Sąsiadka doradziła mi, żeby dodawać tę mieszankę do zbyt słonych śledzi. Ratuje danie w kilka sekund

Śledzie w śmietanie to nie tylko idealna przystawka na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdza się w każdy inny dzień. Ich przygotowanie nie jest trudne. Często jednak zdarza się, że są one wyjątkowo słone. Niżej zdradzamy sposoby na ich uratowanie.

Obrazek
Paulina

Śledzie wyszły zbyt słone- co zrobić?

Obrazek

Czasem w rozpędzie zapominamy o podstawowym kroku, czyli wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zwykle powinniśmy zrobić to w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Można ten proces wydłużyć, jeśli lubimy mniej słone potrawy. Całość powinna być przeprowadzona jeszcze przed umieszczeniem ryby w śmietanie.

Jeśli natomiast zapomnieliśmy o tym, to pierwszym ze sposobów jest wyłowienie śledzi z sałatki i zanurzenie ich w wodzie. Po upływie kilku godzin będziemy mogli ponownie włożyć rybę do śmietanowego sosu, a sałatka nie będzie już tak słona.

Dodaj ocet i cukier

Jeśli nie chcemy bawić się w moczenie śledzia, to na ratunek przychodzą inne sposoby. Jednym z nich jest dodanie octu i cukru. Połączenie tych dwóch składników pozwoli nam na zrównoważenie słonego smaku. Pamiętajmy o tym, by jednak nie przesadzić z ilością cukru. Nie chcemy przecież słodkich śledzi.

Obrazek

Sok z cytryny

Kolejnym niezawodnym sposobem na poradzenie sobie ze słonym smakiem ryby, jest dodatek odrobiny sok z cytryny. Jeśli śledzie są już kwaśne przez wcześniejszy dodatek octu, możesz pominąć tę metodę.

Obrazek

Właściwości śledzi

Warto wykorzystać powyższe sposoby i poradzić sobie z przesolona potrawą. Niech nasza ryba nie ląduje w koszu. Śledzie mają w sobie mnóstwo właściwości odżywczych. Po pierwsze jest dość tanią rybą, ale z bogatą zawartością. Mięso śledzi bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość białka i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także witaminę A, E oraz witaminę D3. Wszystko to wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.

Oto nasz sposób na rybę z pysznym pesto domowej roboty:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej