Nie daj się nabrać. Tak z łatwością odróżnisz polskie truskawki od zagranicznych

Polskie truskawki wolnym tempem wdzierają się do sklepów i na stragany. Są pachnące i soczyste oraz nieporównywalnie zdrowsze od tych importowanych. Zbiera się je bowiem, kiedy już są dojrzałe. Jednak jak odnaleźć je w morzu czerwieniących się na stoiskach owoców ściągniętych z innych krajów? Jest na to sposób.

ObrazekJak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Niestety, zagraniczne truskawki są nagminnie sprzedawane jako krajowe. Kontrola UOKiK z 2020 roku wykazała, że co dziesiątą partię warzyw i owoców oznaczono błędnie lub nie podano informacji o jej pochodzeniu. Szacuje się, że skala tego zjawiska jest obecnie jeszcze większa. A po polskie truskawki warto sięgać. Mimo że ceny mogą odstraszać, zwłaszcza na początku sezonu, pamiętajmy, że w odróżnieniu od tych importowanych, zbiera się je, kiedy są dojrzałe. Są przez to nieporównywalnie smaczniejsze i zdrowsze.

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Odróżnienie polskich truskawek od zagranicznych to trudna sztuka. W sieci krąży mnóstwo poradników wskazujących na różnicę np. w budowie owoców. To jednak niekoniecznie wskazuje na ich pochodzenie, a odmianę. Kupując zapakowane już truskawki, informację na temat pochodzenia znajdziemy na opakowaniu - najlepiej zwrócić uwagę na kod kreskowy. 590 na początku kodu wskazuje, że produkt może pochodzić z Polski.

W tym miejscu jednak warto podkreślić, że kod ten oznacza, z jakiego kraju pochodzi dystrybutor. Jeżeli spółka zagraniczna założy w Polsce „spółkę córkę”, to może używać oznaczenia 590, nawet sprzedając produkty 100 proc. wytworzone za granicą, Wybierając więc owoce z kodem 590, jednocześnie sprawdzajmy na etykiecie kraj pochodzenia i - to ważne - informację o gospodarstwie, w którym wyprodukowano owoce.

Jeśli mamy do czynienia z truskawkami sprzedawanymi luzem bądź w kobiałkach, sprawa staje trudniejsza. Zawsze wcześniej warto podpytać sprzedawcy, z jakiego kraju pochodzą owoce. Jednak chcąc upewnić się osobiście, zaleca się, by szczególną uwagę zwracać na szypułki truskawek. Powinny być sztywne i mieć intensywnie zielony kolor, a przy tym delikatnie odstawać od owocu. Warto przyjrzeć się również temu, jak wygląda owoc tuż przy szypułce. Jeśli są importowane, czyli zebrane przed osiągnięciem dojrzałości, będą miały jaśniejszy, nierównomierny w tym miejscu kolor.

Obrazek
Polska truskawka ma zieloną, odstającą, świeżą szypułkę i intensywny, czerwony kolor tuż przy niej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kiedy zaczyna się sezon na nasze truskawki?

Sezon na polskie truskawki zazwyczaj rozpoczyna się pod koniec maja lub na początku czerwca i trwa przez około 4-6 tygodni, czyli do końca czerwca lub początku lipca. Dokładne daty rozpoczęcia i zakończenia sezonu na truskawki mogą się różnić w zależności od pogody i warunków uprawy. Często też możemy się natknąć na polskie truskawki już w kwietniu. To owoce pochodzące ze szklarni. Taki sposób upraw zapewnia kontrolowane warunki klimatyczne.

Większość polskich plantacji szklarniowych skupia się na produkcji w sezonie zimowym i wiosennym, dzięki czemu smakiem truskawek możemy cieszyć się na długo przed sezonem. W Broniszach już pojawiły się pierwsze truskawki, pochodzące z tzw. uprawy parapetowej w szklarniach. Kosztują ok. 30 - 32 zł za kilogram. Obecnie jednak więcej truskawek, które znajdują się na półkach w sklepach czy na targowiskach, pochodzą z importu. Najpopularniejsze są owoce przywożone z Hiszpanii, Grecji, Egiptu.

Sprawdź również przepis na tęczową zapiekankę warzywną:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej