki kiszone? Po otwarciu słoika psują się szybciej niż myślisz

Ogórki kiszone to kultowe przetwory, które z reguły trzymamy w spiżarni miesiącami. Niekiedy je otwieramy, aby zjeść kilka ogórków, a następnie resztę chowamy do lodówki. Jednak czy wiesz, jak długo możemy je przechowywać? Zarówno przed, jak i po spróbowaniu? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

ObrazekJak długo można przechowywać ogórki kiszone? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Popularne przetwory domowe

Obrazek
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Wielu z nas przygotowuje własne przetwory domowe. Najczęściej są nimi ogórki kiszone. Nic w tym dziwnego, te wyjątkowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Niekiedy jednak nie jesteśmy pewni tego, jak długo powinniśmy je przechowywać.

Okazuje się, że tak jak prawie każdy produkt spożywczy, zaleca się je przechowywać przez określony czas. Dotyczy to zarówno tych ogórków, które zaczęliśmy jeść, jak i tych znajdujących się w zamkniętych słoikach.

Jak długo przechowywać ogórki kiszone w zamkniętych słoikach?

Ukiszone ogórki kiszone przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoika maksymalnie około 6 miesięcy. Jeśli jednak mamy do czynienia z pasteryzowanymi przetworami, wtedy ten okres wydłuży się nawet do roku.  Należy podkreślić to, że duże znaczenie tutaj pełnią również warunki przechowywania wyrobów. 

W związku z tym ogórki kiszone powinniśmy trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu. Temperatura pomieszczenia powinna wynosić około 5 - 6 stopni Celsjusza. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się piwnica.

Jak długo można przechowywać otwarty słoik z ogórkami?

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli otworzymy słoik z ogórkami, w takiej sytuacji warzywa te przechowujemy od kilku tygodni do nawet 3 miesięcy w lodówce. Ważne jest jednak, aby ogórki były dokładnie przykryte zalewą. Poza tym należy pamiętać, aby za każdym razem, gdy otworzymy przetwory - dobrze je zamknąć. W ten sposób chronimy je przed szkodliwymi drobnoustrojami z zewnątrz.

Zdarza się jednak, że czasami ogórki kiszone ulegną zepsuciu. W takiej sytuacji przetwory odznaczają się wyjątkowo nieprzyjemnym zapachem. Poza tym zmienia się również ich konsystencja, warzywa są miękkie i się rozpadają. Takich przetworów nie powinniśmy jeść.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe ogórki kiszone krok po kroku. Przetwory są wyjątkowo smaczne!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej