Jemy jej stanowczo za mało. Mimo że to najzdrowsza ryba

Najzdrowsza ryba na polskim rynku jest jak najbardziej dostępna, a mimo to dość często przez nas pomijana. Dlaczego zamiast niej stawiamy na droższe i wcale nie lepiej uposażone w wartości odżywcze gatunki? To prawdopodobnie kwestia tego, co modne. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Chociaż rozwój importu zagranicznych towarów sprawił, że zyskaliśmy dostęp do niezliczonej ilości gatunków ryb i owoców morza z całego świata, nie zawsze dokonujemy przez to dobrego wyboru podczas zakupów. Przykładowo: otwarcie się na obce rynki spowodowało, że Polacy rzucili się tłumnie na pangęwietnamskich hodowli, która jest zdecydowanie najgorszym możliwym wyborem ryby na obiad. 

Obrazek
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

To oczywiście skrajna sytuacja, ale warto zauważyć, że możliwość kupowania egzotycznych i modnych gatunków mogła być przyczynkiem do zapomnienia o znanej nam od dawna rybie, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również relatywnie niedroga.

Najzdrowsza ryba — na pewno ją znasz

Ryba maślana, łosoś hodowlany czy tilapia to gatunki, które stały się modne (między innymi przez rozwój rynku sushi w Polsce), a ich wartości odżywcze są na wątpliwym poziomie. Zamiast nich o wiele lepiej postawić na stary, dobry gatunek, o którym co poniektórzy mogli już zapomnieć. Chodzi oczywiście o doradę.

Ta srebrzysta ryba o delikatnym mięsie ma wiele zalet. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a struktura mięsa pozwala na bezproblemowe pozbycie się ości. Również jej cena nie wprawia o zawrót głowy. Jednak to, co w niej najlepsze to niebudzące wątpliwości właściwości prozdrowotne. 

Obrazek
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

Co zawiera dorada?

Ta ryba z okolic Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego doskonale wpasuje się w jadłospis osób dbających o linię. 100 gramów mięsa zawiera jedynie 115 kcal. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników, które dietetycy tak bardzo chwalą w rybach. Dodatkowo znajdziemy w niej duże pokłady witamin z grupy B, a także całą masę składników mineralnych. 

Dietetycy przypominają, że jedzenie dorady to również profilaktyka zdrowotna. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, na którym zaprezentowaliśmy bajkowe desery dla małych i dużych.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥