Dodajemy do rosołu i zup w dużych ilościach. Jest niesamowicie szkodliwa

Nie wyobrażamy sobie zjeść nieprzyprawionego rosołu. Jest wtedy mdły i nie smakuje dobrze. Dodatek z przypraw sprawia, że nasza zupa staje się bardziej aromatyczna i wyrazista. Niestety, nie wszystko, czego używamy do wzbogacenia smaku potrawy, jest dobre. Świetnym przykładem na to będzie jarzynka.

ObrazekJarzynka często trafia do rosołu (Pixabay)
Paulina Hermann

W gotowych mieszankach obecne są różne składniki, które mają za zadanie poprawić wygląd potrawy i wzbogacić jej smak. Związki te sprawiają również, że data przydatności przypraw się wydłuża. Wśród nich znajdują się barwniki, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. Takie substancje często są bardzo szkodliwe naszego organizmu i przyczyniają się do wielu dolegliwości. Znajdziemy je w popularnej przyprawie, która króluje w naszych domach.

Jarzynka to najgorsza przyprawa do zup. Lepiej nie dodawaj jej do niczego

Nagminnie z niej korzystamy. Doprawiamy nią rosoły, różnego rodzaju sosy oraz inne dania. Produkuje ją wielu producentów i każdy nadał jej oryginalną nazwę. Najbardziej charakterystyczną cechą jest jej bardzo słony smak. Kiedy czytamy skład, od razu zauważamy, że sól znajduje się na pierwszym miejscu. Już sama ta kwestia świadczy o tym, że jarzynka nie jest dobrym wyborem.

W mieszance znajduje się też cukier, który również jest szkodliwy w dużych ilościach, skrobia, barwniki i oleje. Suszonych warzyw jest najmniej. Najgorsze są jednak wzmacniacze smaku.

Obrazek
Jarzynka (ADOBE)

Ten składnik jest najbardziej szkodliwy

Jarzynka zawiera glutaminian sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego), czyli bardzo szkodliwy wzmacniacz smaku. Znajdziemy go też w kostkach rosołowych i wielu popularnych produktach. Oznaczony jest on symbolem E621. Dlaczego tak właściwie się go tam dodaje? Glutaminian sodu wytwarza się syntetycznie w trakcie fermentacji białek. Ma on za zadanie polepszyć smak danej potrawy.

Spożywanie E621 w zbyt dużych ilościach wywołuje nieprzyjemne dolegliwości. Wśród skutków ubocznych pojawiają się:

  • Niestrawność,
  • nadwrażliwość pokarmową,
  • pokrzywka,
  • ataki astmy.

Glutaminian sodu zwiększa apetyt, co często prowadzi do nadwagi lub otyłości. Negatywnie wpływa także na pracę mózgu i koncentrację. Przyczynia się także do bezsenności oraz pobudzenie i rozdrażnienie. Możemy też zmagać się trądzikiem i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami skórnymi.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji