Jak skutecznie odkamienić ekspres do kawy? Praktyczne sposoby i wskazówki
Twój ekspres do kawy zaczyna działać wolniej, a kawa traci swój aromat? To znak, że czas na odkamienianie! W artykule podpowiemy, jak skutecznie usunąć osad wapienny i jakie środki najlepiej sprawdzą się w domowych warunkach. Dowiesz się, czy ocet to dobre rozwiązanie, jak często należy czyścić ekspres oraz które metody są najbezpieczniejsze dla urządzenia. Dzięki naszym wskazówkom Twój ekspres będzie działał sprawnie, a kawa znów zachwyci smakiem i aromatem!
Po co odkamieniać ekspres do kawy?
Kamień jest najczęstszą przyczyną awarii ekspresów do kawy. Zanim dojdzie do katastrofy, urządzenia zaczynają pracować wolniej, pobierają więcej energii. Kawa traci swój aromat, w smaku robi się kwaśna lub zupełnie płaska.
Ekspresy warto odkamieniać zatem z dwóch powodów: pierwszy to troska o sprawność urządzenia, drugi to dbałość o perfekcyjny smak naparu.
Jak często odkamieniać ekspres?
Kamień to trudny przeciwnik. Osadza się podczas każdego parzenia kawy, tworząc warstwy. Im więcej jest warstw kamienia, tym trudniejszy do usunięcia staje się osad. Z tego powodu ważna jest regularność. Ekspresy należy odkamieniać przynajmniej raz w miesiącu lub częściej, jeśli woda jest bardzo twarda, a urządzenie często używane.
Automatyczne i półautomatyczne ekspresy do kawy przeważnie same sygnalizują potrzebę odkamieniania. Urządzenia tego rodzaju mają najczęściej wgrany program, który przeprowadza krok po kroku przez proces usuwania osadu. Sprawa jest trudniejsza w przypadku ekspresów kolbowych, które są pozbawione technologicznych rozwiązań.
Czym odkamienić ekspres do kawy?
Zanim przejdziemy do instrukcji odkamieniania ekspresu, wybierzmy odpowiednią metodę. Najprościej jest wybrać profesjonalny preparat polecany przez producenta. Marki ekspresów mają najczęściej własne, starannie opracowane i przetestowane środki. Dobrym pomysłem jest też wybór zamienników w formie żelu, płynu lub tabletki. Na rynku dostępnych jest wiele środków do odkamieniania dostosowanych do najpopularniejszych modeli ekspresów.
A co z domowymi metodami?
Ocet i kwasek cytrynowy są naturalne. Do tego są łatwo dostępne, można je dostać w osiedlowym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Wiele osób decyduje się ich używać z troski o zdrowie i środowisko naturalne, a także ze względu na koszty.
Czy można używać octu i kwasku cytrynowego do odkamieniania ekspresu?
Ocet nadaje się do skutecznego odkamieniania ekspresu. Z uwagi na intensywny zapach urządzenie należy po nim wielokrotnie przepłukać. Uważać trzeba też na proporcje. Zbyt duże stężenie octu może zniszczyć gumowe elementy (rurki, uszczelki), zbyt słabe natomiast może nie dać oczekiwanych rezultatów. Podobnie jest z kwaskiem cytrynowym, z tą różnicą, że jego smak łatwiej wypłukać.
Uwaga! Przed zastosowaniem domowych metod sprawdź, czy producent nie wyklucza używania octu do czyszczenia swojego urządzenia.
Aby przygotować środek z octu do odkamieniania ekspresu, zmieszaj go z wodą w proporcji 1:1. Kwasek cytrynowy przed użyciem w urządzeniu należy rozpuścić (3 łyżki stołowe granulatu na litr ciepłej wody).
Chociaż ocet i kwasek cytrynowy mogą być skuteczne w odkamienianiu, profesjonalne środki są zwykle lepiej dostosowane do konkretnych modeli ekspresów i zapewniają większe bezpieczeństwo.
Jak odkamieniać ekspres do kawy? Instrukcja krok po kroku
Z reguły najprościej jest odkamienić ekspres automatyczny. Wystarczy napełnić pojemnik na wodę roztworem środka do odkamieniania, uruchomić odpowiedni program i postępować zgodnie z instrukcją na wyświetlaczu.
Jak odkamienić ekspres kolbowy?
- Wyjmij pojemnik na wodę i przepłucz go.
- Wlej do pojemnika świeżą wodę i dodaj preparat odkamieniający.
- Poczekaj, aż preparat się rozpuści.
- Włóż pojemnik z powrotem do ekspresu.
- Zamontuj pustą kolbę na kawę i uruchom program do parzenia kawy.
- Przepłucz pojemnik i uzupełnij czystą wodą.
- Kilkukrotnie przepłucz obwody, uruchamiając parzenie bez ziaren.
Jak odkamienić ekspres przelewowy?
- Wlej ciepłą wodę z wybranym detergentem do zbiornika.
- Uruchom parzenie kawy (bez kawy).
- Przepłucz zbiornik i uzupełnij go czystą wodą.
- Ponownie uruchom parzenie, aby wypłukać odkamieniacz.
- Powtórz płukanie 2–3 razy.
Pamiętaj, aby regularnie czyścić ekspres z kamienia, a sprzęt z pewnością odwdzięczy się sprawnym działaniem i najlepszym smakiem kawy, jaki tylko może z siebie dać. Potraktuj odkamienianie jako rytuał pielęgnacyjny. Wyczyść przy okazji wszystkie możliwe do zdemontowania elementy i obudowę. Dzięki temu urządzenie będzie zawsze dobrze działać i pięknie prezentować się na blacie.