WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Najlepsi grzybiarze, zanim zbiorą grzyba, pukają w jego kapelusz. Mają ku temu ważny powód

Robaczywy grzyb potrafi skutecznie zepsuć humor podczas zbierania. Grzybiarze zdradzili swój patent, dzięki któremu wybierzesz tylko zdrowe okazy.

Obrazek
Ewa

Sezon na grzyby wciąż trwa, a internet zalewają zdjęcia koszyków po brzegi wypchanych leśnymi przysmakami. Grzybobranie to nie tylko zbiory, ale również forma relaksu. Chociaż niektórzy wychodzą z lasu z pełnym koszykiem, to wiele osób wraca z zaledwie kilkoma okazami, w dodatku jeszcze robaczywymi. Doświadczeni grzybiarze zdradzili swój patent, jak sprawdzić, czy grzyb jest robaczywy.

Gdzie zbierać grzyby?

Jeśli w Twojej rodzinie nie ma grzybiarzy, którzy podzielą się swoimi miejscami- musisz eksperymentować sam. Warto śledzić mapkę na stronie Grzyby.pl, na której na bieżąco nanoszone są doniesienia o wysypie darów lasów.

Borowików szukaj pod sosnami i świerkami lub pod dębami i bukami w lasach liściastych. Gdy świeci słońce, grzybów trzeba szukać w cienistych miejscach. Jeśli wyprawa organizowana jest w deszczową aurę, poszukiwania grzybów należy skoncentrować w suchszych, ciepłych miejscach.

Nie zrażaj się jednak, gdy nie znajdziesz zbyt dużo okazów- nie od razu Rzym zbudowano.

Obrazek

Robaczywy grzyb

Kiedy wreszcie uda Ci się trafić w lesie na grzyby- wykręć je lub wytnij nożykiem. Zanim jednak wsadzisz je do swojego koszyka, to postukaj w jego kapelusz. Część amatorów w ten sposób oczyszcza grzyby z runa leśnego, jednak ten sposób pozwala również na ocenę stanu grzyba. Jeśli jest zdrowy, to słychać specyficzny, cichy dźwięk. W przeciwnym razie lepiej zostawić takiego grzyba dla leśnych zwierząt, ponieważ jest duża szansa, że jest stary i robaczywy.

Robaczywy grzyb- Pyszności
Robaczywy grzyb- Pyszności

Przesądy związane z grzybobraniem

Robaczywy grzyb, oczyszczanie i... przesądy. Stukanie w kapelusz grzyba to również jeden z przesądów, który ma zapewnić grzybiarzom urodzaj. Nie jest to jednak oderwane od rzeczywistości- po uderzeniu w kapelusz grzyb uwalnia zarodniki, które rozsypują się wokół. . Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kiedy następnym razem udamy się na grzybobranie w to samo miejsce, to będą tam już nowe grzyby, które sami rozsialiśmy.

Zgłodniałeś? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler