WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Dodajemy do rosołu i zup w dużych ilościach. Jest niesamowicie szkodliwa

Nie wyobrażamy sobie zjeść nieprzyprawionego rosołu. Jest wtedy mdły i nie smakuje dobrze. Dodatek z przypraw sprawia, że nasza zupa staje się bardziej aromatyczna i wyrazista. Niestety, nie wszystko, czego używamy do wzbogacenia smaku potrawy, jest dobre. Świetnym przykładem na to będzie jarzynka.

ObrazekJarzynka często trafia do rosołu (Pixabay)
Paulina Hermann

W gotowych mieszankach obecne są różne składniki, które mają za zadanie poprawić wygląd potrawy i wzbogacić jej smak. Związki te sprawiają również, że data przydatności przypraw się wydłuża. Wśród nich znajdują się barwniki, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. Takie substancje często są bardzo szkodliwe naszego organizmu i przyczyniają się do wielu dolegliwości. Znajdziemy je w popularnej przyprawie, która króluje w naszych domach.

Jarzynka to najgorsza przyprawa do zup. Lepiej nie dodawaj jej do niczego

Nagminnie z niej korzystamy. Doprawiamy nią rosoły, różnego rodzaju sosy oraz inne dania. Produkuje ją wielu producentów i każdy nadał jej oryginalną nazwę. Najbardziej charakterystyczną cechą jest jej bardzo słony smak. Kiedy czytamy skład, od razu zauważamy, że sól znajduje się na pierwszym miejscu. Już sama ta kwestia świadczy o tym, że jarzynka nie jest dobrym wyborem.

W mieszance znajduje się też cukier, który również jest szkodliwy w dużych ilościach, skrobia, barwniki i oleje. Suszonych warzyw jest najmniej. Najgorsze są jednak wzmacniacze smaku.

Obrazek
Jarzynka (ADOBE)

Ten składnik jest najbardziej szkodliwy

Jarzynka zawiera glutaminian sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego), czyli bardzo szkodliwy wzmacniacz smaku. Znajdziemy go też w kostkach rosołowych i wielu popularnych produktach. Oznaczony jest on symbolem E621. Dlaczego tak właściwie się go tam dodaje? Glutaminian sodu wytwarza się syntetycznie w trakcie fermentacji białek. Ma on za zadanie polepszyć smak danej potrawy.

Spożywanie E621 w zbyt dużych ilościach wywołuje nieprzyjemne dolegliwości. Wśród skutków ubocznych pojawiają się:

  • Niestrawność,
  • nadwrażliwość pokarmową,
  • pokrzywka,
  • ataki astmy.

Glutaminian sodu zwiększa apetyt, co często prowadzi do nadwagi lub otyłości. Negatywnie wpływa także na pracę mózgu i koncentrację. Przyczynia się także do bezsenności oraz pobudzenie i rozdrażnienie. Możemy też zmagać się trądzikiem i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami skórnymi.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad