PoradyTe ryby omijaj szerokim łukiem. Chłoną toksyny jak gąbka

Te ryby omijaj szerokim łukiem. Chłoną toksyny jak gąbka

Niezdrowe ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Niezdrowe ryby - Pyszności; Foto Canva.com
11.01.2023 17:32

Trudno jest sobie wyobrazić bez nich nie tylko piątkowy obiad, ale i wiele innych okazji, kiedy to lubimy je jeść. Pomimo tego, że są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, to zdarzają się i niezdrowe ryby, które chłoną toksyny jak gąbka. Których gatunków należy unikać?

Niezdrowe ryby - ich nie należy spożywać!

Odwiedzając osiedlowy sklep rybny lub jeden z popularnych supermarketów, do wyboru mamy wiele różnorodnych gatunków ryb. Są ryby oceaniczne, morskie, czy słodkowodne. Pomimo tego, że wyglądają na świeże, to rzeczywistość wydaje się nieco brutalna. Dlaczego? Niezależnie od tego, czy są świeże, czy mrożone, to niektóre z nich zawierają szkodliwe toksyny, które źle wpływają na nasze zdrowie.

Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Które gatunki to niezdrowe ryby? Lista może Cię zaskoczyć:

  • panga - to bez wątpienia jedna z najchętniej kupowanych ryb w ostatnich latach; wyróżnia się konkurencyjną ceną i dużą ilością szkodliwych drobnoustrojów, antybiotyków i hormonów wzrostu; tej ryby z wietnamskich hodowli nie warto spożywać;
  • łosoś hodowlany - chętnie kupujemy łososia do wielu popularnych dań; okazuje się jednak, że jego hodowlana wersja może szkodzić, za sprawą pestycydów i dioksyn; zdecydowanie lepiej jest wybrać dziką wersję łososia, którego cena jest nieco wyższa, a i kolor mięsa nieco inny;
  • gardłosz atlantycki - to oceaniczna ryba, charakteryzująca się delikatnym mięsem; w związku z tym, że jest to stworzenie, które może przeżyć nawet 150 lat, to w jego wnętrzach przez te lata może kumulować się duża ilość szkodliwych toksyn, takich jak rtęć, cynk, czy ołów;
  • tuńczyk - to ryba, którą najchętniej dodajemy do makaronu lub sałatek; pomimo tego że jest popularny, to kumuluje w sobie dość dużą ilość metali ciężkich, w tym rtęci;
  • ryba maślana - ten gatunek zawiera w sobie nawet 90 proc. estrów parafiny, których organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić;
  • tilapia - do Polski najczęściej trafia gatunek z hodowli, który zawiera w sobie hormony, antybiotyki, metale ciężkie i pestycydy;
  • dorsz - pomimo, że należy do kategorii popularnych ryb, to jego częste spożycie może być szkodliwe; a wszystko za sprawą dioksyn, furanów i PCB.

Które gatunki ryb są najzdrowsze?

Skoro poznaliśmy już niezdrowe ryby, to warto jest poznać listę tych najzdrowszych, które możemy spożywać bez żadnych obaw. Pełną wartości odżywczych rybą na pewno jest słodkowodny pstrąg, zawierający kwasy omega-3. Polecaną rybą jest również makrela, z tym że wersja nie poddana wędzeniu. Podobnie, jak pstrąg zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy A, D i z grupy B oraz fosfor i magnez. Warto jest sięgać również po liczne gatunki ryb morskich, takich jak na przykład flądra, czy świeże śledzie.

Szukasz inspiracji na proste i szybkie słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także