Jemy jej stanowczo za mało. Mimo że to najzdrowsza ryba

Najzdrowsza ryba na polskim rynku jest jak najbardziej dostępna, a mimo to dość często przez nas pomijana. Dlaczego zamiast niej stawiamy na droższe i wcale nie lepiej uposażone w wartości odżywcze gatunki? To prawdopodobnie kwestia tego, co modne. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Chociaż rozwój importu zagranicznych towarów sprawił, że zyskaliśmy dostęp do niezliczonej ilości gatunków ryb i owoców morza z całego świata, nie zawsze dokonujemy przez to dobrego wyboru podczas zakupów. Przykładowo: otwarcie się na obce rynki spowodowało, że Polacy rzucili się tłumnie na pangęwietnamskich hodowli, która jest zdecydowanie najgorszym możliwym wyborem ryby na obiad. 

Obrazek
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

To oczywiście skrajna sytuacja, ale warto zauważyć, że możliwość kupowania egzotycznych i modnych gatunków mogła być przyczynkiem do zapomnienia o znanej nam od dawna rybie, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również relatywnie niedroga.

Najzdrowsza ryba — na pewno ją znasz

Ryba maślana, łosoś hodowlany czy tilapia to gatunki, które stały się modne (między innymi przez rozwój rynku sushi w Polsce), a ich wartości odżywcze są na wątpliwym poziomie. Zamiast nich o wiele lepiej postawić na stary, dobry gatunek, o którym co poniektórzy mogli już zapomnieć. Chodzi oczywiście o doradę.

Ta srebrzysta ryba o delikatnym mięsie ma wiele zalet. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a struktura mięsa pozwala na bezproblemowe pozbycie się ości. Również jej cena nie wprawia o zawrót głowy. Jednak to, co w niej najlepsze to niebudzące wątpliwości właściwości prozdrowotne. 

Obrazek
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

Co zawiera dorada?

Ta ryba z okolic Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego doskonale wpasuje się w jadłospis osób dbających o linię. 100 gramów mięsa zawiera jedynie 115 kcal. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników, które dietetycy tak bardzo chwalą w rybach. Dodatkowo znajdziemy w niej duże pokłady witamin z grupy B, a także całą masę składników mineralnych. 

Dietetycy przypominają, że jedzenie dorady to również profilaktyka zdrowotna. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, na którym zaprezentowaliśmy bajkowe desery dla małych i dużych.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans