Jest tańsza od łososia, a nie kumuluje toksyn. Do tego ma bardzo mało ości i jest przepyszna

Jest niepozorna, do kupienia niemal wszędzie i znacznie tańsza niż jej sławni konkurenci. Ma wyjątkowe właściwości, o których większość Polaków nie ma pojęcia, a szkoda.

Dorada jest tańsza od łososia i o wiele tańszaDorada jest tańsza od łososia i o wiele tańsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Polacy przez lata niechętnie sięgali po ryby, ale to się zmienia. Statystyki pokazują, że jemy ich coraz więcej – choć nadal mniej niż większość Europejczyków. Wybierając między łososiem, a dorszem, często zapominamy o innych gatunkach, które są równie smaczne, zdrowsze i… tańsze. Jednym z nich jest dorada – ryba, którą znajdziemy nawet w dyskontach. Mało ości, delikatne mięso i mnóstwo wartości odżywczych – brzmi jak dobra alternatywa, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Dlaczego dorada to świetny wybór?

Dorada to niewielka morska ryba z rodziny okoniokształtnych, znana też jako "ryba królewska", a to głównie za sprawą złotego paska między oczami. Pochodzi głównie z Morza Śródziemnego, ale spotykana jest też w Oceanie Atlantyckim. W Europie Południowej cieszy się ogromnym uznaniem, podczas gdy w Polsce dopiero zaczynamy ją doceniać.

Jednym z największych atutów dorady jest fakt, że nie kumuluje toksyn, takich jak rtęć czy metale ciężkie, co jest dużym problemem w przypadku dużych ryb drapieżnych, np. tuńczyka. Dorada jest też zazwyczaj pozyskiwana ze zrównoważonych połowów lub hodowli, co ma znaczenie dla środowiska.

Jakie właściwości ma dorada?

Mięso dorady zawiera:

  • dużo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białko,
  • kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają serce i mózg,
  • witaminy z grupy B (szczególnie B12 i B6),
  • potas, fosfor, magnez i jod – wspomagają one pracę tarczycy i metabolizm.

Dzięki tym składnikom dorada szczególnie polecana jest osobom z osłabioną odpornością, chorobami układu krążenia, problemami z tarczycą oraz osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczna i sycąca.

Jak wygląda świeża dorada i jak ją kupować?

Jeśli chcesz mieć pewność, że dorada, którą wkładasz do koszyka, będzie smaczna i bezpieczna, zwróć uwagę na kilka istotnych kwestii:

  1. Oczy powinny być przejrzyste, wypukłe i błyszczące. Jeśli są mętne, ryba nie nadaje się do spożycia.
  2. Skrzela są intensywnie czerwone, bez śluzu i nieprzyjemnego zapachu.
  3. Skóra ma połyk, jest pokryta naturalnym śluzem.
  4. Mięso jest elastyczne, sprężyste przy dotyku.
  5. Zapach powinien być zawsze delikatny, morski, ale nigdy ostry ani kwaśny.

W sklepach doradę znajdziemy zarówno świeżą, jak i mrożoną. Zazwyczaj kosztuje od 40 do 70 zł za kilogram, to dużo mniej niż dobrej jakości łosoś. Ryby z certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council) gwarantują, że połów lub hodowla nie zagraża środowisku morskiemu.

Jak przygotować doradę?

Dorada nie wymaga kulinarnej finezji. Najlepiej smakuje w całości pieczona z dodatkiem cytryny, czosnku i świeżych ziół. Możesz też zrobić grillowaną z oliwą i przyprawami lub gotowaną na parze, jeśli zależy ci na lekkim, dietetycznym daniu. Sok z cytryny podbija jej smak i sprawia, że mięso nie rozpada się podczas pieczenia. Można ją też nadziać ziołami – np. koperkiem, pietruszką lub tymiankiem, by wzbogacić aromat.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej