Jest w niemal każdym zamrażalniku, a mało kto wie, do czego służy. Przydaje się co kilka miesięcy

Raz na jakiś czas nasze zamrażarki potrzebują wsparcia w dalszym prawidłowym funkcjonowaniu. Jak o nie zadbać? Przyda się do tego element urządzenia, na który mało kto zwraca uwagę. Leć do lodówki i zobacz, czy go posiada. To znacznie ułatwi czekającą cię pracę!

Zamrażalnik posiada funkcję, o której nie wszyscy wiedząZamrażalnik posiada funkcję, o której nie wszyscy wiedzą
Źródło zdjęć: © Canva, archiwum autora | dimarik

Większość z nas wyznaje zasadę, że dbałość o sprzęt kuchenny jest potrzebna dopiero w momencie, w którym zaczyna się on psuć. Tego rodzaju zachowanie nie jest zbyt ekonomiczne. Często w chwili, w której chcemy wziąć się za regenerację artykułów gospodarstwa domowego, jest na to już za późno i urządzanie albo nie będą już pracowały równie dobrze, co wcześniej, albo w ogóle trzeba będzie się ich pozbyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Flagowym przykładem sprzętu kuchennego, o który trzeba dbać regularnie, jest zamrażarka. Połączone z lodówką urządzenie wymaga kontroli, a jej zepsucie może spowodować poważny i bolesny uszczerbek w portfelu. Kluczowym elementem profilaktyki jest oczywiście rozmrażanie sprzętu. Jak to zrobić? Na początek trzeba sprawdzić obecność pewnego mechanizmu.

Zamrażalnik starszy i nowszy

Dlaczego warto regularnie rozmrażać zamrażalnik? To bardzo proste. Szron na ściankach, niedomykające się drzwiczki i osadzony na produktach lód to nie tylko kwestia estetyki, ale również tego, że taki sprzęt pobiera więcej mocy i jest znacznie bardziej podatny na zepsucie. Na szczęście nie każdy zamrażalnik wymaga rozmrażania — te nowoczesne, z funkcją "no frost" hamują proces powstawania na ściankach lodu i szronu. Pozostały sprzęt wymaga jednak wspomnianej profilaktyki.

Zamrażalnik cały w lodzie? Trzeba coś na to poradzić!
Zamrażalnik cały w lodzie? Trzeba coś na to poradzić! © Canva | Phonlamaiphoto

Rozmrażanie zamrażalnika należy wykonać poprzez wyjęcie całego jedzenia, szuflad i półek, a następnie odłączenie sprzętu od prądu. Następnie trzeba zobaczyć, czy na dole urządzenia znajduje się zawór lub lejek. Trzeba go otworzyć, ponieważ to właśnie nim spłynie nadmiar wody. Pod ten specjalny otwór warto podłożyć jakieś naczynie. Dobrze sprawdzi się tu coś płaskiego, na przykład blacha z piekarnika.

Zbierz stopiony lód, wytrzyj sprzęt do sucha i ponownie uruchom. Taki zabieg zaleca się robić przynajmniej raz na trzy miesiące!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej