NewsyJemy jej stanowczo za mało. Mimo że to najzdrowsza ryba

Jemy jej stanowczo za mało. Mimo że to najzdrowsza ryba

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
01.03.2023 17:57, aktualizacja: 16.10.2023 10:48

Najzdrowsza ryba na polskim rynku jest jak najbardziej dostępna, a mimo to dość często przez nas pomijana. Dlaczego zamiast niej stawiamy na droższe i wcale nie lepiej uposażone w wartości odżywcze gatunki? To prawdopodobnie kwestia tego, co modne. 

Chociaż rozwój importu zagranicznych towarów sprawił, że zyskaliśmy dostęp do niezliczonej ilości gatunków ryb i owoców morza z całego świata, nie zawsze dokonujemy przez to dobrego wyboru podczas zakupów. Przykładowo: otwarcie się na obce rynki spowodowało, że Polacy rzucili się tłumnie na pangęwietnamskich hodowli, która jest zdecydowanie najgorszym możliwym wyborem ryby na obiad. 

Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

To oczywiście skrajna sytuacja, ale warto zauważyć, że możliwość kupowania egzotycznych i modnych gatunków mogła być przyczynkiem do zapomnienia o znanej nam od dawna rybie, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również relatywnie niedroga.

Najzdrowsza ryba — na pewno ją znasz

Ryba maślana, łosoś hodowlany czy tilapia to gatunki, które stały się modne (między innymi przez rozwój rynku sushi w Polsce), a ich wartości odżywcze są na wątpliwym poziomie. Zamiast nich o wiele lepiej postawić na stary, dobry gatunek, o którym co poniektórzy mogli już zapomnieć. Chodzi oczywiście o doradę.

Ta srebrzysta ryba o delikatnym mięsie ma wiele zalet. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a struktura mięsa pozwala na bezproblemowe pozbycie się ości. Również jej cena nie wprawia o zawrót głowy. Jednak to, co w niej najlepsze to niebudzące wątpliwości właściwości prozdrowotne. 

Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva
Najzdrowsza ryba - Pyszności; foto: Canva

Co zawiera dorada?

Ta ryba z okolic Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego doskonale wpasuje się w jadłospis osób dbających o linię. 100 gramów mięsa zawiera jedynie 115 kcal. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników, które dietetycy tak bardzo chwalą w rybach. Dodatkowo znajdziemy w niej duże pokłady witamin z grupy B, a także całą masę składników mineralnych. 

Dietetycy przypominają, że jedzenie dorady to również profilaktyka zdrowotna. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, na którym zaprezentowaliśmy bajkowe desery dla małych i dużych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także