Jest tańsza od łososia, a nie kumuluje toksyn. Do tego ma bardzo mało ości i jest przepyszna

Jest niepozorna, do kupienia niemal wszędzie i znacznie tańsza niż jej sławni konkurenci. Ma wyjątkowe właściwości, o których większość Polaków nie ma pojęcia, a szkoda.

Dorada jest tańsza od łososia i o wiele tańszaDorada jest tańsza od łososia i o wiele tańsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Polacy przez lata niechętnie sięgali po ryby, ale to się zmienia. Statystyki pokazują, że jemy ich coraz więcej – choć nadal mniej niż większość Europejczyków. Wybierając między łososiem, a dorszem, często zapominamy o innych gatunkach, które są równie smaczne, zdrowsze i… tańsze. Jednym z nich jest dorada – ryba, którą znajdziemy nawet w dyskontach. Mało ości, delikatne mięso i mnóstwo wartości odżywczych – brzmi jak dobra alternatywa, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Dlaczego dorada to świetny wybór?

Dorada to niewielka morska ryba z rodziny okoniokształtnych, znana też jako "ryba królewska", a to głównie za sprawą złotego paska między oczami. Pochodzi głównie z Morza Śródziemnego, ale spotykana jest też w Oceanie Atlantyckim. W Europie Południowej cieszy się ogromnym uznaniem, podczas gdy w Polsce dopiero zaczynamy ją doceniać.

Jednym z największych atutów dorady jest fakt, że nie kumuluje toksyn, takich jak rtęć czy metale ciężkie, co jest dużym problemem w przypadku dużych ryb drapieżnych, np. tuńczyka. Dorada jest też zazwyczaj pozyskiwana ze zrównoważonych połowów lub hodowli, co ma znaczenie dla środowiska.

Jakie właściwości ma dorada?

Mięso dorady zawiera:

  • dużo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białko,
  • kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają serce i mózg,
  • witaminy z grupy B (szczególnie B12 i B6),
  • potas, fosfor, magnez i jod – wspomagają one pracę tarczycy i metabolizm.

Dzięki tym składnikom dorada szczególnie polecana jest osobom z osłabioną odpornością, chorobami układu krążenia, problemami z tarczycą oraz osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczna i sycąca.

Jak wygląda świeża dorada i jak ją kupować?

Jeśli chcesz mieć pewność, że dorada, którą wkładasz do koszyka, będzie smaczna i bezpieczna, zwróć uwagę na kilka istotnych kwestii:

  1. Oczy powinny być przejrzyste, wypukłe i błyszczące. Jeśli są mętne, ryba nie nadaje się do spożycia.
  2. Skrzela są intensywnie czerwone, bez śluzu i nieprzyjemnego zapachu.
  3. Skóra ma połyk, jest pokryta naturalnym śluzem.
  4. Mięso jest elastyczne, sprężyste przy dotyku.
  5. Zapach powinien być zawsze delikatny, morski, ale nigdy ostry ani kwaśny.

W sklepach doradę znajdziemy zarówno świeżą, jak i mrożoną. Zazwyczaj kosztuje od 40 do 70 zł za kilogram, to dużo mniej niż dobrej jakości łosoś. Ryby z certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council) gwarantują, że połów lub hodowla nie zagraża środowisku morskiemu.

Jak przygotować doradę?

Dorada nie wymaga kulinarnej finezji. Najlepiej smakuje w całości pieczona z dodatkiem cytryny, czosnku i świeżych ziół. Możesz też zrobić grillowaną z oliwą i przyprawami lub gotowaną na parze, jeśli zależy ci na lekkim, dietetycznym daniu. Sok z cytryny podbija jej smak i sprawia, że mięso nie rozpada się podczas pieczenia. Można ją też nadziać ziołami – np. koperkiem, pietruszką lub tymiankiem, by wzbogacić aromat.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀