Jest jednym z najzdrowszych mięs. Jednak wielu boi się ją jeść

Obawiamy się jedzenia dziczyzny, jednak zupełnie niepotrzebnie. Mięso to dopuszcza się do obrotu wyłącznie po akceptacji nadzoru weterynaryjnego. Ponadto jest lekkostrawne i niskokaloryczne, nie zawiera konserwantów czy sztucznych hormonów. Zobaczcie powody, dla których warto przychylniejszym okiem spojrzeć na dziczyznę.

Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dziczyzna od stuleci stanowi trzon tradycyjnej polskiej kuchni. Niegdyś najbardziej ceniono mięso dzika - uważano je za delikatne i lekkostrawne. Do dzisiaj jednym z tradycyjnych dań na Lubelszczyźnie jest dzik w cieście, w Wielkopolsce zaś zajadają się pieczenią z dzika. Dziczyznę wyróżnia smak i zapach - wynika to z innego trybu życia dzikich zwierząt, które mają więcej ruchu, a przez to mniejszą ilość tłuszczu. Dziczyzna wymaga specjalnej obróbki, ale odpowiednio przyrządzona zachwyca podniebienia i jest bardzo zdrowa. Zobaczcie, dlaczego powinna częściej pojawiać się na stołach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczka w boczku

Czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne?

Dziczyzna straciła na znaczeniu z kilku powodów. Po pierwsze, znacznie łatwiej kupimy wieprzowinę czy wołowinę niż np. mięso z dzika. Utrudniona dostępność jest jednym z kluczowych powodów, dla których coraz rzadziej sięgamy po dziczyznę. Kolejnym jest cena - średnio za 1 kg mięsa z dzika trzeba zapłacić około 60-80 złotych. Jednak największą bolączką dziczyzny jest fakt, że zarzuca się jej bycie zakażoną włośnicą lub toksoplazmozą. Warto jednak wiedzieć, że mięso z dzikich zwierząt dopuszczane jest do obrotu wyłącznie po kontroli weterynaryjnej. Nie ma więc obaw o zakażenie się chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Dziczyzna wyróżnia się na tle innych gatunków mięs z wielu powodów. Po pierwsze, charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu w porównaniu do mięsa hodowlanego oraz małym procentem cholesterolu. Ponadto jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do odbudowy tkanki mięśniowej oraz podtrzymywania wielu funkcji organizmu.

Przeprowadzone badania wykazały, że mięso z dziczyzny składa się w ok. 22 proc. białka - przekazują specjaliści z portalu dietetycy.org. - Co ciekawe, analiza zawartości aminokwasów egzogennych wykazała, że wartość biologiczna białka dzika jest większa niż wieprzowiny. Oznacza to, że skład aminokwasów znajdujących się w dziczyźnie jest bliższy zawartości aminokwasów w białku wzorcowym. Białko wzorcowe zawiera taki profil aminokwasowy, który umożliwia zaspokojenie potrzeb organizmu człowieka - kontynuują.

Dziczyzna stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej
Dziczyzna stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej © Pixabay

Niedoceniana dziczyzna. To wartościowe mięso, wolne od sztucznych dodatków

Dziczyzna dostarcza wielu ważnych składników odżywczych: żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kwestii kwasów nasyconych dziczyzna zawiera ich mniej niż wołowina, ale więcej niż wieprzowina. Najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzuje się mięso z dzika i łosia, natomiast najwyższą - mięso jelenia.

Zwierzęta dzikie żyjące często prowadzą aktywny tryb życia, co przekłada się na lepszą jakość ich mięsa. Na smak i skład mięso wpływa również to, że naturalna dieta tych zwierząt oparta jest na roślinach. Co więcej, dziczyzna jest wolna od antybiotyków oraz hormonów wzrostu. Ponadto rzadko jest poddawana intensywnym procesom przetwarzania, co oznacza, że jest mniej narażona na dodatki chemiczne, konserwanty i inne substancje obecne w przetworzonych produktach mięsnych.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło